Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 101
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prekipjelo im

"Ni lipu nam nisu platili za 8000 tona pšenice!"

đakovština
Krunoslav Petrić/PIXSELL
08.02.2011.
u 17:23

Država ne može dijeliti seljake na one koji mogu dobiti novac i one koji to ne mogu, poručio je čelnik Brazde Matija Brlošić

Proključalo je nezadovoljstvo bivših kooperanta posrnule Đakovštine. Zbog toga su danas stigli pred ulaz u tu tvrtku. Bez transparenata i buke odlučili su poručiti državi: Vratite nam 6,6 milijuna kuna!

Cijena triput skočila

Još prije više od godinu dana u silose Đakovštine predali su oko 8000 tona pšenice koja im nije isplaćena.

– Ako nitko ne bude reagirao idućih osam dana, stižemo ovamo i zatvaramo ulaz sve dok se problem ne riješi. Država ne može dijeliti seljake na one koji mogu dobiti novac i one koji to ne mogu – poručio je pred oko 80 đakovačkih farmera Matija Brlošić, prvi čovjek Udruge Brazda.

“Kratkih rukava” ostalo je 522 poljoprivrednika, najvećim dijelom oni koji nisu obuhvaćeni sustavom PDV-a, a koji su dva tjedna prije otvaranja stečaja fakturirali svoje račune za predanu robu Đakovštini, ali za to nisu dobili odštetu prošlogodišnjom odlukom hrvatske Vlade. Tada su na adresu premijerke Jadranke Kosor i ministra poljoprivrede Petra Čobankovića uputili svoj prijedlog – da se njihova potraživanja namire iz prodaje imovine, konkretnije hale koja pripada Ministarstvu financija.

– No, ona će sada već šesti put na dražbu, a sa svakom novom i cijena joj pada. Tako će se sada za nju tražiti 2,2 milijuna kuna, što više nije dovoljno za namirenje  seljaka. Prema sadašnjim tržišnim uvjetima, pšenica koju su predali stoji čak tri puta više nego lani, čak 18 milijuna kuna – objašnjava Brlošić.

Neslavni rekorderi

Neslavni rekord među neisplaćenim farmerima s čak 460.000 kuna drži obitelj Petnjak. Dvojica braće i otac, Josip, Franjo i Zlatko, ne vjeruju da će taj novac ikada dobiti.

– Jedini smo od ukupno 2000 seljaka koji su odlučili tužiti Đakovštinu. Čak nismo ni među onima koji su isporučili fakture 15-ak dana prije otvaranja stečaja, nego puno prije. Kod njih smo uskladištili 300 tona pšenice i 350 tona kukuruza kojega nema – požalio se Josip Petnjak.

Đakovački gradonačelnik Zoran Vinković poručio je Vladi da “treba prodati robne zalihe kako bi namirila ono što stanovnici đakovačkog kraja traže”.

Komentara 14

OB
-obrisani-
12:41 14.09.2011.

12.02.2011. u 08:55h vukimir je napisao/la: to su glasači hssa i hdza... tako im i treba ------------- Naravno, jer da su glasali za ljevialčrski ološ i šljam već odavno ne bi postojali !

MO
mojzagi
18:15 08.02.2011.

Nemojte samo misliti da EU to ne vidi kako se kod nas posluje!?

OB
-obrisani-
19:03 08.02.2011.

Popijte vodu dragi seljaci za novcima,,jer su nestali Sada će doći Čobanković i objasniti : Nema novca,,,nestali su novci Posla ima - seljaci ne žele raditi Ne bi ni ja radio za đabe,,e ne ,nebi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije