Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAT U UKRAJINI

Mađari stopirali milijarde eura pomoći Ukrajini; Zapadni dužnosnik: 'Napadi unutar Rusije imat će snažan utjecaj'

Aftermath of shelling in Donetsk
Foto: Alexander Ermochenko/REUTERS
1/4
Autori: Vecernji.hr, Hina
06.12.2022.
u 22:01

Rusija je tijekom noći započela napade na regiju Zaporižja, prema Oleksandru Starukhu, šefu regionalne vojne uprave Zaporižja, koji je objavio fotografije na Telegramu

Ruska vojska je priznala da je "izvela masovni zračni udar visokopreciznim oružjem" u ponedjeljak oko 13.00 sati po srednjoeuropskom vremenu na ukrajinske vojne objekte i na energetsku infrastrukturu povezanu s vojskom. Pošto je pretrpjela velike poraze u sukobu koji je prerastao u najveći u Europi od Drugog svjetskog rata, Rusija je u listopadu počela razarati ukrajinsku energetsku infrastrukturu, zbog čega su na snazi isključenja struje.

Tijek događaja:

22:01 - SAD ne oprema niti ohrabruje Ukrajinu da izvodi napade preko svojih granica, objavio je u utorak State Department, nakon što je Ukrajina napadima na ruske zrakoplovne baze pokazala da je sposobna izvoditi akcije stotinama kilometara u dubini ruskog teritorija.

"Ne opremamo Ukrajinu za napade preko granica. Ne ohrabrujemo Ukrajinu da napada preko svojih granica", rekao je glasnogovornik Ned Price.

Dodao je da SAD oprema Ukrajinu onime što joj je potrebno za obranu teritorija.

Kijev nije izrijekom preuzeo odgovornost za napade, ali ih je pozdravio.

Price je rekao da nema dokaza da je napade izvela Ukrajina.

Treći ruski aerodrom gorio je u utorak nakon napada dronom, dan nakon što je Ukrajina demonstrirala očiglednu novu sposobnost prodiranja stotinama kilometara duboko u ruski zračni prostor napadima na dvije ruske zračne baze.

Rusija je u ponedjeljak objavila da su bespilotne letjelice iz sovjetskog doba pogodile zračnu bazu Engels u kojoj se nalazi ruska flota golemih strateških bombardera, i bazu u Rjazanu, samo nekoliko sati vožnje od Moskve.


20:52 - Mađarska je stavila veto na predloženi paket financijske pomoći EU-a od 17,87 milijardi eura za Ukrajinu u 2023.

Umjesto da osigura jednoglasnu potporu pomoći Ukrajini, veto Mađarske osigurao je da ostalih 26 država članica EU-a mora razraditi kompliciraniji tehnički plan kako bi se osiguralo da pomoć može nastaviti teći u Kijev u idućoj godini.

Ovaj potez također pogoršava spor oko vladavine prava u zemlji i stajališta premijera Viktora Orbana o ruskoj invaziji na Ukrajinu.

Nakon odluke Mađarske, Tuomas Saarenheimo, predsjedavajući gospodarskog i financijskog odbora Vijeća EU-a, rekao je:

"Na kraju je postignut dogovor o formulacijama koje omogućuju fleksibilan i brz način raspoređivanja sredstava u Ukrajinu bez suštinske promjene načina na koji EU upravlja svojim fondovi. 

27 zemalja EU sada ima rok do 19. prosinca za donošenje odluke.


19:27 - Latvija je poništila licencu ruskoj neovisnoj televizijskoj postaji TV Dožd nakon što je ta tvrtka proglašena prijetnjom nacionalnoj sigurnosti, priopćio je u utorak državni regulator. 

Liberalno orijentirana televizija počela je emitirati iz Latvije i drugih zemalja u srpnju pošto je bila prisiljena zatvoriti svoj moskovski studio nakon ruske invazije na Ukrajinu.

No televizijska postaja nedavno je izazvala kontroverze, a regulator ju je u petak kaznio s 10.000 eura jer je prikazala kartu Rusije koja uključuje okupirani Krim i nazivala ruske vojnike u Ukrajini "našom vojskom".

Šef regulatora Ivars Abolins rekao je novinarima u utorak da je latvijska protuobavještajna i unutarnja sigurnosna služba obavijestila njegov ured da televizijska postaja predstavlja prijetnju sigurnosti zemlje članice Europske unije.

"Svi se moraju držati latvijskih zakona i poštovati ​​ih", rekao je Abolins i dodao da će emitiranje prestati u četvrtak.

TV Dožd je objavio da se programi i dalje mogu gledati na YouTubeu. "Nastavljamo s radom i smatramo da su sve optužbe protiv nas nepravedne i apsurdne", objavili su na Twitteru.

Abolins je rekao da je regulator uvjeren da ruska televizija ne razumije "bit i težinu" svojih prijestupa.

Latvija se suočava s rastućom podjelom između latvijske većine u zemlji i njezine manjine koja govori ruski, u jeku široko rasprostranjenog nacionalnog bijesa zbog invazije bivšeg sovjetskog gospodara na Ukrajinu.


18:20 - Napadi na zračne luke duboko unutar Rusije imat će snažan psihološki učinak, rekao je u utorak visoki zapadni dužnosnik, dodajući da to znači da će Moskva morati dobro razmisliti kako da njezini bombarderi dalekog dometa budu na sigurnom.

Zračna baza Engels, nedaleko od Saratova i 600 kilometara od Ukrajine, i još dvije zračne baze bile su zadnja dva dana meta napada dronovima. 

Ukrajina nije preuzela odgovornost za napade, ali ih slavi, a Rusija je odgovorila "masivnim napadom na kontrolni sustav ukrajinske vojske".

Visoki zapadni dužnosnici koji su željeli ostati neimenovani rekli su da su napadi najdublji unutar Rusije od početka invazije na Ukrajinu 24. veljače.

"Ako su to bili oni (Ukrajinci)... to dokazuje da mogu djelovati u Rusiji kako žele i to će jako zabrinuti Ruse", rekao je jedan dužnosnik.

"Psihološki mislim da je to udarac". 

Dužnosnici su rekli da su uvjereni da Rusija drži svoje strateške bombardere dalekog dometa u bazi Engels, a sada će morati razmisliti o tome da ih premjesti.

"To može imati za posljedicu premještanje tih bombardera na različite lokacije", rekao je dužnosnik. "Rusi su zbog toga sigurno manje sigurni da je... bilo gdje sigurno".

Rusija koristi bombardere u Ukrajini od listopada uništavajući energetsku mrežu.

Zapadni dužnosnici rekli su da su ukrajinske tvrdnje da su 85 posto uspješni u obaranju ruskih projektila vjerodostojne te da je Moskvi ponestalo iranskih dronova kojima je napadala kritičnu infrastrukturu, no očekuje nove pošiljke. 

"Očito vidimo usko partnerstvo između Rusije i Irana u opskrbi naprednim sustavima naoružanja, to je nešto što nas zabrinjava i što jako pozorno pratimo", rekao je jedan visoki dužnosnik. 


16:52 - Ruska vlada strahuje da bi manjak radne snage mogao smanjiti šanse za kontinuirani oporavak gospodarstva u idućim mjesecima, rekao je u utorak ministar gospodarstva Maxim Rešetnikov.

Sudeći po podacima, aktivnost u ruskom gospodarstvu trebala bi se ove godine smanjiti za 2,9 posto, procjenjuje ministarstvo.

Sankcije Zapada i posljedice invazije Moskve na Ukrajinu zadale su težak udarac gospodarskoj aktivnosti, prekinuvši opskrbne lance, potaknuvši egzodus zapadnih tvrtki i onemogućivši domaćima pristup zapadnim tržištima tehnologije i kapitala.

Gospodarstvo se ipak bolje nosi sa sankcijama no što je očekivala i sama vlada u Moskvi, prognoziravši u početku potencijalno dvoznamenkasti pad BDP-a. Nezaposlenost je trenutno tek nešto iznad rekordno niskih 3,9 posto.

Tijesna ponuda radne snage zabrinjava one koji donose odluke u Moskvi, rekao je Rešetnikov u utorak u intervjuu za državnu TV postaju Rossiya-24.

"Naravno da nas jako brine tržište rada jer (radnika) trenutno zapravo nema dovoljno, a to je ograničenje", rekao je ministar.

Nestašicu radne snage dodatno je pogoršala uredba predsjednika Vladimira Putina o mobilizaciji više od 300.000 rezervista, uglavnom radno sposobnih muškaraca, za borbu u Ukrajini.

Tome valja dodati bijeg stotina tisuća građana koji su bili protiv rata i željeli su izbjeći mobilizaciju.

"Pojačana napetost na tržištu rada, koja je velikim dijelom rezultat mobilizacije i emigracije, dovela je do pogoršanja kadrovskih problema u poduzećima", rekao je Evgeny Suvorov iz CentroCreditBanka.

Ekonomistice Alfa-banke Natalia Orlova i Irina Rostovtseva procjenjuju da je Rusiju od kraja veljače napustilo oko 1,5 posto radne snage.

“Vjerujemo da će zbog migracijskog odljeva domaća potražnja ponovo pasti u 2023. godini, a to bi, zajedno s vjerojatnim padom ulaganja, moglo dovesti do pada BDP-a za 6,5 posto”, napisale su Orlova i Rostovtseva u nedavnoj procjeni.

Ministarstvo gospodarstva prognozira da će BDP u idućoj godini pasti za 0,8 posto.


15:46 - Moskva je u zadnja dva dana osudila ukrajinske napade na vojne aerodrome, od kojih su dva, gađana u ponedjeljak, udaljena više stotina kilometara od granice. Kijev službeno nije preuzeo odgovornost ni za jedan napad.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov nazvao je te napade "opasnim čimbenikom", dodajući kratko da će "donijeti potrebne mjere".

U utorak ujutro, u još jednom napadu bespilotnom letjelicom na području aerodroma u Kursku, ovaj put blizu ukrajinske granice, zapalio se spremnik nafte.

