Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Narodne obveznice – zarada duplo veća nego na kamati u bankama

Države se u pravilu zadužuju kod velikih investitora, a građana se sjete kad je kriza ili kad kupuju njihovu naklonost uoči izbora
23. listopada 2012. u 07:47 75 komentara 924 prikaza
'30.08.2012. , Zagreb - U Banski dvorima odrzana je redovita sjednica Vlade RH.Slavko Linic.  Photo: Patrik Macek/PIXSELL'
Foto: 'Patrik Macek/PIXSELL'
Pogledajte galeriju 1/3

Radimir Čačić pozvat će građane da ulažu u njegove projekte, što će im, obećava, donijeti više od 10 posto godišnjeg prinosa na uloženo. Kao dodatna sigurnost nudit će se i mogućnost otkupa uloženog sa 6-7% garantirane zarade! Prije Čačića, građana se sjetio i talijanski premijer Monti koji je uključio Talijane u spas javnih financija te im prošli tjedan prodao 18 milijardi eura domoljubnih obveznica. Tim je novcem Monti zatvorio proračunske obveze za 2012. godinu.

Dali jamstva za zaradu

Italija nije jedina europska država koja se zadužuje kod stanovništva. Redovito su to činile Irska i Belgija, a od tranzicijskih država o narodnim se obveznicima trenutačno razmišlja u Mađarskoj i Hrvatskoj. Još na početku ministarskog mandata ministar financija Slavko Linić najavio je da će, ako ove godine sačuva rejting i stabilizira javne financije, od 2013. uključiti narod u svoje financijske planove. Građani u pravilu gube na državnom dugu jer kao porezni obveznici plaćaju velike kamate, no kad bi se pojavili kao kupci državnih obveznica, mogli bi i profitirati u poslu s državom.

Uspjeh domoljubnih obveznica u Italiji ne pripisuje se domoljublju, već solidnim prinosima i dodatnim osiguračima. Garantirani prinos od 2,55 uvećava im se za godišnju stopu inflacije (očekuje se 3 posto) i 0,4 posto bonusa sačuvaju li papire do kraja – sve zajedno oko 6 posto. Italija se posljednje dvije godine i inače zadužuje po toj cijeni, dok su tamošnje kamate u bankama jedva na razini godišnje inflacije. Kupnjom državne obveznice Talijani će zaraditi više nego da novac drže u banci – isključi li se rizik bankrota države u roku od četiri godine, čega se zacijelo ne boje. Prodaja obveznica građanima iznimka je, a ne pravilo, jer države troše puno novca. Neslužbeno doznajemo da ni Linić nije odustao od svoje ideje, ali zasad nema detaljnijih informacija. Država se iduće godine mora zadužiti za približno 4,5 milijardi eura, od čega treba refinancirati tri milijarde eura starog duga koji stiže na naplatu, a 1,5 milijardi eura mogao bi biti novi deficit. Prošli je tjedan visoka državna delegacija testirala mogućnost zaduživanja u Japanu. Zaključili su da će to tržište dulje vrijeme biti zatvoreno za vrijednosne papire iz Europe. Ostaje, dakle, nesigurno eurotržište, dolarsko zaduženje u SAD-u ili pak plasman obveznica u Hrvatskoj, uključujući i narodne obveznice.

Hrvatski paradoks, kapitala ima

Koliko god to proturječno bilo, Hrvatska ima kapitala: u bankama se nalazi oko 150 milijardi štednih i oročenih depozita građana, puno novca imaju i mirovinski fondovi, a ni bankarski trezori nisu prazni. I sada se među kupcima državnih obveznice nalazi 2-3 posto građana, kapitalaca koji u obveznicama drže po 6 do 7 milijuna kuna. Stručnjaci koji poznaju prilike na tržištu vjeruju da bi Hrvati mogli kupiti najmanje milijardu eura državnih obveznica, samo je pitanje hoće li se Vlada odlučiti na taj put jer on može stvoriti pomutnju u financijskim sferama. Banke su odmah bile rezervirane prema ideji zbog toga jer bi prodaja obveznica građanima potaknula odljev štednje iz banaka. Kamate na oročenu štednju približno su 3 posto na deviznu i 4 posto na kunsku štednju, što je niže i od godišnje stope inflacije koja je dogurala na pet posto.

Novac propada samo ako propadne država

Novac propada samo ako propadne država

Hrvatske državne obveznice nominirane su po jednu kunu ili jedan euro. Taj vrijednosni papir nosi zajamčenu kamatu, njime se trguje na burzi te se, uz određeni diskont, može prodati u svako doba. Država jednom ili dva puta u godini isplaćuje ugovorenu kamatu, a po isteku ugovorenog roka vraća uloženi iznos. Osim Grčke, druge europske države nisu došle u poziciju da ne mogu isplatiti svoje obveznice. Hrvatska se zadužuje 6-7 posto godišnje pa je pretpostaviti da bi to bila cijena koju bi Vlada platila i građanima odluči li se na narodne obveznice.

Linićeve obveznice ili Čačićev IPO neće pasti na mogućoj zaradi, nego na pripremi i povjerenju ljudi.

ski
Veliki vodič kroz Nassfeld
Isprobajte lokalne specijalitete, zaplešite uz legendarnu Nenu i skijajte na 110 km besprijekornih staza
Grawe
PRIHVATI IZAZOV
Izazov za sve trkače koji žele pomoći drugima
  • kosnik:

    Šta je smislio način kako opljačkati mirovinske fondove na "legalan način"?

  • chemica:

    Zbilja su očajni. Ne bih im dao lipe za tu njihovu propalu državu.

  • nezaposleni:

    Prodavanje muda pod bubrege, Dupla zarada samo za Guske u Magli već viđeno !