Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 48
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ministar jovanović

'Nitko nije ni namjeravao uzeti novce fakultetima'

Željko Jovanović
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/4
26.02.2014.
u 16:03

Pokušaj da se novac s njihovih računa, namijenjen projektima ili podmirivanju raznih drugih troškova, prebace u državni proračun, rektori i prorektori svih hrvatskih sveučilišta ocijenili su kao napad na autonomiju sveučilišta.

Pokušaj da se novac s njihovih računa, namijenjeni projektima ili podmirivanju raznih drugih troškova, prebace u državni proračun, rektori i prorektori svih hrvatskih sveučilišta ocijenili su kao napad na autonomiju sveučilišta. No, kako su kazali, spremni su razgovarati o mogućnosti da se novac provede kroz proračun i vrati u visoko obrazovanje, ali, naglasili su, samo – razgovarati.

– Nema viška novca, taj novac na računima potreban nam je da bismo platili račune, završili ili počeli projekte, školovali studente. Kad bi nam uzeli i mali dio toga novca, dovelo bi se u pitanje funkcioniranje visokih učilišta – kategoričan je bio rektor Sveučilišta u Splitu Ivan Pavić.

Rektori su zahtijevali da ih se uključi u svaku eventualnu izradu novog sustava financiranja visokog obrazovanja, niječu da zarađeni novac troše za plaće i ističu da njime podižu standard studija i studiranja, da nabavljaju informatičku opremu i podmiruju troškove svakodnevnog funkcioniranja, za što ne dobiju dovoljno od države. Zagrebački rektor Aleksa Bjeliš smatra da uspješne i kreativne znanstvenike koji svojim radom podižu ugled ustanova i sveučilišta treba adekvatno i nagraditi jer će u protivnom otići negdje drugdje.

Foto: Sanjin Strukic/Pixsell

(Foto:Sanjin Strukic/PIXSELL)

- Ja sam za bildanje plaća, ako je to netko zaslužio -odgovorio je Bjeliš ministru obrazovanja Željku Jovanoviću koji je u nekoliko navrata govorio o bildanju profesorskih plaća.

- Nitko nije ni namjeravao uzeti novce fakultetima i ja to ne bih dopustio. Vlastiti prihodi fakultete neće se koristiti za krpanje proračunskih rupa - istakao je Jovanović u izjavi za medije i dodao da će centralni obračun plaća pokazati koji su profesori “pretjerali sa svojim plaćama”.

>> Linić o uzimanju fakultetima: Više neće biti enormno visokih plaća

>> Linić fakultetima želi uzeti milijardu kuna, sveučilišta zgrožena!

Komentara 19

AM
alberta.mutti.5
16:37 26.02.2014.

Jovanovic nece shvatiti do kraja mandata. I onda ce sigurno traziti da mu se mandat produzi dok ne shvati.

Avatar delminium
delminium
16:22 26.02.2014.

Kako izbornik d ane kažem selektor Milanović vodi Vladu najbolej govori ova situacija, Linić jedno, Jovanović drugo ....... a kad se javi kuma sekulić-mercel ona će nešto deseto

Avatar puky
puky
16:24 26.02.2014.

... nema sa kim se jugo komunisti nisu zamjerili ... meni to bas drago ... sto nas vise to cemo crvene jace namlatiti ... strava ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije