Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RASPRAVA U SABORU

Njemački investitor: Što znači ABC? Anything but Croatia...

ivan domagoj milošević
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/11
03.07.2013.
u 11:14

– Vlada je uoči ulaska Hrvatske u EU donijela tu sramotnu odluku koja predstavlja obračun sa simbolom obrane Vukovara od srbočetničke agresije – kazao je HDZ-ov zastupnik Željko Reiner o smjeni Vesne Bosanac

HDZ-ovi zastupnici tražili su stanku u Hrvatskom saboru zbog smjene Vesne Bosanac s čela vukovarske bolnice te zatražili dolazak premijera Zorana Milanovića da im objasni točne razloge smjene. U ime Kluba HDZ-a Željko Reiner kazao je da je ona smijenjena s prozirnim izgovorom sanacije bolnica.

– Vlada je uoči ulaska Hrvatske u EU donijela tu sramotnu odluku koja predstavlja obračun sa simbolom obrane Vukovara od srbočetničke agresije. Dr. Bosanac je heroina koja je u svijetu prepoznata kao osoba koja se brinula za ranjenike bez obzira na nacionalnost. Znamo što je sve prošla u srpskim zatvorima, a da se prva vratila u sklopu mirne reintegracije i tamo iz ruševina opet podigla vukovarsku bolnicu – kazao je Reiner te dodao da su pod istim izgovorom sanacije bolnica "partijski smijenjeni i ravnatelji županijskih bolnica".

– A taj je izgovor prozirna obmana i neistina. Bolnice jesu u minusima, ali zato što im se stalno smanjuju sredstva koja im država daje. Riječ je o jasnom političkom potezu i političkom obračunu s jednim od simbola Vukovara – kazao je Reiner te se zapitao kako je moguće da su samo oni ravnatelji koji su bliski vladajućoj garnituri proglašeni sanacijskim ravnateljima.

– Za stečajne upravitelje proglašeni su bivši ravnatelji bolnica od kojih neki imaju kaznene prijave zbog zloporabe položaja, pod istragama su DORH-a, oni su mogli ostati, a heroina Domovinskog rata je smijenjena – čudi se Reiner. Podsjetio je da se niz udruga pobunio protiv smjene Vesne Bosanac jer je ona "svjetionik koji nitko ne bi smio nasilno gasiti".

– A upravo se to događa, nasilje i gašenje svjetla. Ovo je sramotni događaj o kojem trebamo raspravljati u Saboru – rekao je Reiner primijetivši kako se branitelji koriste kao smokvin list kada to tako odgovara vladajućima, a kada ne, onda ih se smjenjuje.

Nitko od vladajućih nije imao što dodati na ovaj HDZ-ov prigovor pa se nastavilo zasjedati prema dnevnom redu.  

Rasprava o strateškim investicijama

Saborski zastupnici jutro su počeli raspravom o dugoiščekivanom prijedlogu Zakona o strateškim investicijskim projektima Republike Hrvatske koji se donosi iz potrebe pokretanja investicijskog ciklusa kao glavnog pokretača gospodarskog razvoja države. Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak izrazio je žaljenje što je ovo tek prvo čitanje zakona, odnosno što će drugo čitanje najvjerojatnije morati dočekati jesensko zasjedanje Sabora.

– Zakon se donosi kako bi se ubrzale procedure koje su do sada zaustavljene, znatno usporavale ili činile vremenski vrlo neprihvatljivim investicijske projekte od velike vrijednosti i značaj za Republiku Hrvatsku – kazao je ministar Vrdoljak te dodao da će predložena zakonska rješenja osigurati potreban pravni okvir koji će stvoriti pretpostavke za pokretanje održivog investicijskog ciklusa, a pokretanje investicijskog ciklusa i velikih projekata pozitivno će utjecati na ukupnu investicijsku klimu i još veće privlačenje ostalih projekata.

– Želio bih živjeti u zemlji u kojoj ovaj zakon nije potreban, gdje je sve puno jasnije i gdje djelatnici puno brže reagiraju pa da se dozvole dobiju za sedam dana. Mislim da za nekoliko godina neće biti potrebe za ovakvim zakonom, ali nemamo pravo reći građanima da sačekaju do tada. Moramo potaknuti investicijsku klimu, a to je cilj ovog zakona – naglasio je Vrdoljak te dodao kako se ovim zakonom samo žele skratiti procesi za ishođenje dokumentacije.

– Zakonski uvjeti izvlaštenja se ne mijenjaju. Ni jedan strateški projekt neće biti moguće ostvariti ako nije predviđen prostornim planom. Ali za izdavanje dozvola za strateške investicije propisana je nadležnost ministarstva čime se skraćuje cijeli postupak – tvrdi ministar te poziva zastupnike da daju sve sugestije kako bi zakon bio bolji.

SDP-ov Franko Vidović kazao je da će SDP podržati ovaj dugoočekivani prijedlog zakona.

– Ovaj zakon nije nikakva prečica već jasno definiranje procedura i pokazivanje svim zainteresiranima da smo u stanju sustavno i svrhovito raditi na projektu od ideje do realizacije najkraćim i najučinkovitijim putem. Skraćivanjem roka u kojem se investicija provodi praktički podižemo konkurentnost i isplativost projekta na korist cijele zajednice, jasno i na korist zainteresiranog investitora. Ovaj zakon je tu da upravo te stvari razriješi, a ne zbog nikakvih privilegiranih poduzetnika – objasnio je Vidović te citirao potpredsjednika Vlade RH Branka Grčića koji je prema njemu najbolje oslikao duh ovog zakona.

Kakav je to ekonomski strateg?

– Mada meni to nije običaj, ali evo citirat ću ga: "Ovim zakonom primjenjivat će se svi pozitivni propisi Republike Hrvatske koji definiraju različite segmente u pripremi investicijskih projekata. Ovo je zakon koji će iz temelja promijeniti okruženje za strateški vrijedne investicijske projekte" – poručio je Vidović.

Replicirao mu je HDZ-ov Dujomir Marasović koji je primijetio da su vladajući već izgubili dvije godine i još uvijek ne razumiju što su strateški projekti.

– I sad ste mi na kraju spomenuli Branka Grčića. To je moj Splićanin. Ja sam malo lokalpatriot. Pa taj govori stalno da ćemo imati za godinu dana bolji život. I sad je prešao na 2016., došao je već na 2018. i 2025. Pa tko je taj Grčić? Kakav je on ekonomski strateg? Što je on ekonomski smislio, strateški smislio? I vi se na njega pozivate i citirate ga, njegove riječi. Makar da ste citirali omiljenog vođu ne bih vam zamjerio – kazao mu je Marasović.

HDZ-ov Domagoj Ivan Milošević reagirao je na rečenicu da bi ovaj zakon trebao biti u funkciji privlačenja i stranih ulagača.

– Zamislite da jedan ozbiljan strani ulagač dođe u Hrvatsku i pročita, naravno, u ovom zakonu piše da treba priložiti njegova uprava, ajmo reći General Electric, potvrdu o nekažnjavanju, BON 1 i BON 2, a nakon toga će Vlada RH u Narodnim novinama objaviti detalje njegova investicijskog projekta. I onda pored toga gledam Mađarsku, Češku, Slovačku, Poljsku i razmislite što će on odlučiti – prigovorio je Milošević.

Nema vizije, nema strategije

Neki dan je, kaže, u Berlinu razgovarao s jednim njemačkim investitorom.

– Pitao me znam li što znači "ABC"? To znači "Anything but Croatia" (op.a. Sve osim Hrvatske). Ovaj zakon trebao bi biti prečac, u biti je prečac samo za velike ulagače, ali se njime i dalje ne podupire jačanje investicijske klime u RH – tvrdi Milošević te dodaje kako se svi mogu složiti da je Hrvatskoj nužno ubrzanje procedura, no u zakon je trebalo uvrstiti neko vremensko ograničenje koje će obvezati Vladu da se ozbiljno pozabavi investicijama.

– Nema vizije, nema strategije nego samo puno improvizacije – ocijenio je Milošević te kritizirao vladajuće jer su odustali od nizinske pruge prema Rijeci koja je jedina prava strateška investicija, a i projekti Zračne luke Zagreb i Plomina i dalje stoje.

HDSSB-ov Boro Grubišić primijetio je da se posljednje tri-četiri godine Hrvatska uopće ne snalazi u investicijskoj politici, a u tome joj neće pomoći ni ovaj zakon koji je, što se njega tiče, samo forma.

– Ako se ovaj zakon izglasa, izigrat će se i zakon o poljoprivrednom zemljištu, o Hrvatskim šumama, o Hrvatskim vodama... – smatra Grubišić koji vjeruje da se ovako napisanim zakonom pogoduje samo velikim investitorima.

– Meni se čini da će nam najveće strateške investicije biti uvođenje struje, interneta i grijanja na gradskim tržnicama zbog fiskalizacije. To je jedan od najvećih projekata koji hitno moramo provesti da bismo sačuvali otprilike negdje 20.000 postojećih radnih mjesta – rekao je šef Hrvatskih laburista Dragutin Lesar te podsjetio na izjavu potpredsjednika Vlade Nevena Mimice: "Nema prodaje, nema privatizacije prirodnih resursa".

Skriveni interesi

– Čitajući ovaj zakon, a posebice članak 17. moram ustvrditi da je to bilo lažno obećanje. I ministar Vrdoljak rekao je da su zadaća i cilj ove vlade gospodarski napredak i socijalno blagostanje, da nema dovoljno investicija, nema dovoljno zainteresiranih i da vlada antiinvesticijska klima za koju su u Hrvatskoj krivi svi osim Vlade i banaka. I ovu tvrdnju i ovakav stav smatram lažnom tvrdnjom – ocijenio je Lesar te poručio da ovaj zakon omogućuje privatizaciju, dakle prodaju prirodnih resursa, šuma, šumskog zemljišta, poljoprivrednog zemljišta, javnih cesta i pomorskih dobara u državnom vlasništvu privatnom vlasniku, samo pod uvjetom ako njegov investicijski projekt dobije oznaku strateškog projekta.

– Tvrdim da je laž da u Hrvatskoj ne postoji zainteresiranost za investicije i ponuda je bilo i ima ih i one se odbijaju ako ponuditelji-investitori nisu s područja Europske unije nego, ne daj Bože, iz Rusije, Kine, Izraela, Singapura. Tko i zašto sve takve projekte opstruira? Kada razgrnete stvari, vidjet ćete da iza toga stoje i interesi multinacionalnih kompanija i stranih banaka u Hrvatskoj. I to je prava istina i o tome moramo otvoreno razgovarati – primijetio je Lesar.

– Proizlazi da investicija nema jer se ne može graditi u šumama, na poljoprivrednom zemljištu, javnim cestama. Pa i bez natječaja treba prodati privatnom investitoru. To je suština ovog zakona koji govori o trenutku kada privatni projekt dobije karakter strateške investicije – nastavlja šef Laburista te dodaje kako ovaj zakon ima problema s Ustavom zbog nekoliko članaka. Traži da se omogući raskidanje ugovora s onima koji nisu dobro upravljali imovinom.

S njime se složila i Jadranka Kosor te dodala da zakon treba uskladiti s Ustavom te Strategijom upravljanja državnom imovinom.

>> ‘Ovo je politička smjena za koju sam doznala putem interneta’

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije