Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ne jedem 155 dana, spreman sam i umrijeti ne bude li HOK reagirao

– Štrajkam zato što mi HOK mjesecima ne rješava disciplinsku prijavu protiv moje sestre odvjetnice i tako joj pogoduje. Ona mi je oduzela sredstva za život jer mi je u sporu uzela više od pola kuće na Hvaru- objašnjava Vranković
29. kolovoza 2012. u 15:30 37 komentara 105 prikaza
Ante Vranković (1)
Foto: Privatna arhiva
Pogledajte galeriju 1/3

Ante Vranković štrajka glađu 155 dana dolazeći gotovo svakodnevno pred odvjetnički ured Lea Andreisa, bivšeg predsjednika Hrvatske odvjetničke komore, i dosad je izgubio 50 kilograma. Štrajk je počeo 27. ožujka, kada je imao 129 kilograma, a sada ih ima 79. Otkucaji srca pali su mu na 37 u minuti, dok ih je na početku štrajka imao 80. Liječnici mu, kaže, daju još mjesec do dva života, a kako bi se održao na životu uzima sol, šećer i B vitamin.

– Štrajkam zato što mi HOK mjesecima ne rješava disciplinsku prijavu protiv moje sestre odvjetnice i tako joj pogoduje. Ona mi je oduzela sredstva za život jer mi je u sporu uzela više od pola kuće na Hvaru. Od fakulteta sam te apartmane iznajmljivao i od toga živio, a sada ne mogu – objašnjava ovaj diplomirani povjesničar umjetnosti i arheolog.

Odvjetnička etika

Iako je podjela kuće sudski pravomoćno riješena u korist njegove sestre, Vranković tvrdi da sestra nije poštovala odvjetnički etički kodeks uzevši mu više od polovice kuće.

– Time me je lišila sredstava za život i tako je prekršila odvjetnički etički kodeks. To je disciplinski prekršaj koji bi Odvjetnička komora morala sankcionirati. Prijavio sam sestru komori 13. ožujka i nisam još dobio odgovor – ističe Vranković. Kaže da će prekinuti štrajk glađu kada donesu presudu, ili će povući prijavu ako se sestra nagodi s njim. No, u slučaju da se njegova prijava riješi nepovoljno za njega, kaže, i dalje će štrajkati. Jer, uvjeren je, pravda je na njegovoj strani.

– Sestra me je uništila. Idem do kraja jer mi je bitno da se stvar pravedno završi. Umrem li, bit će to ono što je ona htjela. Dvije i pol godine sam bez posla. Dotad sam skromno živio od iznajmljivanja apartmana. Živim u baraci koju su mi ostavili pokojni roditelji, a koja vrijedi 15.000 kuna. Sada se polako pretvaram u kostur, a smrću ne gubim ništa – kaže Vranković, kojega podržavaju HHO i Juris protecta, udruga za pravnu zaštitu.

Disciplinska prijava je odbačena, tvrdi Leo Andreis.

– Prestao sam biti predsjednik komore, a on i dalje protestira ispred mog ureda. Nijedan zakon mu ne daje pravo da remeti moj posao i mir – kaže Andreis. Vranković na to odgovara da su riješili prijavu iz 2010. godine, ali ovu od 13. ožujka nisu.

Hitna ne može ništa

Kada je riječ o pacijentima koji štrajkaju glađu, objašnjava šefica zagrebačke Hitne pomoći dr. Slobodanka Keleuva, nakon što netko i pozove pomoć liječnici nemaju pravo ništa učiniti ne pristane li štrajkaš na pomoć.

– Ritam rada srca ispod 40 otkucaja pokazuje da je pacijent gladujući svoj organizam doveo u ozbiljno stanje te da mu je, kako bi se izbjegle posljedice, nužno pružiti hitnu pomoć – prokomentirala je dr. Keleuva. Dodala je i da može, ne pomogne li mu se, doći do naglog prestanka rada srca.

Plazma keksi
BAŠ KAO NEKADA
Stvari koje se godinama nisu promijenile, a svejedno ih obožavamo
 • Avatar perodeformero
  perodeformero:

  Think positive Otkrio si izuzetno efikasan način mršavljenja i to možeš zahvaliti svojoj sestri i državi. Umjesto da kukaš i otkrivaš ideju svima, pokreni se i zaradi lovu. Otvori svoj privatni wellnes iliti lessnes. Jednostavno sa zainteresiranima sklopiš ugovor da ... prikaži još! da što god im napravio ne mogu te tužiti ako smršave i onda pusti mašti na volju i samo nebo ti je granica.

 • -obrisani-:

  Prijatelju, izdrži još malo! Ako izgubiš još 10 kg, HZZO će ti darovati uputnicu za Houston! MOžda se nakon toga i HOK smiluje...

 • Milkica:

  Fascinantno je kako svi ti odvjetnici mirno spavaju.