Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PORUKA SUSJEDIMA

Novi meksički lider: 'Nitko nam neće prijetiti zatvaranjem ili militarizacijom naših granica'

Andres Manuel Lopez Obrador
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
07.08.2018.
u 07:24

Sredinom svibnja visoko američko izaslanstvo predvođeno ministrom vanjskih poslova Mikeom Pompeom sastalo se u Mexico Cityju s Lopezom Obradorom.

Novoizabrani meksički predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador poručio je u ponedjeljak da njegova zemlja neće dopustiti da joj se prijeti zidom, upućujući time jedva prikriveni prijekor američkom predsjedniku Donaldu Trumpu.

"Meksiko će postati sila - i promijenit će odnose moći. Nitko nam neće prijetiti zatvaranjem ili militarizacijom naših granica", upozorio je Lopez Obrador, koji će stupiti na predsjedničku dužnost 1. prosinca.

"To će biti moguće zato što će zemlja bilježiti rast i otvarat će se radna mjesta", dodao je.

Američki je predsjednik među glavnim razlozima koji zahtijevaju sigurnije granice SAD-a izdvojio rekordan broj ubojstava u Meksiku u prošloj godini.

Prema službenoj statistici meksičke vlade, u toj je zemlji prošle godine zabilježeno 28.711 ubojstava, najviše otkada se 1997. godine počeo pratiti taj podatak.

Situacija se u međuvremenu dodatno pogoršala, uz zabilježena čak 15.973 ubojstva samo u prvoj polovini ove godine.

Donald Trump temeljio je svoju predizbornu kampanju, između ostalog, na obećanju da će deportirati imigrante bez dokumenata u matičnu zemlju i izgraditi novi zid na granici s Meksikom - koji bi trebao financirati južni susjed - kako bi se spriječio njihov ulazak u SAD. Te je doseljenike nazvao kriminalcima.

Eksplozivne izjave stajale su ga poslova i potpirile najgoru diplomatsku krizu između SAD-a i Meksika u više desetljeća.

Sredinom svibnja visoko američko izaslanstvo predvođeno ministrom vanjskih poslova Mikeom Pompeom sastalo se u Mexico Cityju s Lopezom Obradorom.

Sporni zid nije bio na dnevnom redu tog sastanka a nije se spominjao ni u pismima koje je novoizabrani meksički predsjednik kasnije razmijenio s američkim kolegom.

Komentara 6

GO
goran2hr
09:46 07.08.2018.

"Nitko nam neće prijetiti zatvaranjem ili militarizacijom naših granica"... I dobro, ako ti Trump zabetonira granicu, što ćeš učiniti?

ZA
Zapadnjak
10:21 07.08.2018.

demokratska stranka i meksicke vlasti uporno bacaju neke floskule i izbjegavaju pricati o meritumu stvari, a to su masovne ilegalne migracije u SAD, zalosno je da toliko visoko rangiranih politicara ima problema s razumijevanjem rijeci ilegalno...

Avatar MilanZoranovic
MilanZoranovic
10:27 07.08.2018.

haha, mexikanac si umislio da znači nešto, Trump će ga pomesti ko malo dijete

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije