Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Nitko nije ni namjeravao uzeti novce fakultetima'

Pokušaj da se novac s njihovih računa, namijenjen projektima ili podmirivanju raznih drugih troškova, prebace u državni proračun, rektori i prorektori svih hrvatskih sveučilišta ocijenili su kao napad na autonomiju sveučilišta.
26. veljače 2014. u 16:03 19 komentara 1438 prikaza
Željko Jovanović
Foto: Robert Anic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Pokušaj da se novac s njihovih računa, namijenjeni projektima ili podmirivanju raznih drugih troškova, prebace u državni proračun, rektori i prorektori svih hrvatskih sveučilišta ocijenili su kao napad na autonomiju sveučilišta. No, kako su kazali, spremni su razgovarati o mogućnosti da se novac provede kroz proračun i vrati u visoko obrazovanje, ali, naglasili su, samo – razgovarati.

– Nema viška novca, taj novac na računima potreban nam je da bismo platili račune, završili ili počeli projekte, školovali studente. Kad bi nam uzeli i mali dio toga novca, dovelo bi se u pitanje funkcioniranje visokih učilišta – kategoričan je bio rektor Sveučilišta u Splitu Ivan Pavić.

Rektori su zahtijevali da ih se uključi u svaku eventualnu izradu novog sustava financiranja visokog obrazovanja, niječu da zarađeni novac troše za plaće i ističu da njime podižu standard studija i studiranja, da nabavljaju informatičku opremu i podmiruju troškove svakodnevnog funkcioniranja, za što ne dobiju dovoljno od države. Zagrebački rektor Aleksa Bjeliš smatra da uspješne i kreativne znanstvenike koji svojim radom podižu ugled ustanova i sveučilišta treba adekvatno i nagraditi jer će u protivnom otići negdje drugdje.

rektori | Autor : Sanjin Strukic/Pixsell Foto: Sanjin Strukic/Pixsell

(Foto:Sanjin Strukic/PIXSELL)

- Ja sam za bildanje plaća, ako je to netko zaslužio -odgovorio je Bjeliš ministru obrazovanja Željku Jovanoviću koji je u nekoliko navrata govorio o bildanju profesorskih plaća.

- Nitko nije ni namjeravao uzeti novce fakultetima i ja to ne bih dopustio. Vlastiti prihodi fakultete neće se koristiti za krpanje proračunskih rupa - istakao je Jovanović u izjavi za medije i dodao da će centralni obračun plaća pokazati koji su profesori “pretjerali sa svojim plaćama”.

>> Linić o uzimanju fakultetima: Više neće biti enormno visokih plaća

>> Linić fakultetima želi uzeti milijardu kuna, sveučilišta zgrožena!

Renault Zoe
100% čista elektrika
Vidio sam budućnost – tiha je i prokleto zabavna

A1 izdvaja za Vas

 • alberta.mutti.5:

  Jovanovic nece shvatiti do kraja mandata. I onda ce sigurno traziti da mu se mandat produzi dok ne shvati.

 • Avatar delminium
  delminium:

  Kako izbornik d ane kažem selektor Milanović vodi Vladu najbolej govori ova situacija, Linić jedno, Jovanović drugo ....... a kad se javi kuma sekulić-mercel ona će nešto deseto

 • Avatar puky
  puky:

  ... nema sa kim se jugo komunisti nisu zamjerili ... meni to bas drago ... sto nas vise to cemo crvene jace namlatiti ... strava ...