Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SPOMENULA I KORUPCIJU

Američka veleposlanica u RH: 'Ovdje sam tri tjedna, ali mogu reći da većinu izbora dobiva ili gubi gospodarstvo'

veleposlanica nathalie rayes
Foto: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Marko Beljan
1/3
20.02.2024.
u 13:36

"Ovdje sam tri tjedna i mislim da je ekonomija najvažnije pitanje za Hrvate, kako vlada može poboljšati život zajednicama"

Izbore dobiva ili gubi gospodarstvo, kaže nova američka veleposlanica u Hrvatskoj Nathalie Rayes. Svoj prvi intervju od kad je nedavno stigla u Zagreb, dala je za Daily Bruin, neovisni list UCLA-a, prestižnog kalifornijskog sveučilišta koje je sama pohađala. U njemu se dotakla nove dužnosti i govorila o odnosima SAD-a i Hrvatske, hrvatskim postignućima, ali i nadolazećim izborima.

- Ovdje sam tri tjedna, ali mogu reći da većinu izbora dobiva ili gubi gospodarstvo. Mislim da je ekonomija najvažnije pitanje za Hrvate, kako vlada može poboljšati život zajednicama. Prema anketama, žele izabrati čelnika kojem mogu vjerovati da će se brinuti o njima. Druge stvari koje mi padaju na pamet, a koje su jednako važne, jesu transparentnost i upravljanje u upravljanju, antikorupcijski mehanizmi kako bi se osiguralo da vlada učinkovito radi za ljude. One se također često navode kao glavni problemi. Ekonomija i osiguravanje zdrave radne snage vjerojatno su najvažnija pitanja koja će razmotriti biračko tijelo - kaže Rayes.

O odnosima dviju zemalja kaže da nikad nisu bili bolji i ističe Hrvatsku kao nevjerojatan primjer uspješne zemlje. Posljednjih nekoliko godina postigli smo nevjerojatne stvari i bilateralne prekretnice, kaže te nabraja ulazak Hrvatske u program za izuzeće od viza te Global Entry, sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, modernizaciju kroz nabavu borbenih vozila i helikoptera Blackhawk, uspješan ulazak Hrvatske u Schengen te u eurozonu. Sve to, ističe, podržavaju.

VIDEO: Prisegnula Nathalie Rayes, nova ambasadorica SAD-a u Hrvatskoj

- Zapravo, podupiremo stalne napore Hrvatske da pomogne u dijeljenju lekcije koju je naučila na svom uspješnom putu u Europsku uniju i NATO sa zemljama koje teže pristupanju i susjedima u regiji – poput Bosne i Hercegovine, Srbije i Kosova – pazeći da daju svoj dio onoga što znaju. Hrvatska je apsolutno uzor i uspješna priča. Nekako olako kažemo: "Učinili su sve te nevjerojatne stvari." Ali učinili su ove nevjerojatne stvari u rekordnom vremenu - 30 godina. Ako se osvrnemo, ne tako davno, u Hrvatskoj, Sloveniji i Jugoslaviji dogodio se Domovinski rat i dogodila su se zlodjela. Hrvatska stvarno služi kao nevjerojatan primjer. Što se tiče Ukrajine, Hrvatska je također vodila i udarala iznad svoje kategorije. Prihvatili su ukrajinske izbjeglice - ovdje u Hrvatskoj ima 24 000 ukrajinskih izbjeglica - i stvarno su pomogli u osiguravanje vojnih potreba. Oni su tu da pomognu Ukrajini - ističe nova veleposlanica.

Uvijek očito postoji više što možemo učiniti, dodaje.

- Radujem se što ću s hrvatskim kolegama nastaviti raditi na osiguravanju regionalne sigurnosti i podrške susjedima na euroatlantskom putu. Surađujemo na dovođenju dodatnih energetskih alternativa na tržište, uključujući geotermalnu energiju, i jačanju učinkovitosti tradicionalnog sektora kako bismo poboljšali investicijsku klimu u Hrvatskoj. Na kraju, također želimo dodatno potaknuti uspješnu modernizaciju Hrvatske i stvoriti snažne i sposobne saveznike u NATO-u, na čemu oni zaista naporno rade kako bi bili sigurni da će se riješiti jugoslavenske opreme i osigurali da imaju NATO sposobnosti koje su nam potrebne - zaključuje Nathalie Rayes.

VEZANI ČLANCI: 

Ključne riječi

Komentara 51

Avatar Tomislav_Šubić
Tomislav_Šubić
14:03 20.02.2024.

Vidiš, vidiš, Ameri uhljebljuju svoje ljevičare prije izbora i povratka Trumpa.

Avatar Zavratnica
Zavratnica
14:57 20.02.2024.

Kad bi Hrvatska bila samostalna država, potjerala bi ovu nesretnicu zbog uplitanja u unutarnje poslove suverene države. Ovako, HDZovci samo čekaju naloge iz Buzina i Brisela.

NK
Najam krova
15:21 20.02.2024.

Skužila AP za par dana. HDZ uništio tvornice, gospodarstvo ne postoji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije