Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Njemačka odobrila plan bacanja šest tona željezne prašine u ocean

27.01.2009.
u 09:22

BERLIN - Njemačka je u ponedjeljak dala zeleno svjetlo za kontroverzni njemačko-indijski plan bacanja šest tona željezne prašine u ocean kod Antarktika. Eksperiment predstavlja dosad najveći pokus tehnologije koja bi uz pomoće željezne prašine mogla zaustaviti globalno zagrijavanje po vrlo niskoj cijeni.

Plan je da njemački istraživački brod Polarstern rasprši željeznu prašinu na površini od 300 četvornih kilometara. Znanstvenici se nadaju da će alge koje žive na površini oceana upiti željezo i početi se brzo razmnožavati apsorbirajući ugljični dioksid s površine vode. Na kraju svojega životnog ciklusa alga vene i tone. Većina ugljika tako završava u dubokim vodama ili na dnu mora.

Ocean apsorbira više ugljičnog dioksida iz zraka i tako smanjuje stakleničke efekte. Izdvajanje ugljika na ovaj način moglo bi zaustaviti globalno zagrijavanje, nadaju se znanstvenici. Trideset indijskih znanstvenika i još osamnaestero iz drugih zemalja isplovilo je na Polarsternu iz Capetowna 7. siječnja kako bi proveli eksperiment.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije