Naslovnica Vijesti Hrvatska

Žbanić Milanovića 'potjerala' kući, evo što joj je premijer odgovorio!

Članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Bakir Izetbegović, gostujući u nedjelju u središnjem dnevniku FTV-a, osudili su dolazak hrvatskog premijera u Mostar
10. veljače 2014. u 23:18 216 komentara 49400 prikaza
Jasmila Žbanić
Foto: Robert Anić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Nakon posjeta premijera Zorana Milanovića Mostaru, vrh BiH ga je kritizirao što je išao u Mostar, a ne i u Sarajevo, a predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko kaže kako premijer Milanović nije pogriješio.

– Postoje neka diplomatska pravila, ali trebalo je hitno otići i premijer je dobro učinio, izjavio je Karamarko za Hrvatski radio.

Komšić proziva Milanovića

Članovi predsjedništva BiH Željko Komšić i Bakir Izetbegović, gostujući u nedjelju u središnjem dnevniku FTV-a, osudili su dolazak hrvatskog premijera u Mostar zamjerajući mu što nije došao solidarizirati se sa Sarajevom. Samo dan poslije Komšića i Izetbegovića morali su iz zgrade predsjedništva evakuirati policijski specijalci pred novim naletom nasilnika. Komšić je u Dnevniku rekao i da u BiH eskaliraju sukobi kad se iz susjednih zemalja “vodi računa” o BiH  te je istaknuo kako on nije imao informaciju o posjetu hrvatskog premijera sugerirajući da bi možda mogao biti neslužben i izvan službenog protokola. Istodobno, Izetbegović je pozdravio premijerove poruke. Upitana da komentira izjavu Željka Komšića, hrvatska ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić rekla je da i Hrvatska u slučaju BiH “ima svoju riječ kao članica EU koja podržava europsku perspektivu BiH s kojom ima više od tisuću kilometara zajedničke granice”.

Prema informacijama iz ureda predsjedatelja Vijeća ministara BiH Vjekoslava Bevande, dolazak Milanovića bio je najavljen preko MVP-a BiH. U Mostaru su ga osiguravali pripadnici osobnog osiguranja, ali i državne policijske agencije BiH, SIPA-e. No, nije bila usamljena reakcija predstavnika bošnjačkih stranaka i uglednika na dolazak Milanovića, čiju su nazočnost Hrvati iz BiH ocijenili državničkom i hrabrom odlukom i znakom ohrabrenja, ne samo za njih nego i za cijelu BiH. Primitivnu poruku hrvatskome premijeru uputila je redateljica Jasmila Žbanić, glasna pobornica prosvjeda i prosvjednika koja je otvoreno stala iza njihovih djela nasilja te je čak pokušala zataškati spaljivanje Arhiva.

Političke konotacije

milanović, bevanda susret s bevandom Milanović u Mostaru o neredima: S BiH se šuta i napucava već 100 godina Damir Kajin i u RH ima pašaluka Kajin: Događaji u BiH upozorenje su i Hrvatskoj

“Kad god je Hrvatska u Bosni smirivala situaciju, a za svoje saveznike imala nacionaliste i mafiju, građani su patili, a zemlja bila rasturena! MILANOVIĆU, MARŠ KUĆI!” napisala je Žbanić.

A da prosvjedi i nasilje imaju i te kako političke velikobošnjačke konotacije otkrili su organizatori prosvjeda, nevladine organizacije Udar i Protest. Oni traže stvaranje jedne bosanske nacije, ukidanje županija i entiteta, izgradnju bosanskohercegovačkog građanskog identiteta umjesto identiteta narodnosti, zakon u bh. državnom ustavu koji će zabraniti postojeće i buduće nacionalističke i religiozne političke stranke i opredijeljene stranke… te prijelazno preuzimanje vlasti od Željke Komšića, čovjeka koji je simbol obespravljivanja Hrvata u BiH jer su ga birali Bošnjaci.

'Ona je u Hrvatskoj dobila 3 milijuna kuna za film koji će vidjeti 100 ljudi'

Jasmila Žbanić je za Dnevnik Nove TV rekla kako je njezina izjava o Milanoviću ipak bila prežestoka.

– Sigurno je bila prežestoka. Znate zašto? Jer sam ja preživjela rat u BiH i znam da je u Bosni bilo teško kad god je Hrvatska surađivala s mafijom i nacionalistima u BiH, a kad je Hrvatska surađivala s progresivnim snagama mislim da smo imali mir, i da ćemo imati mir, i da će Milanović uvidjeti svoju pogrešku i doći u BiH sa svojom socijaldemokratskom idejom – rekla je Žbanić.

Dodala je kako Milanović nije ljudima dao nadu da će regija podržati BiH te je podržao neke "retrogradne sile". Na kraju ga je pozvala da dođe u Tuzlu.

– Posjet gospodina Milanovića bio bi jako značajan. Ja bih to pozdravila. Dobrodošao, Milanoviću, u Tuzlu – rekla je Žbanić.

Premijer Zoran Milanović se navečer, gostujući u na Jabuka TV u emisiji 2 u 9 Romana Bolkovića, osvrnuo se i na poruku Jasmile Žbanić

 - Prije emisije sam čuo za njenu poruku. Ona je u Hrvatskoj dobila 3 milijuna kuna za film koji će vidjeti 100 ljudi. Ja joj kažem dobrodošla, kazao je premijer (Bojan Arežina/VLM)

Digitalna komora
Digitalna komora
Poduzetnici, odsad ključne informacije doznajte klikom miša

A1 izdvaja za Vas

 • Majur10:

  Ne pada mi na pamet branit Milanovica...ali bosancice Jasmila,gradjani te jadne i uvijek nazadne BiH su i Hrvati kojima ste i previse kresali prava.....Vasa muslimanska pre.eravanja o multikulturalnoj zemlji prodajte nekome drugome....mozda Erdoganu kad vas opet posjeti kao svoje Turke......Da ... prikaži još! nije bilo Hrvata ti bi Jasmila danas tko zna gdje bila jer bi vas cede pregazili ka plitki potok...dok ste vi vikali:"nije ovo nas rat"...malo respekta probajte imat i prema drugima drzavama-narodima osim prema zemljama u pravcu Mekke.....

 • Avatar Robert28
  Robert28:

  Ovi Bošnjaci se ponašaju u BiH kao Srbi u Jugi.

 • Deleted user:

  Neka Bošnjaci ( ili kako se već sad nazivaju) idu u Republiku Srpsku pa neka kod Dodika prave nered. Najveći problem s Bošnjacima je što im se, nakon austro-ugarskog zauzimanja BiH u drugoj polovini 19. stoljeća, nije omogućilo preseljenje na ... prikaži još! na prostor istočno od Bospora i na taj način se riješilo pitanje muslimana na područjima koje su svojedobno zauzeli Turci.