Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
33 DANA NAKON PROŠLE ISPLATE

Nastavnici danas dobili plaću za ožujak, tvrde da je to kršenje kolektivnog ugovora: 'Ponižavaju nas'

Započeo štrajk učitelja i profesora u osnovnim i srednjim školama
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL
1/2
11.04.2023.
u 13:17

Naime, prema kolektivnom ugovoru za službenike i namještenike u javnom službama plaće ne smiju biti isplaćene kasnije od trideset dana od posljednje, koju su, kako poručuju, nastavnici primili 9. ožujka.

Profesorima, učiteljima i nastavnicima diljem Hrvatske plaće za ožujak na račune su pristigle danas, a upravo činjenica da nisu isplaćene prije blagdana naljutila je nastavnike okupljene u grupu "Nastavnici.org" koji su odaslali pismo kritike na račun Ministarstva. Uz kritiku u kojoj naglašavaju da je to redovan način s kojim iz resornog ministarstva pokazuju koliko poštuju i cijene zaposlene u osnovnim i srednjim školama Hrvatske, to je između ostalog, upozoravaju nastavnici, jasno kršenje temeljnog kolektivnog ugovora. Naime, prema kolektivnom ugovoru za službenike i namještenike u javnom službama plaće ne smiju biti isplaćene kasnije od trideset dana od posljednje, koju su, kako poručuju nastavnici, primili 9. ožujka.

– Plaća se isplaćuje jednom mjesečno za prethodni mjesec, najkasnije do petnaestog u mjesecu za prethodni mjesec, s time da razmak između dviju isplata u pravilu ne smije biti dulji od 30 dana. To znači da je trebala biti isplaćena u subotu, 8. travnja – na neradni dan. Nikakav problem, može se isplatiti i dan ranije, pogotovo kad se zna da su računovodstva po školama imale spremno sve za plaću još u ponedjeljak ili utorak. Ali, ne može! Naime, ima jedna sitnica sa središnjim europskim bankarskim sustavom kojeg je i Hrvatska dio – njima su i Veliki petak i Uskrsni ponedjeljak neradni dani, tako da tih dana nema direktnih uplata i isplata jer sustav ne radi. To nije činjenica koja je iznenadila ljude u Ministarstvu danas. To se zna najmanje od početka godine. Pa je Ministarstvo onda, kada već ne može isplatiti plaće 7. travnja, na Veliki petak, odlučilo isplatiti ih u utorak. Trideset i tri dana nakon isplate prošle plaće. I time direktno prekršiti odredbu Temeljnog kolektivnog ugovora – naglašavaju profesori, učitelji okupljeni u grupu "Nastavnici.org." otvoreno prozivajući i sindikate koji nisu reagirali na kršenje kolektivnog ugovora. Kažu, u drugim ministarstvima toga su bili svjesni pa su zaposlenima u zdravstvu, socijalnoj skrbi, policiji, vojsci isplatili plaće u zakonskom roku, odnosno u tjednu prije Uskrsa, no učitelje i profesore ostavili su za utorak 11. travnja. 

– Da je Ministarstvo znanosti i obrazovanja jedino ministarstvo koje otvoreno ponižava zaposlene u svom resoru znalo se i prije, ali svako toliko se potrude utvrditi nam gradivo. Da tri školska sindikata igraju neke svoje igre, pa ni slikom ni riječju ne reagiraju na grubo kršenje Temeljnog kolektivnog ugovora također malo koga iznenađuje. A prosvjetari mogu korizmeni post produžiti do nakon Uskrsa, dobro je to za liniju. I, za dežurne dušobrižnike, ne kmečimo zbog neisplaćene plaće prije najvećeg kršćanskog blagdana, pomirili smo se s time, i okanite se usporedbi s ''realnim sektorom''. Ovo je ilustracija sad već amblematskog ponašanja našeg Ministarstva prema nama – od ignoriranja i omalovažavanja do komuniciranja preko medija – potpuni nedostatak poštovanja. I na to reagiramo! – poručuju pritom ističući kako bi netko zloban i sklon teorijama zavjere mogao pomisliti da je ovakav potez Ministarstva odmazda zbog pobune oko uvođenja eksperimentalne cjelodnevne škole ili pomicanje fokusa s činjenice da eksperimentu prijeti propast prije nego li je uopće počeo.

– Time nas neće omesti, nisu ni prije! – kažu nastavnici.

Komentara 5

DU
Deleted user
15:44 11.04.2023.

Ma dajte ohladite. Ako u ugovoru piše u pravilu onda čitajte doslovno. Ako piše mora biti isplaćena a ne piše. Što s onim koji rade a ne prime plaću po tri mjeseca za njih ne brinete oni nisu na proračunskim jaslama.

Avatar fidelio
fidelio
13:28 11.04.2023.

Kljucna fraza: 'u pravilu'... Placa u pravilu ne smije biti uplacivana u razmaku manjem od 30 dana. Ali takva odredba je nemoguca, jer dana u godini ima 365 i prije ili kasnije bi se slijepim postivanjem tog pravila datum isplate pomaknuo na prvi dan u mjesecu. A onda bi neminovno na, recimo, 1. svibnja, bilo nemoguce isplatiti place i uslo bi se u slicni "prekrsaj" ugovora. Slaba matematika onih koji su sastavljali ugovor, ali ne ide matematika bome ni drugoj strani koja se oslanja na ugovornu stavku koju je nemoguce ispuniti.

HA
HERCEGOVA@AC
13:31 11.04.2023.

33 dana nakon prethodne, stvarno treba nekoga za vrat. Dolaskom demokracije su moje bivše kolege radile bez plaće 23 mjeseca i nikoga nije bilo briga a sada evo, kasni dva dana i odmah pobuna. Dali se netko pita što jee ako u privatnom sektoru nekome kasni plaća 2 (dva) dana.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije