Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
karlovačka županija

Oboljelo dijete od 1,5 godina koje je upućeno u Kliniku 'Dr. Fran Mihaljević'

U Općoj bolnici Karlovac otvoreno  "drive in" testiranje na koronavirus
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
1/5
07.04.2020.
u 12:02

Odmah po saznanju o potvrđenoj zarazi novim koronavirusom započele su se poduzimati propisane protuepidemijske mjere kako bi se spriječilo širenje bolesti

Nakon tri dana bez novooboljelih, u Karlovačkoj je županiji u utorak otkrivena novooboljela osoba – 1,5 godišnje dijete iz okolice Ogulina.

– Odmah po saznanju o potvrđenoj zarazi novim koronavirusom započele su se poduzimati propisane protuepidemijske mjere kako bi se spriječilo širenje bolesti. Provode se procesi utvrđivanja njihovih kontakata, a svi kontakti dobit će mjere samoizolacije. Dijete je u pratnji majke odmah upućeno u Kliniku za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" u Zagrebu. U samoizolaciji zbog navedenog slučaja dva su liječnika, šest medicinskih sestara i  spremačica iz Opće bolnice "Ogulin".

Kako je potvrdio dr. Ervin Jančić, ravnatelj Opće bolnice Karlovac, 1,5 godišnje dijete dolazi iz obitelji s više članova koja se prije nekog vremena preselila iz Zagreba na područje okolice Ogulina. U bolnicu u Ogulinu dijete je dovedeno zbog respiratornih smetnji, a nakon drugog dolaska uzet je uzorak koji je potvrdio zarazu koronavirusom.

Prema riječima dr. Jančića, dijete nema teške simptome, već blage respiratorne smetnje, ali je zbog dobi i činjenice da dolazi iz mnogočlane obitelji te da ogulinska bolnice ne može skrbiti o djetetu u izolaciji, prevezeno u zagrebačku kliniku, gdje će dobiti svu potrebnu liječničku skrb.

– Epidemiološka služba utvrđuje sve kontakte obitelji; prije dolaska iz Zagreba na ogulinsko područje i nakon dolaska, sve bliske i druge kontakte – dodao je dr. Jančić. Tek će se utvrditi je li dijete bilo u kontaktu s oboljelom osobom i kada te je li došlo do lokalne transmisije bolesti.

Do daljnjega je zatvoren Odjel pedijatrije u Ogulinu. Iz Opće bolnice Ogulin upućena je molba roditeljima da svu bolesnu djecu do daljnjega vode u dječju ambulantu Doma zdravlja u Ogulinu od 7 do 19 sati, a u vrijeme od 19 do 7 sati u Opću bolnicu Karlovac – poručuju iz Stožera civilne zaštite Karlovačke županije.

U Karlovačkoj županiji sada je 25 osoba kod kojih je potvrđena zaraza koronavirusom, a jedna je osoba preminula, tako da je riječ o 24 osobe. Ukupno je do sada testirano 400 osoba. Čekaju se nalazi 31 uzorka, a u posljednja 24 sata nije bilo kršenja samoizolacije.

Iz Stožera dodaju da je pristigla Uputa Ravnateljstvu policije prema kojoj e-propusnice koje izdaje Ministarstvo poljoprivrede ne sadrže QR kod, ali Ministarstvo uprave i Ministarstvo poljoprivrede dogovorili su način izdavanja e-propusnica. Propusnice koje izdaje Ministarstvo poljoprivrede sadrže OIB osobe kojoj je propusnica izdana i to je glavni identifikator valjanosti  propusnice.

Sukladno navedenome, valjanost propusnica izdanih od Ministarstva poljoprivrede provjerava se očitanjem OIB-a.

– Imamo i dodatne upute za doktore veterinarske medicine kojima je omogućeno kretanje bez izdavanja e-propusnice, a na temelju članske iskaznice Hrvatske veterinarske komore. Stanje u Domovima zdravlja i Domovima za stare i nemoćne je stabilno i uredno funkcionira. Apeliramo na sve građane da unatoč proljepšanju vremena ostanu doma i smanje socijalne kontakte na najmanju moguću razinu. Svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana. Bit će prilika za druženje, najbitnije je da poštujemo sve propisane sigurnosne mjere kako bismo očuvali sebe i svoje najmilije – naveo je Josip Ribar, načelnik Stožera civilne zaštite Karlovačke županije.

Komentara 1

Avatar Cro_co_deal
Cro_co_deal
12:09 07.04.2020.

Mogu zamislit utvrđivanje kontakata kod 1,5 godišnjaka 😁 Hajde leci balba doktoju c kim ci ce dluzio?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije