Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U VARAŽDINU

Gradili bi pogone za proizvodnju biodizela 
iz plastike i ulja vrijedne 12 milijuna eura

cehovska
Foto: Vjeran Žganec-Rogulja/PIXSELL
20.11.2014.
u 10:55

Građani se boje, a Ivica Šprem, direktor tvrtke Biovalue, tvrdi da isto takvo postrojenje posluje u Budimpešti te nema nikakve negativne efekte na okoliš

U Cehovskoj ulici 46 u Varaždinu u planu je izgradnja dva velika postrojenja za proizvodnju biodizela, svako vrijedno oko šest milijuna eura. I dok bi se u jednom biodizel dobivao iz biljnih ulja, u drugom bi se biodizel dobivao pirolizom plastike.

Otići će drugdje

Potvrdio nam je to direktor varaždinske tvrtke Biovalue Ivica Šprem. Osnivač te tvrtke je nizozemska tvrtka BioValue Holding, koja je i glavni investitor cijelog projekta.

- Radi se o dva pogona u kojima bi se otvorilo 32 radnih mjesta i najsuvremenijoj tehnologiji. Mi smo svjesni da kod građana to odmah izaziva nekakve sumnje, ali ovakvo postrojenje istog investitora nalazi se i u Budimpešti, a u isto vrijeme se grade jednaka postrojenja u Nizozemskoj, Španjolskoj i Kuvajtu - kazao je Šprem, dodavši da Nizozemci planiraju ukupno uložiti 62 milijuna eura.

- U Varaždinu bi investicija bila 12 milijuna, što je u odnosu na cijeli projekt malo i ja vjerujem da će oni ukoliko tu ne naiđu na razumijevanje otići negdje drugdje. Naravno, oni žele oba postrojenja, i ono za pirolizu i ono za biodizel iz ulja, na jednom mjestu - kazao je Šprem, kojeg smo zamolili da komentira zabrinutost građana radi takvog postrojenja u blizini kuća.

Na to je na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća ukazao gradski vijećnik i predsjednik ekološke udruge Eko Breza Robert Podolnjak, koji kaže da građani ne žele da se u njihovom susjedstvu gradi postrojenje za spaljivanje otpada.

Šprem je na to je kazao kako shvaća zabrinutost, ali i kako nije riječ o spaljivanju otpada.

‘Nije spaljivanje’

- Piroliza je termokatalitički proces kojim se na visokoj temperaturi od 1300 stupnjeva, bez prisutnosti kisika, plastika u kotlu razdvaja na plin i ulje - pojasnio je Šprem jednostavnim rječnikom.

- Ja se zapravo bojim da taj projekt možda i neće zaživjeti u Varaždinu, a siguran sam da bi od njega imali samo koristi - kazao je Šprem te istaknuo kako je ekološka studija postojećeg pogona u Mađarskoj pokazala da postrojenje nema nikakve negativne ekološke efekte na okolinu.

- Naše postrojenje bilo bi zatvorenog tipa i nikakve plinove koji se stvaraju u procesu pirolize ne bi ispuštali van, već bi se ti plinovi koristili za ponovno zagrijavanje - pojasnio je Šprem ukratko kako bi funkcioniralo postrojenje u kojem bi se godišnje u biodizel pretvorilo 4000 tona plastike.

- Mi smo kontaktirali mnoge sakupljače otpada i ispostavilo se da oni nemaju kamo sa svom tom plastikom koje imaju na tone. U tom svjetlu bi ovakvo postrojenje itekako dobro došlo - zaključuje Šprem.

Komentara 2

VA
valek000
14:09 26.11.2014.

http://projekti.hgk.hr/projects/9671-proizvodnja-biodizela Piše da je do sada u ovaj projekt uloženo gotovo 4 milijuna eura, a tvrtka Biovalue ima temeljni kapital od 20.000 kuna. Uz to, član društva uz Nizozemce je tvrtka Bio proizvodnja Varaždin, jednostavni d.o.o čiji je temeljni kapitalital 10 kn, a osnivač i zastupnik je Nada Šprem. Isto tako nije razjašnjeno kakve veze ima tvrtka Obnovljiva goriva Varaždin koja je isto bila povezana s biodizelom, kapital je 27 milijuna kn. Član društva i osnivač je tvrtka Proizvodnja biogoriva, temeljni kapital 20.000 kn, a osnivač je František Jaššo iz Slovačke. Prije Obnovljivh goriva Varaždin špremovi su imali tvrtku Kamix, prepakiravali su šećer, završili su u stečaju...prenosili poslovne udjele na OGV d.o.o

VV
Vrazje Vjestice
16:10 20.11.2014.

naši građani se svega boje. boje se investitora u golf terene, koji šikaru urede i otvore desetke radnih mjesta,jer svi ćemo "postati sobarice i konobari" a investitor će svu dobit zadržati sebi. bojimo se svega novog, najradije bi živjeli u 19.stoljeću. NEMA napretka bez promjena.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije