Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ANALITIČARI ZA VEČERNJI LIST

Ogorec: Reakcija Rusije je očekivana; Tabak: Amerikancima nije problem oboriti sve što Huti ispale

Saudijska Arabija: Pobunjeni Huti iz Jemena izveli raketni napad u blizini staze za Formulu 1
Foto: Dppi / Panoramic / Bestimage
1/7
13.01.2024.
u 16:13

U ovom segmentu ne može se očekivati ozbiljniji odgovor Huta jer bi uslijedila nova akcija protiv njih, smatra Ogorec

Analitičar dr. Marinko Ogorec za Večernji list kaže da je akcija protiv Huta u Jemenu bila očekivana. – Vidjeli smo da su Huti napadali civilne brodove koji su tuda prolazili. Činjenica je da je Crveno more globalna žila kucavica, globalni put za transport roba, prije svega energenata, i za očekivati je bilo da velike sile, globalni svjetski čimbenici, neće dozvoliti da se taj put zatvori ili da se na bilo koji način ometa transport. Put preko Rta Dobre nade bio bi daleko skuplji. Tako da je ovakva akcija doista bila za očekivati. Bila je realizirana brzo i učinkovito, radi se o izrazito asimetričnom sukobu u kojem s jedne strane imate koaliciju saveznika predvođenu Sjedinjenim Američkim Državama, visokosofisticirano naoružanu i opremljenu, s visokoprofesionalnim oružanim snagama , a s druge strane imate Hute – kaže Ogorec. Huti najavljuju oštar odgovor, što se može očekivati?

– Jedno je retorika, a drugo su stvarne mogućnosti. Moguće je očekivati terorističke napade, i to je najviše što mogu. U ovom segmentu ne može se očekivati ozbiljniji odgovor Huta jer bi uslijedila nova akcija protiv njih – ističe. I reakcija Rusije je, napominje, očekivana, traži reakciju UN-a.

VEZANI ČLANCI: 

– Rusiji je to u interesu i koristi ovu situaciju u Jemenu za svoju diplomatsku ofenzivu, naglašavam - diplomatsku, kako bi opet skrenuli pozornost s Ukrajine. To im je prioritet. Rusija razmišlja na način: Sad ćemo Vijeću sigurnosti pokrenuti ono što možemo..." A mogu jer ima pravo veta, tako da će i dalje inzistirati na polemici oko situacije u Crvenom moru, kako bi Ukrajina opet došla u drugi plan, i medijski i politički – zaključuje dr. Ogorec.

Vojni analitičar portala Obris Igor Tabak kaže pak da rat u Jemenu traje već dugo vremena.

– Odnos Davida i Golijata bio je i kad pogledamo Jemen i Saudijsku Arabiju koja ondje je intervenirala. Huti su u više navrata napadali američke vojne brodove protubrodskim projektilima, tako da taj rat tinja na rubu svih reflektora svjetske javnosti već dugo , i sad zadnjih tjedana je pronađen novi način da iskoči u prvi plan. Sredstva kojima se Huti koriste su bespilotne letjelice i ponešto raketnog naoružanja. Oni su time ratovali već duže, samo je sad novi smjer ispaljivanja i način korištenja. Prepadi na brodovi, pokušaji iskrcavanja na brodove, vrlo su slični onome što su radili somalski pirati, pa je došlo do velike međunarodne akcije koja je praktički piratstvo u Somaliji suzbila. Huti su, istina, organiziraniji od somalskih pirata, imaju više resursa i čvršću kontrolu nad jednim zemljopisnim prostorom, ali uvelike ovise o dostavama vojne i druge pomoći s iranske strane, i to je vjerojatno razlog zašto su se ovako angažirali. No, nije isto gađati ciljeve u Saudijskoj Arabiji ili unutar samog Jemena, ili gađati ciljeve u smjeru Izraela koji je vojna sila, kao i saveznici. Jednoj američkoj flotnoj skupini nije veliki problem oboriti sve što bi Huti ispalili prema njima ili ciljevima u Izraelu, a to se i događalo u zadnje vrijeme. Sve vezano s trgovačkim prometom je daljnja eskalacija koja je skrenula pažnju na to zaboravljeno ratište. Huti su napravili puno štete međunarodnom teretnom prometu i to se ne može tolerirati na neki dulji rok. Logično je bilo očekivati intervenciju neke vrste – kaže Tabak.

Huti, dodaje, nemaju velike mogućnosti za "oštar odgovor" koji najavljuju.

– Oni su izolirani i ovisni o dostavama pomoći svojih prekomorskih saveznika. Nije novost da dosta vojne robe koja je bila usmjerena prema njima bila plijenjena na moru, i onda završavala, na primjer, u Ukrajini kao vojna pomoć zadnjih mjeseci. Problem je što u Jemenu malo dobrih meta, vojno gledano, čije bi pogađanje dovelo do ozbiljnijih većih učinaka. Takva djelovanja uvelike ovise i o kvaliteti senzorskih podataka prema kojima se planiraju napadi, a tu naravno, SAD i saveznici imaju veliku prednost. Ne bi čudilo da ovakvi udari po Jemenu ozbiljno smanje mogućnost, a onda i volju Huta za nekakvo šire uključivanje u ove regionalne stvari, kao što je kriza u Izraelu – zaključuje Tabak.

VIDEO SAD i Britanija pokrenule su napade na više od 60 meta na 16 lokacija koje koriste Huti

Komentara 3

Avatar El Indio
El Indio
17:16 13.01.2024.

Pun_vlak: Onaj sa brcicima iz Berlina ti je danas ovaj bez brcica iz Moskve. Onaj da je Njemacka ugrozena, ovaj da je Rusija. Nisam ne za ustase ne za partizane to je proslost. Hocu rec ako danas zagusti jedni ce bit za zapad dugi za Moskvu

ST
Stjepan
04:47 14.01.2024.

BRICS i Sinčoć buju sve buju popravili

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije