Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODREDBE EU

Nema više muljaže: Tik uz 'domaće' i 'hrvatsko' stajat će stvarno podrijetlo proizvoda

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
1/2
27.02.2021.
u 22:22

Uskoro će svim proizvođačima biti obveza na deklaraciju jasno istaknuti i podrijetlo sirovine

Gotovo je s praksom ispisivanja stvarnih sastojaka i njihovih podrijetla sićušnim slovima na poleđini proizvoda - Europska unija odlučila je uvesti promjene na deklaracijama kako bi kupcima bilo jasnije otkud taj proizvod dolazi.

Uskoro će svim proizvođačima biti obveza na deklaraciju jasno istaknuti i podrijetlo sirovine, poput mesa, a ne samo u kojoj je zemlji je proizveden, time sprječavajući praksu marketinških trikovima kojima proizvođači zavaravaju kupce, koja trenutno nije dopuštena samo na svježim i smrznutim proizvodima, jajima i ribi, prenosi Dnevnik.hr.

- Često vidimo natpis s prednje strane velikim vrištećim slovima domaće, slavonsko, dalmatinsko, a kada se okrene na deklaraciju onim sitnim slovima, koja po zakonu moraju biti barem tri milimetra, ali to je jako malo, piše da je sirovina iz Mađarske, Španjolske, govori Biljana Borzan, zastupnica u Europskom Parlamentu.

- Želimo da se vrlo jasno naznači iz koje zemlje dolazi, ali isto tako koji je omjer toga koji dio dolazi iz Europske unije, a koji dio dolazi van država Unije, govori europarlamentarac Tomislav Sokol za med, česti proizvod 'muljaže'.

A sve te bitne karakteristike proizvoda morat će biti označene i na prednjoj strani, govori Sokol, a ne samo na poleđini omota ili ambalaže, napisane minijaturnim slovima, koje često dajemo da pročitaju samo oni s 'boljim vidom'.

 

Alarmantni nalaz inspektorata: Čak svako drugo maslinovo ulje je lažno!

Komentara 3

Avatar rubinet
rubinet
23:23 27.02.2021.

Ima puno primjera "muljaže" .....Recimo : med. Na naljepnici piše : "Proizvod iz EU i izvan EU "..... I što im to znači ? Med je kineski ili biločiji,a staklenka i čep europski ? Ili primjer drugi. Na oznaci keksakeksa piše :"na tržiste stavlja pa onda ime trgovačkog lanca ". A ne piše otkud je.

GO
goriodgorijeg
23:03 27.02.2021.

Da inspektori rade svoj posao, nebi tako muljali, ali zašto raditi, kad možeš od njih zaraditi i ništa ne raditi a lijepo živjeti uz crnu lovu

Avatar Dara iz Jasenovca
Dara iz Jasenovca
22:59 27.02.2021.

Većinom je sve hrvacko,jer hrvacka ima moćnu proizvodnju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije