Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 119
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRIJETI NESTAŠICA

Njemačke trgovine bi uskoro mogle ostati praznih polica, dva su razloga

Berlin: U supermarketu prazne police s jestivim uljem
Foto: Shan Yuqi/XINHUA
1/2
15.01.2024.
u 10:10

Njemačka bi se u skoroj budućnosti mogla suočiti s nestašicom osnovnih proizvoda poput tjestenine, toaletnog papira i ostalih osnovnih prehrambenih i kućanskih potrepština.

Za prijetnju nestašicom postoje dva razloga. Prijetnje poljoprivrednika, te sukob u Crvenom moru s Hutima. Predsjednik bavarskih poljoprivrednika Günther Felßner najavio je moguću eskalaciju ako savezna vlada u potpunosti ne povuče svoje planove o rezanju subvencija u poljoprivredi. 'Ne dopuštamo da nam se iz džepa uzmu višemjesečni prihodi', rekao je Felßner u intervjuu za Augsburger Allgemeine.

Sve veće probleme u opskrbi izaziva i pokret Huti, službeno poznat kao Ansar Allah (pristaše Allaha). Riječ je o šijitski, islamističkoj političkoj i vojnoj organizaciji koja je nastala u Jemenu 1990-ih. Stručnjaci vjeruju da Huti napadaju zapadne trgovačke brodove u ime Irana, kako bi naštetili Zapadu i Izraelu. Prije nekoliko dana Financial Times je objavio kako su napadi Hutija prekinuli plovidbu komercijalnih brodova na ključnoj pomorskoj trgovačkoj ruti. 

Naime, iz Crvenog mora, preko Sueskog kanala u Sredozemlje plove teretni brodovi kada dovoze robu iz Azije u Europu, ali sada su prisiljeni krenuti zaobilaznim putem oko Afrike jer ih Huti napadaju, piše Fenix Magazin. To uzrokuje velika kašnjenja u dostavi robe. 

VEZANI ČLANCI 

Julian Hinz, direktor Centra za istraživanje trgovinske politike, kazao je da se učinci tih problema za sada ne osjećaju puno, ali je dodao kako 'još uvijek postoji rizik od praznih polica u njemačkim supermarketima'. Poneki su, kaže on već počeli trpjeti pa su odgođene i reklamne kampanje. 

Lidl i Kaufland već se pripremaju za moguću krizu. 'Moguće je kašnjenje isporuke za pojedinačne proizvode', priopćili su iz Lidla. Kaufland trenutno nema problema, ali pripremaju se za njih. 

Kako izvještava ZDF, čelnik brodarskog diva AP Møller-Maersk upozorio je u Financial Timesu da bi mogli proći mjeseci prije nego što se trgovačka ruta Crvenog mora ponovno otvori. To bi onda moglo osjetiti globalno gospodarstvo, a u konačnici i potrošači. 

VIDEO Satelitske snimke pokazuju jemenske lokacije prije i poslije napada

Komentara 5

PR
pravednik2
13:26 15.01.2024.

Mogu se doći kod nas snabdjeti. Trenutačno imamo mnogo Zimmer frei.

ED
edgar2
12:06 15.01.2024.

Kamen spoticanja između njemačkih poljoprivrednika i semafor-vlade je ukidanje subvencije za dizel koja sada iznosi 21,48 eurocenti...Sa subvencijom njemački poljoprivrednici trenutno plaćaju dizel za poljoprivredu oko 1,5 € po litri dizela...

KI
kingtom
15:45 15.01.2024.

Zanimljivo, kakva je to "velika" nacija koja nije u stanju proizvesti sve što im treba u lokalnim trgovinama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije