Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Ne bojim se zatvora, homoseksualnost je bolest'

Poljaković je za Večernji rekao kako stoji iza svog mišljenja te da ga nitko iz policije nije zvao
01. studenoga 2012. u 13:13 165 komentara 1839 prikaza
ivan poljaković
Foto: unizd.hr

Zadarski sveučilišni profesor Ivan Poljaković u ponedjeljak je održao homofobnu tribinu u Muzeju antičkog stakla u Zadru na temu "Zdravstveni odgoj – pranje zuba ili pranje mozga", prenosi portal queer.hr koji je za tribinu doznao od novinarke Vinke Uhode s Gradske televizije Zadar. Profesor je navodno pred nekolicinom okupljenih održao predavanje o "uvođenju nove diktature" i pritom se koristio homofobnim rječnikom. Poljaković, voditelj Centra za strane jezike Sveučilišta u Zadru, napao je zdravstveni odgoj koji je nedavno uveden u osnovno i srednješkolsko obrazovanje. Četvrti modul programa, spolnu/rodnu ravnopravnost , nazvao je "nametanjem jedne nove ideologije koja je sastavni dio ideologije kulture smrti".

>> Poljaković: Moji stavovi odgovaraju onima Katoličke crkve

Ideologija smrti

- HDZ je donio zakon o suzbijanju diskriminacije. I prema tom zakonu ja sad ne smijem reći da je homoseksualnost bolest. Mogu dospjeti u zatvor. Ali ja se ne bojim zatvora za istinu. Homoseksualnost jest bolest a ne opredjeljenje - rekao je Poljaković, dodavši kako je HDZ "pripremio podlogu i SDP to sada tjera dalje".

- Sama ideologija kulture smrti je svoje začetke imala šezdesetih godina sa seksualnom revolucijom i nametanjem stava kako je kontracepcija nešto dobro, a ovo je sada jedan logičan nastavak toga - objasnio je Poljaković.

- Mi smo se oslobodili komunizma, da bi se 1. rujna ove godine uvela nova diktatura koja nije ništa manje opasna ni od komunizma ni od fašizma. Ona promovira jednu novu ideologiju koja isto tako nije ništa manje opasna ni od komunizma ni do fašizma (repetitio mater studiorum egida, op.a.). Pod krinkom zdravstvenog odgoja ova vlada uvodi sustavni preodgoj naše djece. Isto kao što su činili fašisti s omladinom i malom djecom ili komunisti - smatra Poljaković.

"Nitko me iz policije nije zvao"

Profesor Poljaković nam se javio na telefon i za Večernji list rekao kako nema pritužbe na ono što je preneseno s njegova predavanja na portalima i tvrdi kako stoji iza svog mišljenja. Rekao je da ga nitko iz policije nije zvao te je dodao kako ga smeta što ga nazivaju homofobom jer je to etiketiranje svojstveno diktaturama o kojima je govorio na predavanju, odnosno fašizmu i komunizmu. Tvrdi kako postoje diskretni homoseksualci koji, kako kaže, traže liječničku pomoć, i oni angažirani koji žele nametnuti svoje stavove.

>> Patrijarh Irinej: Homoseksualnost je bolest i tim ljudima treba pomoć

"Priručnik za glasovanje - samo za prave

"Priručnik za glasovanje - samo za prave katolike"

Poljaković je inače poznat i kao autor "Priručnika za glasovanje – samo za prave katolike“ koji je Udruga Katolik izdala uoči prošlogodišnjih parlamentarnih izbora. U priručniku se od vjernika traži da ne glasaju za kandidate koji se nisu jasno odredili protiv pobačaja, umjetne oplodnje, istraživanja matičnih stanica embrija, eutanazije i legalizacije homoseksualnih brakova. Komentirajući priručnik, Poljaković je rekao kako hrvatske katolike smatra protestantima jer uzimaju samo ono što im odgovara, a sve drugo odbacuju.

Predsjednik Zoran Milanović
junak našeg doba
Piše Miljenko Jergović: Zoran Milanović, javnost bez medija
Financijska pismenost
NOVA PARADIGMA
Financijska pismenost sve prepoznatija kao ključna životna vještina današnjice
 • Avatar babas
  babas:

  U bolesnim državama je i bolest zdrava!

 • Avatar dovidovic
  dovidovic:

  Profesore, čestitam. Nadam se da će više članova akademske zajednice istupiti i hrabro se izjasniti o ovom pitanju na ovakav način. Lijevo-liberalni političari i perverzne skupine nastoje izopačiti um mladih i tome se treba suprotstaviti, kao i nekoć komunizmu, pa ... prikaži još! koštalo što koštalo...

 • jacki:

  mogao bi profa u zatvoru promjeniti mišljenje.