Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 46
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uoči parade ponosa

Patrijarh Irinej: Homoseksualnost je bolest i tim ljudima treba pomoć

'06.06.2012., Zagreb - Srpski patrijarh Irinej odrzao je liturgijsko slavlje u pravoslavnoj crkvi Svetog Preobrazenja Gospodnjeg u sklopu svog posjeta Zagrebu i mitropoliji zagrebako-ljubljanskoj. Pho
'Jurica Galoic/PIXSELL'
03.10.2012.
u 09:18

– Svakom čovjeku dana je sloboda i mogućnost da od svoga bića izgradi hram Božji ili radionicu Sotone – kaže poglavar SPC-a

Vjerojatno je to nešto što je jače od njih. To je devijacija ljudske prirode kakvu ne vidimo nigdje u prirodi. Ja mislim da je to bolest i da tim osobama treba pomoći prevladati ovu neprirodnu anomaliju – kazao je poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Irinej uoči subotnje Parade ponosa u Beogradu, prenosi Blic.

Dodaje da je veliko pitanje rađa li se čovjek s tom anomalijom ili, ovisno o uvjetima života, to postaje porok.

– U Bibliji, koja je prihvaćena od mnogih religija svijeta, kaže se da tko je takav, on je "gad pred Gospodom". Crkva ne osuđuje grešnika, nego grijeh. Ovaj grijeh Crkva osuđuje kao grijeh protiv prve zapovijedi Božje dane našim praroditeljima koja glasi: "Rađajte se i množite i napunite zemlju". Što bi bilo s ljudskim rodom kada bi grijeh postao masovna pojava? Danas, kada je natalitet u strahovitom padu, trebamo podržavati pokret grijeha? Ove parade vrijeđaju moral apsolutne većine, ne samo kršćana nego i predstavnika drugih velikih religija i ne treba ih dozvoliti. Poštujem slobodu svakoga, ali slobodu koja ne vodi u anarhiju.

No isto tako patrijarh Irinej osudio je svako nasilje.

– Ako se želi nečemu suprotstaviti, neka to bude bez nasilja. Ako su u tome sudjelovali neki svećenici, za to nisu imali blagoslov Crkve. Svakom čovjeku dana je sloboda i mogućnost da od svoga bića izgradi hram Božji ili radionicu Sotone – zaključio je poglavar SPC-a.

>>Bit će vruće: Srbijanski navijači suprotstavit će se Paradi ponosa

Komentara 15

CV
crna vrana
09:56 03.10.2012.

Hajde sada dežurni protuteisti i zagovornici sintame gay is okay, napadnite patrijarha iz svih oružja za homofobnost, ako imate petlje !

SC
scary
10:13 03.10.2012.

Irineju, kad bi netko rekao da je pravoslavlje bolest, i da ti treba pomoći, bi li to bio govor mržnje?

DU
Deleted user
09:49 03.10.2012.

slažem se "Crkva ne osuđuje grešnika, nego grijeh. "

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije