Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tomislav Medved:

'Nikada nisam prijetio novinarima, samo sam zamolio da mi obitelj ostave po strani'

Zagreb: Ministar Tomo Medved dodijelio ključeve stanova i rješenja za stambene kredite
Foto: Marko Prpić/PIXSELL
1/4
04.06.2018.
u 12:34

Ministar je komentirao i ''ring'' koji je spomenuo tijekom razgovora s Mazzoccom te prijavu policiji zbog prijetnji

Ministar branitelja Tomislav Medved komentirao je prijavu policiji koju je tijekom vikenda protiv njega podnio novinar Indexa Vojislav Mazzocco.

– Nisam prijetio, ja nikada nisam prijetio novinarima. Podsjetit ću vas da sam tijekom Domovinskog rata bio jedan od vojnika koji je novinaru davao krv i spasio mu život. Ja nikada ne prijetim – rekao je ministar, piše N1.

– Preko kontakta koji mi je bio dostupan zamolio sam poštovanog gospodina da se kritički osvrće prema meni i mojem poslu, molio sam ga da ostavi obitelj po strani, odnosno da se ne osvrće na članove moje obitelji. Uvijek sam sklon preispitivanju svojih odluka, dostupan sam medijima – kaže Medved.

Zagreb: Ministar Tomo Medved dodijelio ključeve stanova i rješenja za stambene kredite
1/7

Ministar je komentirao i ''ring'' koji je spomenuo tijekom razgovora s Mazzoccom te prijavu policiji zbog prijetnji.

– Taj ring, to je bilo u smislu mene i moje dužnosti. A prijava je njegovo pravo i ne sporim mu to pravo. Naglašavam, nisam prijetio ni u kom slučaju. Pozvao sam da kritički prati što radim, mene, moje odluke i ustanovu koju predstavljam, samo sa zamolbom da se usmjeri prema meni, a da ne zadire u članove moje obitelji i mislim da je to korektno – naglasio je Medved.

Dodajmo i kako je Hrvatsko novinarsko društvo (HND) komentiralo cijeli slučaj. 

– Najoštrije osuđujemo prijetnje koje je ministar branitelja Tomo Medved uputio novinaru portala Index Vojislavu Mazzoccu. Postupak ministra Medveda jest ne samo krajnje neprimjeren već i opasan atak na novinarska prava i slobode zajamčene 38. člankom Ustava i Zakonom o medijima. Nedopustivo je novinaru prijetiti samo zato što je radio ono što mu profesionalna dužnost nalaže – propitivao način zapošljavanja člana ministrove najuže obitelji rasvjetljavajući to zapošljavanje u kontekstu klijentelističkih odnosa unutar ministrova prijateljskog i interesnog kruga. Novinar Mazzocco u tekstu u kojem problematizira zapošljavanje ministrova sina ministru Medvedu pružio je priliku da se očituje o svim navodima iz teksta te je njegovo očitovanje korektno prenio. Ministrov naknadni telefonski poziv u kojem novinaru „bude li mu još dirao sina“ prijeti „probuđenim vojničkim duhom“ i spominje „ulaženje u ring“, čisti su primjer sirovog zastrašivanja s pozicije moći. Detalj koji ministrov postupak čini posebno opasnim i dodatno ukazuje na sklonost zloupotrebe ministarske dužnosti u privatne svrhe jest njegova prijetnja objavom navodne dokumentacije MORH-a kojom će novinara navodno kompromitirati.

Državni i javni dužnosnici moraju biti svjesni da dolaskom na javnu dužnost uživaju nižu razinu zaštite privatnosti od običnih građana i da uvjeti pod kojima članovi njihove obitelji dobivaju zaposlenja i ostvaruju druga prava moraju i trebaju biti pod pojačanom lupom javnosti kako bi se spriječila moguća zloupotreba moći. Ministar branitelja Tomo Medved prijetnjom novinaru Vojislavu Mazzoccu pokazao je duboko nerazumijevanje javne odgovornosti koju ministarska pozicija nosi. Svojim ponašanjem nije prijetio samo jednom novinaru već svima onima koji kritički propituju nositelje vlasti i potaknuo je atmosferu nesnošljivosti i straha.

Hrvatsko novinarsko društvo traži od Vlade i svih nadležnih tijela jasnu i nedvojbenu osudu i adekvatnu reakciju na prijetnje ministra Tome Medveda, kao i na sve slične postupke kojima se ugrožavaju temeljne novinarske slobode i prava, sloboda govora i elementarni demokratski standardi, navodi se u HND-ovu priopćenju.

Komentara 53

NE
nevjerujženikojalaže
13:34 04.06.2018.

sve što je medved trebao reći u svezi sina, jeste da je ini odrastao čovjek i da odgovara za svoje postupke pa neka njega pitaju što novinare zanima, ako im želi reći. priča završena.

GU
Gustirna
13:26 04.06.2018.

Ajmo se okladiti da ce udbotakibanski mediji potrosti daleko vec postotak tinte na sinu generala medveda nego na genocidnog cetnika stazica...

GU
Gustirna
13:17 04.06.2018.

E moj generale...selektivni otpad nije novinar...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije