Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Analiza

Ništa od ‘ujedinjenja’, bošnjačko proljeće vodi novoj podjeli

Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
11.02.2014.
u 18:30

Hrvati i Srbi su krajnje nepovjerljivi te odbijaju sudjelovati u bošnjačkim prosvjedima smatrajući da to nije njihov rat

Nevidljiva ruka koja je zapalila fitilj na bosansko bure baruta vrlo se vješto prikriva od početka. Mogu se detektirati tek njegovi protagonisti putem društvenih mreža. Oni podupiru nasilje, organiziraju prosvjede, postavljaju političke ciljeve, predstavljaju prosvjede probuđenim bratstvom i jedinstvom ojađenih i siromašnih ljudi. U pitanju su domaće nevladine organizacije i tzv. neovisni mediji koje financira nekoliko stranih vlada.

Iako se svim silama trude bošnjačko proljeće izvesti kao proizvod na većinska hrvatska ili srpska područja, u tome nisu uspjeli pa sve kulminira upravo u sredinama gdje je ostalo najviše šibica za potpaljivanje fitilja. No, ipak su se u manifestu dvije ključne organizacije – Udar i Protest – koje su potaknule na prosvjede i nasilje, izlanule o svojim ciljevima, što je većini Hrvata u Federaciji BiH otvorilo oči.

Manipulirajući osjećajima siromašnih ljudi, te udruge potpalile su buktinju nezadovoljstva koju je sada nemoguće kontrolirati.A upravo se u manifestu koji su izdale pokazuju obrisi nevidljive ruke koja zagovara centralizaciju zemlje – ukidanje županija i entiteta, ujedinjenje Bosne i Hercegovine kao cjeline, izgradnju bosanskohercegovačkog građanskog identiteta umjesto identiteta narodnosti, zakon kojim se zabranjuju postojeće i buduće nacionalističke i religiozne političke stranke, imenovanje Željka Komšića za jedinog predsjednika Bosne i Hercegovine. A upravo na načelima federalizma i uvažavanja triju konstitutivnih naroda BiH jedino može opstati.

Ovakve planove koje su izložili trbuhozborci dijelova bošnjačke politike, kao i pojedine međunarodne administracije koje frustracije Bošnjaka nastoje liječiti najavama ukidanja kantona, najviše učvršćuju podjelu i razaranje vjere kod posljednjih iluzionista da je ovakva BiH moguća i dugoročna. Sarajevski unitaristi koji su iskoristili opravdani bijes siromašnih ljudi svjesno ili ne preusmjeravaju tim potezima vodu na mlin srpskog separatizma.

To rade i pojedine političke stranke koje su bošnjačko proljeće iskoristile za osobnu promociju, koketiranje s nasilnicima i aktivno sudjelovanje u rušenju pojedinih vlada.

U svakom slučaju, to nisu vladajuće bošnjačke SDP i SDA kojima ovaj rasplet najmanje odgovara jer su upravo srušene vlade kojima su oni na čelu.Dalje homogeniziranje naroda samo će dodatno ojačati hrvatske nacionalne i srpske stranke. Iako se vjerovalo da se prosvjedima može zapaliti cijela država, to se ne događa, a prosvjedi ostaju zabava za mase u bošnjačkom dijelu Federacije BiH. Oni koji su potaknuli prosvjede vjerojatno se sada kaju što ih se teško može kontrolirati. Ili je možda sve i režirano da se zemlja dodatno podijeli.

>> Padaju ostavke po županijama, sada je na redu federalna vlada?

Komentara 22

Avatar Fenris
Fenris
18:39 11.02.2014.

BiH valja podeliti- Herceg Bosna vama, Republika Srpska nama i manje-vise svi bi konacno definisali granice i mir bi mogao da nastupi na Balkanu.

Avatar rokoprčina
rokoprčina
18:57 11.02.2014.

Kad oće "proliće" u srid zime.Što je i bilo za očekivat?

MM
mad max
18:49 11.02.2014.

Vi Bosnjaci sutra dobivate,punu potporu iz matice,stize vam u posjetu Ahmet Davutoglu.........zato no sikiriki. a gospodja Zbanic....triba docekati Davutoglu sa cvijecem...........samo ne znam jel se narucio i napravio termin kao i Milanovic.....U Mostaru ! zds

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije