Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EKSKLUZIVNO IZ BRUXELLESA

Nitko protiv Hrvatske u Schengenu, Austrija protiv Rumunjske i Bugarske, Nizozemska samo protiv Bugarske

01.12.2022.
u 12:38

Doznajemo detalje rasprave iza zatvorenih vrata na ključnom sastanku Corepera na kojem se za 8. prosinca priprema odluka Vijeća EU o proširenju Schengena

Austrija je jutros na sastanku Corepera u Vijeću EU u Bruxellesu službeno dala crveno svjetlo za ulazak Bugarske i Rumunjske u Schengen, a Hrvatska je u toj ključnoj pripremnoj raspravi za sastanak ministara unutarnjih poslova 8. prosinca dobila zeleno svjetlo: “nema protivljenja” za prijedlog o ulasku Hrvatske u schengensku zonu 1. siječnja 2023., samo postoji nekoliko tehničkih rezervi zemalja koje imaju parlamentarnu proceduru koju moraju odraditi po tom pitanju u svojim nacionalnim parlamentima.

Kako neslužbeno doznajemo od više različitih izvora upućenih u raspravu iza zatvorenih vrata Corepera, odnosno Odbora stalnih predstavnika (veleposlanika) država članica u Vijeću EU, Nizozemska je signalizirala da može podržati ulazak Rumunjske u Schengen, ali ne i Bugarske.

To je ipak neki pomak u razmišljanju Nizozemaca, koji odražava da se u pozadini među državama članicama i dalje vodi diplomatska bitka s velikim naporima da se 8. prosinca donese odluka o proširenju na sve tri države. Ali, izvori s kojima razgovaramo dodaju kako razdvajanje Rumunjske i Bugarske nije lako izvedivo jer među tim dvjema državama ne postoji potrebna granična infrastruktura i puštanje Rumunjske u Schengen, a ostanak Bugarske na čekanju, u praksi vjerojatno ne bi dobro funkcionirao.

Nizozemska je, inače, država koja po pitanjima migrantske krize i funkcioniranja Schengena zdušno podržava Austriju. Francuska je, pak, država koja zdušno podržava ulazak Rumunjske u Schengen i čija podrška očito ima neki utjecaj i na zemlje koje su skeptične prema spremnosti Rumunjske i Bugarske za Schengen.

Austrijanci su danas, kako neslužbeno doznajemo, zvučali vrlo odlučno u tvrdnji da ne mogu podržati širenje Schengena na Bugarsku i Rumunjsku, odnosno da mogu podržati samo širenje na Hrvatsku. Taj austrijski stav javno je iznio i austrijski kancelar prošloga tjedna u Zagrebu, a na današnjem sastanku Corepera on je i formalno iznesen u raspravi koja priprema odluke za ministarski sastanak Vijeća 8. prosinca. Diplomatski pregovori, usredotočeni na odluku o Bugarskoj i Rumunjskoj, očito će se nastaviti i nakon današnjeg sastanka. 

Ključne riječi

Komentara 39

Avatar IIII4
IIII4
12:49 01.12.2022.

Gdje su sad u sve upućeni dežurni portalski katastrofičari ?

BJ
bjmaro
12:56 01.12.2022.

Tuga i jad u u velikom dijelu oporbe. Jos samo nadu polažu u pobjedi Belgije,to bi bila kakva-takva mogućnost osnivanju istražnog povjerenstva o položaju sporta pod upravom “hadezenjara”

Avatar Foton
Foton
19:51 01.12.2022.

Dolaze Euro i Schengen, užas, postajemo dio te bijedne Europe, a mogli smo ostati na Balkanu i uzivati zavidni standard ovog regiona.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije