Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Bošnjačko proljeće'

Padaju ostavke po županijama, sada je na redu federalna vlada?

Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/12
10.02.2014.
u 23:19

Nakon što su proteklih dana svoje nezadovoljstvo iskazivali uglavnom ispred i na objektima županijskih institucija, oko tisuću prosvjednika u ponedjeljak se usredotočilo na institucije Federacije

Iako je stanje U BiH u ponedjeljak bilo napeto ipak nije došlo do sukoba specijalne policije i prosvjednika ni u jednom od gradova. Prosvjedna okupljanja u većem broju gradova na prostoru Federacije Bosne i Hercegovine nastavljena su od jučer, a najviše napetosti bilo je u Sarajevu i Brčkom. Nakon što su proteklih dana svoje nezadovoljstvo iskazivali uglavnom ispred i na objektima županijskih institucija, oko tisuću prosvjednika u ponedjeljak se usredotočilo na institucije Federacije.

U ranim popodnevnim satima blokirali su središte grada i nakon kratkotrajnog zadržavanja pred djelomično uništenom zgradom Predsjedništva BiH, iz koje su nešto ranije evakuirani svi dužnosnici i uposlenici, uputili su se prema dobro čuvanoj zgradi federalne vlade.

Primio prosvjednike

Za razliku od prošlotjednog divljanja ispred županijske vlade i Predsjedništva BiH, prosvjednici su danas na mirnom okupljanju iznijeli niz različitih zahtjeva, uključujući i trenutačnu ostavku entitetske vlade koju vode SDP i SDA. Iako je primio njihove predstavnike na razgovor, premijer Nermin Nikšić (SDP) odbio je dati ostavku poručujući prosvjednicima da će o tome odlučivati federalni parlament. Najavio je da će već u utorak uputiti državnom parlamentu prijedlog izmjene izbornog zakona kako bi se omogućilo raspisivanje izvanrednih izbora.

Raniji tijek događaja:

20.00 sati – Iako premijer Federacije Nermin Nikšić nije podnio ostavku, građani su se počeli razilaziti. Poručuju kako nisu odustali od smjene vlade, pa će se ponovno sutra okupiti u centru Sarajeva i tražiti ostavke, javlja Oslobođenje.

19.30 sati - U 19.00 sati istekao je rok koji su prosvjednici u Sarajevu postavili članovima vlade Federacije BiH da podnesu ostavke. Grupa prosvjednika koja je blokirala glavne prometnice uputila se prema zgradi federalne Vlade. Druga grupa koja se već nalazila pred zgradom Vlade FBiH nakon polusatnog mirovanja ponovo je počela sa skandiranjem i traženjem ostavke, javlja Srna.

18.45 sati Jedan od predstavnika prosvjednika rekao je da će do 19 sati čekati reakciju vlade. Na pitanje što će biti ako vlada ne podnese ostavku, predstavnik koji se nije želio predstaviti rekao je da će držati u blokadi centar Sarajeva sve dok federalna vlada ne podnese ostavku, javlja Anadolija.

Grupa od nekoliko stotina demonstranata blokirala je i glavno raskršće na Skenderiji tako da su svi prilazi centru grada Sarajeva blokirani, javlja Fena.

17.41 sati Prosvjednici koji su blokirali glavnu prometnici na Skenderiji i u Alipašinoj ulici okupljaju se i idu prema zgradi vlade FBiH jer će u 19 sati tražiti ostavku premijera Nermina Nikšića (SDP).

16.49 sati Prosvjednici su se uglavnom razišli ispred zgrade vlade FBiH. Promet je ponovo uspostavljen, a ispred zgrade ostalo je tek dvadesetak prosvjednika.

16.42 sati Dževad Topić Topa (SDU) tvrdi da nije udario prosvjednike. U izjavi za "Avaz" kazao je kako je pokušao "proći ulicom, ali su ga prosvjednici napali". Požalio se da su mu građani koji su sudjelovali u prosvjedima počeli razbijati automobil!

– Policija je ovdje, evo, očevid traje – izjavio je Topić.

Inače, Topić je u ratu bio blizak članu Predsjedništva BiH i zamjeniku predsjednika SDA Bakiru Izetbegoviću. Upravo je Izetbegović usred rata Topu poslao za vojnog atašea u Zagreb, a on je na taj način je postao dio SDA-ove paraobavještajne strukture.

Kako se sumnja, Topić je dobio nalog od Izetbegovića da danas terorizira prosvjednike.

16.27 sati Prosvjednici koji se nalaze između Higijenskog zavoda i Skenderije kažu da neće otići ni odblokirati ceste sve dok premijer vlade FBiH Nermin Nikšić (SDP BiH) ne podnese ostavku.

16.18 sati Ispred zgrade vlade FBiH dogodio se incident kada je crveni Hummer registarskih oznaka 068-M-227 velikom brzinom projurio kroz skupinu prosvjednika i udario dvojicu muškaraca. Policija koja osigurava zgradu vlade nije intervenirala, ali ga je zaustavila na blokadi koja je postavljena u blizini skretanja za Koševo. Međutim, nisu ga zadržali te je on produžio put.

16.05 sati Predsjednik FBiH Živko Budimir poručio je da će se pregovori s prosvjednicima nastaviti kako bi se dogovorilo "ono što narod traži". – Spremni smo otići s vlasti, ali želimo da se utvrde načini kako će se izabrati nova vlast – rekao je, javlja Klix.ba

15.57 sati Još jedno vozilo bez registarskih pločica prošlo je kroz mnoštvo, a prosvjednici su odlučili postaviti žardinijere kako bi onemogućili prolaz vozilima.

15.57 sati Skupina prosvjednika ponovno došla pred zgradu vlade FBiH i blokirala je Alipašinu ulicu. Za sada samo mirno stoje na ulici, a zgradu vlade osiguravaju jake policijske snage.

15.52 sati Prosvjednici su šokirani jer je upravo kroz mnoštvo prošao Alfa Romeo bez registarskih tablica koji ni policija nije zaustavljala. Kako javlja reporter Dnevnog avaza s terena, vozilo se uputilo prema obali.

14.58 sati Premijer vlade FBiH Nermin Nikšić (SDP BiH) odbio je dati ostavku. Prosvjednici kažu da vlada FBiH nije pristala ni na jedan njihov zahtjev.

14.25 sati Prosvjednički pregovarački tim izišao je iz zgrade vlade. Okupljeni traže da se ostavke u vladi podnesu najkasnije do 19 sati večeras.

14.15 sati Ured za odnose s javnošću vlade BiH priopćio je da su informacije o tome da se iz zgrade Predsjedništva iznosi službena dokumentacija potpuno netočne, javlja Al Jazeera.

– U vladi Federacije, koja je u stalnom zasjedanju, sve nadležne službe funkcioniraju – tvrde iz Ureda.

14.10 sati Tisuće ljudi prosvjeduju ispred zgrade federalne vlade. Čuju se povici "Lopovi, napolje", "Heleze, izađi" i "Dajte ostavke". Dvojica pregovarača ušla su u zgradu vlade da bi iznijeli svoje zahtjeve među kojima su smjena federalne vlade, ukidanje kantona, odricanje parlamentaraca od 50% svojih primanja, smjena direktora PIO FBiH, uvećanje mirovina koje bi iznosile do tisuću konvertibilnih maraka, omogućavanje posla nezaposlenima, omogućavanje primanja nezaposlenima i ukidanje rada na crno.

14 sati Ministrica Vesna Pusić uime Hrvatske danas na sastanku Vijeća za vanjske poslove EU u Bruxellesu traži da se za Bosnu i Hercegovinu osmisli novi, specifičan model približavanja Uniji i da taj proces svojevrsnih pretpregovora počne odmah.

– Ovo je trenutak Europe, važno je da se pokaže inicijativa prema BiH. Neki opipljiv i brz pomak – rekla je Pusić u Bruxellesu.

13.25 sati Munib Husejnagić (SDP), premijer vlade Zeničko-dobojskog kantona, podnio je pismenu ostavku Kolegiju Skupštine ZDK.

13.20 sati Oko 300 građana okupilo se u Zenici pred zgradom vlade ZDK s brojnim transparentima. U Livnu su unatoč kiši građani izišli na Trg kralja Tomislava i skandiraju: "Lopovi, lopovi".

Na prosvjedima u Mostaru, koji su također počeli poslije 13 sati, okupilo se više stotina građana. Okupljanje protječe mirno uz velik broj policajaca.

13.10 sati Blokirana je prometnica pokraj zgrade Predsjedništva BiH. Zgradu osiguravaju pripadnici specijalne policije.

13 sati Navodno se uklanja dokumentacija o poticajima Ministarstva poljoprivrede i pomilovanjima iz Ministarstva pravde kako bi se uklonili dokazi protiv ministara protiv kojih se vode istrage tužiteljstva, piše Dnevni avaz.

12.35 sati Oko stotinu građana okupilo se ispred zgrade Predsjedništva BIH. Promet još nije obustavljen.

Foto: Klix.ba

Elmedin Mehić/Klix.ba

12.15 sati Iz Predsjedništva BiH iznose se dokumentacija i računala jer su zaposlenici dobili takvu uputu u slučaju da prosvjednici uđu u zgradu vlade, javlja Dnevni avaz. Dio dokumentacije nosi se u podrum, a dio službenici unose u automobile i voze u nepoznatom pravcu.

12 sati Nešto prije podneva dužnosnici i zaposlenici Predsjedništva Bosne i Hercegovine napustili su zgradu u Sarajevu u kojoj je sjedište državnog vrha.

Od jutra su počela okupljanja građana diljem BiH, a za 13 sati najavljuju se prosvjedi u Goraždu, Kalesiji, na trgu u Mostaru, Bugojnom, Livnu, u Tuzli pred vladom TK, Živinicama...

Prosvjednici su se u nedjelju navečer razišli s ulica, a svih 30-ak privedenih puštano je na slobodu. Neke prometnice u Sarajevu u večernjim satima blokirali su prosvjednici tražeći ostavku vlade Federacije BiH, a sve je prošlo bez sukoba s policijom.

Premijer Unsko-sanskog kantona Hamdija Lipovača u nedjelju poslije ponoći ipak je podnio ostavku na izvanrednoj sjednici Skupštine, a prihvatili su je svi nazočni zastupnici, piše Klix.ba. Lipovača je kazao da "ostavku ne daje huliganima", nego građanima, odnosno Skupštini koja ga je i izabrala.

Dodao je da će obavljati funkciju premijera dok se ne imenuje nova vlada, što bi trebalo uslijediti u idućih deset dana, odnosno očekuje se da se stranke u Skupštini dogovore o novom mandataru u idućih deset dana.

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, nakon sastanka s Aleksandrom Vučićem, prvim potpredsjednikom tehničke srbijanske vlade, izjavio je da BiH klizi prema raspadu te kako je međunarodna zajednica umorna i da će u jednom trenutku prihvatiti ono što funkcionira, a to je u ovom trenutku samo Republika Srpska. Dodao je da je cilj bošnjačkih političara nakon prosvjeda izazvati reakcije međunarodne zajednice i ojačati unitarizam u BiH.

Dodajmo i da je na YouTubeu objavljen video policajca koji je 6. veljače u Tuzli kamenovao prosvjednike, a pogledalo ga je 35 tisuća korisnika.

>>Svi privedeni pušteni, tvrde da ih je policija tukla

>>Milanović u Mostaru o neredima: S BiH se šuta i napucava već 100 godina

Komentara 87

MM
mad max
09:59 10.02.2014.

situacija u bih se vraca u normalu ali politicari i dalje nenormalni......................balija Lagumdzija i dalje misli,hrvati krivi za nered u Mostaru,veli zele trci entitet ova neka kao fol hooliwod poznata zvijezda Jasmila Zbanic veli Milanovicu mrs kuci,nemas sta u mostarutaru,veli zele trci entitet ova neka kao fol hooliwod poznata zvijezda Jasmila Zbanic veli Milanovicu mrs kuci,nemas sta u mostaru traziti umjesto Zbanic da kaze Erdoganu mrs za tursku,sta se svako malo dovlacis i surujes sa izetbegoivicem,ali ona nista,voli svoje turske korjene!

Avatar Joja
Joja
15:50 10.02.2014.

I za koga ce gospoda bosnjaci glasat kad sruse vladu? za onake kao u Egiptu i Siriji?

TO
TornadoZadar1971
16:41 10.02.2014.

Mos ga jebat....jebi narod koji salje zenu i dicu u Hravtske hotele u izbjeglistvo...pa tuce po HVO-u...pa zaboravi na kojoj strani mu je did ratova...i onda vice: ubij Ustase: a zaboravio di mu je did bio...i za kog se borio...aa danas ocekuje cuda....nikad...ostali ste: samo osmanlije...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije