Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Čeka se javna rasprava

Aktivisti traže zaštitu činčila i veću brigu o napuštenim životinjama

Zaštita životinja
Foto: Privatni album
1/5
04.06.2016.
u 17:00

Sadašnji Zakon i pravilnici propisuju puno toga što se ne provodi, hoće li i novi Zakon biti mrtvo slovo na papiru

Iako su iz Ministarstva poljoprivrede početkom travnja, gotovo prije dva mjeseca, najavili kako će uskoro izići s prijedlogom novog Zakona o zaštiti životinja, odnosno staviti ga na javnu raspravu, još uvijek to nisu napravili.

Najviše komentara do sada bilo je na prijedlog da se iz zabrane uzgoja životinja radi krzna izuzmu činčile. Uz to što je upitno zašto ta zabrana i ostaje, jer u Hrvatskoj se ionako ništa drugo ne uzgaja radi krzna, nedopustivo je životinje uzgajati i ubijati zbog njihova krzna, slažu se svi koji su se uključili u kampanju Prijatelja životinja.

Kampanja traje

Svoj glas za zaštitu činčila dali su Goran Višnjić, Ivica Kostelić, Vanna, Luka Nižetić, Iva Šulentić, Ana Karamarko, Mario Poje, Tomislav Pović, Darko Halapija, Romano Bolković, Natalia Irons, Bojan Jambrošić, Dalibor Petko, Dino Jelusić, Drago Plečko, Đurđica Vorkapić, Ibrica Jusić, Lea Dekleva, Nenad Borgudan, Robert Bošković. Pridružila im se nedavno i prof. Dunja Vejzović, operna primadona i glazbena pedagoginja

- Nekoć sam nosila bunde. Danas smatram da ne smijemo iskorištavati živa bića, ubijati ih za bilo kakvu korist, bila to odjeća, hrana ili kozmetika, a pogotovo za uzgoj u svrhu sportskog lova. Smatram da na to nemamo pravo. Zakoni trebaju biti ispred osviještenosti društva u kojemu živimo. Tko smo mi da razmnažamo i odlučujemo o živom biću? - rekla je D. Vejzović.

Nitko ne odgovara

Aktivisti za zaštitu životinja pitaju se i što će biti s brigom za napuštene životinje. Iako i sadašnji zakon i pravilnici propisuju puno toga, većina propisanog se ne provodi. Napuštenih životinja na ulicama i u skloništima sve je više. Nikome ne pada na pamet ni tragati za onima koji ih ostavljaju pa se tako nikoga ne može ni kazniti, iako su kazne propisane. I čipiranje je već odavno obavezno, a nečipirani psi pronalaze se svaki dan. Jednako kao i oni s čipom uz koji nema potrebnih podataka, netko ih je zaboravio unijeti. Svi znaju tko to radi i čiji je to propust, zašto onda nitko ne odgovara? Hoće li životinje u skloništima koja zarađuju na njima i dalje ugibati od zaraza koje se mogu spriječiti cijepljenjima?

Trebao bi novi Zakon dati veće ovlasti komunalnim redarima, istim onim koji su već i posljednjim izmjenama dobili ovlasti u zaštiti životinja. Samo što ih većina to ne zna, a i oni koji znaju nevoljko to rade jer kad žele spasiti neku životinju uglavnom je nemaju gdje smjestiti. Ako se ni novi Zakon ne bude provodio, zašto se onda uopće donosi? Samo zato da se iz zabrane uzgoja za krzno izuzmu činčile? Ako je tako, zašto se onda zove Zakon o zaštiti životinja, zašto se ne zove Zakon o zaštiti proizvođača životinja za krzno?

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije