Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Spašen

Necijepljeni španjolski dječak preživio zahvaljujući lijeku iz Rusije

27.11.2014., Sibenik - Injekcija za cjepivo protiv gripe. Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL
Foto: Duško Jaramaz/Pixsell
16.06.2015.
u 00:01

Posljednji slučaj difterije u Španjolskoj su imali 1987. godine i smatrali su je iskorijenjenom zbog čega se tamošnje zdravstvo pokazalo nespremnim

Španjolska javnozdravstvena služba nije bila spremna kad se pokazalo da je šestogodišnjak s povišenom temperaturom i grloboljom zapravo obolio od difterije. Posljednji slučaj te zarazne bolesti imali su 1987. godine i smatrali su je iskorijenjenom, pa prošlog tjedna u čitavoj zemlji nije bilo lijeka za dijete koje se našlo u životnoj opasnosti – srce, pluća i bubrezi radili su mu samo zahvaljujući aparatima. Spašen je, nasreću, lijekom koji je poslan iz Rusije, a hitno su cijepljena i osmorica učenika kod kojih su otkriveni simptomi. U Španjolskoj se redovito cijepi oko 95 posto djece, a jednaku procijepljenost ima i Hrvatska, zbog čega su zarazne bolesti koje se cijepljenjem iskorjenjuju nepoznate mlađim generacijama. Posljednji oboljeli u Hrvatskoj od difterije zabilježen je 1974., a posljednji umrli 1971. godine.

Kad su se ove zime kod nas pojavili oboljeli od ospica, velik se dio liječnika s tom dijagnozom susreo prvi put. Kad bolesti nema, ne vidi se koje sve opasnosti obolijevanje može donijeti, ali i epidemija ospica kod nas i slučaj difterije u Španjolskoj pokazuju kako je malo potrebno da se zaboravljene bolesti vrate.

Španjolski dječak nije bio cijepljen jer su tako odlučili njegovi roditelji, koji su sada u strašnoj situaciji zbog svoje odluke temeljene na strahu od posljedica cijepljenja. Roditelji koji se protive cijepljenju računaju i na to da im je dijete sigurno kad su svi oko njega ionako cijepljeni, međutim, ne misle pritom da su mnogi tek prijenosnici bolesti te da nikad ne obole, i dolaze u kontakt s teško bolesnima poput npr. onkoloških bolesnika, kojima je imunitet bitno slabiji, a oni time izloženiji.

U svakom slučaju, liječnici ponavljaju da je rizik za teže posljedice zaraznih bolesti veći kod oboljelih nego kod cijepljenih. Kombiniranim cjepivom protiv difterije, tetanusa, pertusisa, poliomijelitisa, hepatitisa B i infekcija prouzročenih Haemofilusom influence tipa b cijepi se triput u prvoj godini života, docjepljuje s napunjenih godinu dana te u petoj godini života. Zastrašujući podsjetnik na to što su zarazne bolesti i kako je bilo kad za njih nije bilo cjepiva objavio je prošlog mjeseca The Washington Post. Djeca oboljela od dječje paralize tjednima su, neka i mjesecima, ležala u "željeznim plućima", kapsuli iz koje im je virila samo glava. Godišnje bi pogađala u prosjeku 35.000 ljudi u SAD-u krajem 40-ih i ranih 50-ih godina, da bi razvojem cjepiva u 50-ima nestala, a s njom i "željezna pluća" koja su danas muzejski primjerci.

>> Prosvjedovali za slobodu izbora: Prisilno cijepljenje je fašizam

>> Pedijatrima više ne treba suglasnost roditelja za cijepljenje

Komentara 14

ST
strsljen2013
05:59 16.06.2015.

Jadno je ponavljati članke koji su izišli prije par mjeseci ali nedostatak novinara i stručnosti je toliko vidljiv kad se članci počinju ponavljati nakon tjedan do dva. Također pamćenje čitatelja u zadnje vrijeme je sve slabije jer umjesto komentiranja trebaju ukazati na ponavljanje i nestručnost. Pa tko to plaća?

MG
marko.glasnovic.507
07:55 16.06.2015.

sta ste se vi gejevi svezali zeljke markic?? to je ociti govor mrznje i netolerancija i ostale gadosti iz vase kuhinje

Avatar d-ano
d-ano
09:52 16.06.2015.

ako zelis profit moras izmislit otrov pa protuotrov,ako nemas ideju onda ponovis slucaj,,iz proslosti,,i eto prihoda farmaciji,,bolest je u mozgu vodecih , ,,,odavno je prisutna samo je ponekad puste da proseta covjecanstvom da smiri duhove i usmjeri politicko misljenje u misljenje u njihovom smijeru,,

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije