Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 61
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BIDENOVA KANDIDATKINJA

SAD u Hrvatsku drugi put šalje veleposlanicu latinoameričkih korijena

Zagreb: Sve?ano otvorenje ameri?kog veleposlanstva u RH, 13.6.2003.
Foto: Davorin Visnjic/HISTORY I/C
03.05.2023.
u 11:55

Rayes je diplomirala sociologiju s međunarodnim odnosima i obrazovanju na Sveučilištu u Kaliforniji, Los Angeles

Od kako je Robert Kohorst otišao iz Hrvatske, a dogodilo se to nedugo nakon pobjede Joea Bidena na američkim predsjedničkim izborima u studenom 2020. godine, Hrvatska nije imala američkog veleposlanika. Do sad najduži period - više od tri godine - bez američkog izaslanika mogao bi doći kraju jer je upravo noćas tamošnji predsjednik Biden iznio namjeru da predloži Nathalie Rayes kao kandidatkinju za to mjesto. Da bi zaista i postala, treba proći proceduru u SAD-u, a onda i dobiti hrvatski agreman, što je pak puka formalnost.

- Velika mi je čast biti nominirana za veleposlanicu SAD-a u Hrvatskoj. Zahvaljujem na prilici da služim svojoj zemlji. Ako budem potvrđena, radit ću na tome da još ojačam važne odnose s ljudima i vladom Hrvatske - prigodno je zahvalila na Twitteru.

Izostanak američkog predstavnika mnogima je u jednom trenu bio začuđujuć - doduše, fokus američke politike se promijenio, u međuvremenu je izbio i rat u Ukrajini, no ostavljanje saveznice u trusnom regionalnom području, a za koju SAD smatra da ima ključnu ulogu u stabilizaciji regije i približavanju euroatlantskim integracijama, posebice uz rusku agresiju, nije prošlo bez nezadovoljstva. Pogotovo jer su se "punila" druga mjesta u Europi, pa i u hrvatskoj blizini.

Ovo je, zanimljivo, drugi put da bi u Hrvatsku trebala doći žena i to s vezama s latinskoameričkom zajednicom, nakon Juliete Valls Noyes, koja je otišla malo nakon pobjede Donalda Trumpa.

Uz nominaciju Nathalie Rayes na stranicama Bijele kuće stoji kako "ima izuzetnu karijeru u javnoj službi kao liderica i graditeljica konsenzusa. Rayes je predsjednica i izvršna direktorica Latino Victoryja, organizacije koja se bavi osnaživanjem Latinoamerikanaca i njihove zastupljenosti u vlasti . Prije nego što se pridružila Latino Victoryju, Rayes je bila potpredsjednica za javne poslove u konglomeratu Grupo Salinasu u Sjedinjenim Državama i izvršna direktorica Fundación Azteca America.

Ranije u svojoj karijeri, služila je kao zamjenica šefa osoblja gradonačelnika Los Angelesa Jamesa K. Hahna, gdje je upravljala Uredom za međuvladine odnose, međunarodnu trgovinu, protokol i uspostavila prvi Ured za imigracijske poslove u Los Angelesu.
Rayes trenutno služi na odboru Instituta za mir Sjedinjenih Država, koji ju je imenovao predsjednik Biden. Također služi kao predsjednica izvršnog odbora Hispanas Organized for Political Equality (HOPE), dvonacionalnoj američko-meksičkoj savjetodavnoj skupini, također usmjerenoj prema boljitku Amerikanaca porijeklom iz Latinske Amerike, potpredsjednica je upravnog odbora Hispanke Federacije i Akcijskog fonda za planirano roditeljstvo, kao i članica savjetodavnog odbora Aspen Instituta.

Rayes je imenovana tijekom Obama-Bidenove administracije u odbor Internacionalnog centra Woodrow Wilson od 2014. do 2020. Bila je stipendistica u Ekonomsko-političkom odjelu u američkom veleposlanstvu u Kairu. Rayes je diplomirala sociologiju s međunarodnim odnosima i obrazovanju na Sveučilištu u Kaliforniji, Los Angeles (UCLA). Autorica je brojnih publikacija. Govori španjolski i konverzacijski arapski. kaže se na stranicama Bijele kuće.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije