Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi vođa Meksika

Predsjednik Obrador: Raspisat ću referendum o svojoj vladavini

Andres Manuel Lopez Obrador
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
05.07.2018.
u 07:23

Popularni Amlo tek će za pet mjeseci prisegnuti kao predsjednik i odmah će se morati suočiti s pitanjem odakle mu novac za obećanja

Ne trebaju mi čuvari, građani će me štititi, izjava je koja sve govori o novom predsjedniku Meksika Andresu Manuelu Lopezu Obradoru (zvanom Amlo).

Njegov prepoznatljiv spoj ekonomskog ljevičarenja, nacionalističkog naboja i populističkog pozivanja na narod osigurao mu je, nakon dva izgubljena izbora, konačno jedan šestogodišnji mandat. Novi se meksički lider, u zemlji koja ima predsjednički sustav, što mu osigurava poziciju vođe izvršne vlasti, već istaknuo s nekoliko izjava.

– Svoju ću plaću prepoloviti, a snizit ću i onu najviših dužnosnika – najavljuje Amlo.

Također, naglašava da će se brinuti o sirotinjskim krajevima i smanjiti nejednakost u zemlji. S obzirom na to da su u zemlji koja posrće pod teretom političkog nasilja i narkokartela birači željeli čuti glas političara autsajdera, njegov je stil pao na plodno tlo.

Središte izvršne vlasti

No, iako će kao predsjednik prisegnuti tek 1. prosinca, Amlo se već suočio s realnošću. Ne samo sive meksičke svakodnevice nego sasvim upitne realnosti provođenja svih njegovih obećanja.

Odmah na prvoj konferenciji za novinare nakon izbora morao se odrediti prema fiskalnoj disciplini, poslovnim slobodama i neovisnosti središnje banke te je za svaki od tih elemenata meksičkog gospodarstva rekao da će ga poštovati. Usto je potvrdio da će Meksiko ostati dio Nafte (Sjevernoameričkog sporazuma o slobodnoj trgovini). No, već za 2019. najavio je povećanje izdataka za mirovine i programe za mlade.

– Tijekom tog perioda moramo se pobrinuti da tranzicija bude uredna i mirna te da ne bude šokova za gospodarstvo, da se ne izgubi povjerenje – kaže.

No, kako je istodobno najavio da neće biti povećanja poreza, tek se nagađa gdje će Amlo sredstva za nove izdatke naći. Njegova je poruka jednostavna: uz manju korupciju, državni će proračun imati više novca. No, malo je kojeg analitičara uvjerio u to.

Ne Trumpovu zidu

Meksiko muči i nasilje povezano s preprodajom droge koje zemlju košta 88 života dnevno, a Amlo kaže da su se vlasti dosad s njime pogrešno obračunavale.

– Umjesto upotrebe sile, bavit ćemo se uzrocima iz koje nesigurnost i nasilje izviru – objasnio je Amlo, koji smatra da mlade ljudi siromaštvo otjera u kriminal.

Andres Manuel Lopez Obrador
1/5

U vanjskopolitičkim odnosima čeka ga, prije svega, jedna tema: SAD Donalda Trumpa. Američki je predsjednik na vlast došao na valu obećanja o gradnji zida između dvije zemlje, a Amlo mu se odlučio suprotstaviti – knjigom. Ne u prenesenom izdanju, već doslovno objavljivanjem knjige pod imenom “Nova nada za Meksiko – ne za korupciju, nasilje i Trumpov zid”.

Taj naslov stoji na nedavnom engleskom prijevodu djela i, kako se odmah po njegovu izboru, očekivala eskalacija nacionalizma između američkog i budućeg meksičkog lidera, svijet je iznenadio ugodan početak njihova odnosa. “Izrazito se veselim suradnji s njim. Moramo mnogo toga napraviti u korist obje zemlje”, napisao mu je u čestitci na Twitteru Trump, a odmah nakon izbora obavili su “razgovor pun poštovanja”. No, kako je Trumpove poteze Amlo prije opisivao “rasističkima” i govorio da će ga “staviti na svoje mjesto”, pitanje je koliko će uljudnost dugo trajati.

Budući meksički predsjednik najavio je da će se birači već za tri godine moći na referendumu izjasniti vjeruju li mu još. Kratak je to period za tako puno obećanja.

Donald Trump objavio da se SAD povlače iz nuklearnog sporazuma s Iranom

Andres Manuel Lopez Obrador
1/11

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije