Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Kućni ljubimci

Novi zakon produljit će uzgoj činčila zbog krzna za još godinu dana

Iako nisu uspjeli lobiranjem kod političara činčile izuzeti iz zabrane uzgoja životinja radi krzna, uzgajivači dobili još vremena za prilagodbu
25. kolovoza 2016. u 08:01 4 komentara 1109 prikaza
činčile
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Uzgajivači koji su u Hrvatskoj činčile uzgajali radi krzna i koji su gotovo punih 10 godina zaobilazili Zakon o zaštiti životinja, pa su umjesto da prestanu s takvim uzgojem do kraja 2016. svoju proizvodnju posljednjih godina čak i širili, za sve će novim zakonom biti i dodatno nagrađeni.

Zaštita životinja Čeka se javna rasprava Aktivisti traže zaštitu činčila i veću brigu o napuštenim životinjama Prijatelji životinja Vegansko druženje s Goranom Višnjićem za spas činčila

Vidljivo je to iz nacrta prijedloga Zakona o zaštiti životinja o kojem upravi traje i javna rasprava. Iako nisu uspjeli lobiranjem kod političara sklonih njihovim zahtjevima ishoditi da se činčile izuzmu iz zabrane uzgoja životinja za krzno, nije im pomoglo ni što je njihov predstavnik sudjelovao u izradi zakona zagovarajući i vlastite finacijske interese, neposlušne uzgajivače poslalo je Ministarstvo poljoprivrede na popravni ispit. Pa su tako dobili još godinu dana da se prilagode, što znači da prestanu s uzgojem činčila ili da ih uzgajaju za neke druge namjene, recimo kao kućne ljubimce.

Novi ustupak

I dok su svi koji su poštivali zakon to već napravili, nekolicina uzgajivača koji su ionako već povlašteni jer su u godinama kad su trebali uzgajati manje činčila oni imali sve više životinja i više zarađivali, ovim novim ustupkom moći će na jadnim životinjama i njihovom krznu zarađivati još jednu godinu. Dobili su to kao nagradu za nepoštivanje zakona, za što se inače izriču kazne. Još jedan ustupak umjesto kazne predlagatelj zakona, Ministarstvo poljoprivrede, objašnjava kako je upravo ta godina potrebna da, citiram "mlade životinje dostignu zrelost koja je potrebna za njihovo korištenje i nakon toga prestanak njihove proizvodnje". Kažu, kad Zakon stupi na snagu, 1. siječnja 2017., dio ženki bit će u različitim fazama skotnosti, a nakon što se okote treba osam mjeseci da životinja postane zrela. I zato proizvođačima činčila u svrhu proizvodnje krzna daju upravo još godinu dana, do 1. siječnja 2018. Kao da do sada već nisu imali deset puta po godinu dana, kao da datum 1. siječnja 2017. uzgajivačima nije bio poznat prije deset godina. I dok su ga neki poštivali, drugi za njega nisu marili. I zato ih, izgleda, treba i dodatno nagraditi.

Prosvjedi i peticije

Da nije bilo prosvjeda i peticija aktivista za zaštitu životinja koji su doznali što se sprema iza zatvorenih vrata, na Povjerenstvu za izradu zakona u kojem su sjedili i sami uzgajivači, činčile ne bi dočekale bolje dane. A možda bi sad konačno uzgajivači mogli poraditi i na onome što su tvrdili u pokušajima da objasne zašto bi trebali nastaviti s ovakvim uzgojem činčila. Objašnjavali su tada da su ionako oni zaslužni za opstanak ove vrste, jer da nema njih, isticali su, populacija činčila ionako bi već odavno izumrla. Kad ih prestanu uzgajati za krzno, neka onda uzgoj nastave za spas životinjske vrste.

>> Svih 11 zastupnika podržalo je zabranu uzgoja životinja zbog krzna

TARIK ČESTITAO
Odustao na pitanju za pola milijuna kuna: Biste li vi znali odgovor?
Borba protiv raka
BORBA ZA ZDRAVLJE
Čak 90% dijagnosticiranih s rakom pluća u Hrvatskoj umire jer se otkriva prekasno
 • Avatar lola lola
  lola lola:

  Ne razumijem kako imaju srca muciti i derati na zivo preslatke male zivotinje poput cincila??? Izgledaju kao male plisane igracke s velikim ocima. Dajte ljudi pronadjite neki drugi nacin zarade, ovo je grozno....

 • gable:

  kad bi ove nezasicene zene odbijale nositi krzno.

 • mm02607:

  Koliko su teške koverte koje su dobili oni koji o ovome odlučuju? Znamo ko i šta, u celome regionu. Wanger Madjarska i ostali krvnici. Sramite se , Ministri, bando.