Predsjednik Putin je sazvao sastanak Vijeća sigurnosti na temu "unutarnje sigurnosti", rekao je Peskov, bez drugih potankosti.

Na polju sankcija, Rusija nastavlja umanjivati važnost ograničenja cijene njezine sirove nafte za kojom je posegnuo Zapad, pokušavajući tako utjecati na smanjenje prihoda od nafte kojima se financira rat u Ukrajini.

"Nema nikakve sumnje da ćemo imati kupce za naše (naftne) proizvode", rekao je zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov.


15:37 - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski otputovao je u utorak u Slovjansk, nedaleko od Bahmuta, najvećeg bojišta na istoku Ukrajine, gdje ukrajinska vojska već mjesecima pruža otpor ruskoj ofenzivi.

Ovaj posjet događa se u trenutku kada Rusija optužuje susjeda da je zaredao s napadima dronovima na aerodrome na njezinu teritoriju. Zračni udari koje Kijev ne priznaje svjedoče o teškoćama na koje nailazi invazija što ju je Vladimir Putin počeo 24. veljače.

Ukrajinci pak i dalje podnose isključenja struje, dan nakon novog niza ruskih raketiranja na energetsku infrastrukturu njihove zemlje.

Predsjednik Zelenskij je objavio svoje dvije video snimke u Donbasu, kako je sam rekao, u oblasti koju je Moskva anektirala u rujnu, ali je ne kontrolira u cijelosti.

"Istok Ukrajine je najteži glavni smjer (bojišta)", rekao je Zelenskij vojnicima, u prigodi Dana oružanih snaga. "Hvala vam na vašoj čvrstoći", dodao je, a zatim je uručio odličja pojedincima.

Na drugoj snimci na ulazu u grad Slovjansk, ukrajinski predsjednik je odao priznanje "svima koji su dali život za Ukrajinu".

Zelenskij redovito obilazi mjesta blizu bojišta, što kremaljski šef dosad nijednom nije učinio, nego radije održava video konferencije iz svog ureda ili iz rezidencije.

Slovjansk je grad simbol jer su ga proruski separatisti koje naoružava Rusija 2014. bili zauzeli na nekoliko mjeseci, ali su ga Ukrajinci poslije oslobodili.


14:15 -  Šef kabineta ukrajinskog predsjednika Andrij Jermak potvrdio je da su Moskva i Kijev razmijenili 60 ratnih zarobljenika u posljednjoj seriji razmjena. Među onima koji su vraćeni u Ukrajinu su deseci onih koji su branili opkoljenu željezaru Azovstalj u lučkom gradu Mariupolju.

 


11:56 -  Ruski ministar obrane Sergej Šojgu izjavio je da  Ukrajina nastavlja granatirati nuklearnu elektranu Zaporižje, te da tako namjerno stvara prijetnju moguće nuklearne katastrofe.

Šojgu je rekao da ruske snage poduzimaju "sve mjere" kako bi osigurale sigurnost elektrane, najveće u Europi, suočene s onim što je nazvao "nuklearnim terorizmom" iz Kijeva, izvijestio je Reuters.

Ukrajina je odbacila optužbe da je granatirala objekt koji je pod kontrolom ruskih snaga od prvih dana rata i optužila je pak Rusiju da su oni ti koji to čine.

"Naše jedinice poduzimaju sve mjere kako bi osigurale sigurnost nuklearne elektrane Zaporižje", rekao je Šojgu svojim podređenima u konferencijskom pozivu, čiji je skraćeni prijepis objavilo rusko Ministarstvo obrane.

"Zauzvrat, kijevski režim nastoji stvoriti dojam prijetnje nuklearne katastrofe nastavljajući namjerno granatirati", dodao je.


10:04 - Druga po veličini ruska banka VTB pogođena je najvećim kibernetičkim napadom u svojoj povijesti, objavila je u utorak, upozorivši na privremene poteškoće u pristupu svojoj mobilnoj aplikaciji i web stranici, ali uvjeravajući klijente da su njihovi podaci i dalje sigurni.

VTB je u državnom vlasništvu i priopćio je da odbija napad distribuiranog uskraćivanja usluge (DDoS), u kojem hakeri pokušavaju preplaviti mrežu neuobičajeno velikim količinama podatkovnog prometa kako bi je paralizirali.

"Tehnološka infrastruktura banke je pod kibernetičkim napadom bez presedana iz inozemstva", rekao je VTB u priopćenju.

"Najveća ne samo ove godine, nego u cijelom vremenu poslovanja banke."


9:57 - Izraelska tvrtka za satelitsko snimanje ImageSat International objavila je snimke na kojima su, prema njima, tragovi požara blizu bojnog zrakoplova Tu-22M u ruskoj zračnoj bazi Dyagilevo.

 


9:25 -  Pola regije koja okružuje glavni grad Ukrajine ostat će bez struje sljedećih dana nakon ruskih raketnih napada na elektroenergetska postrojenja, rekao je regionalni guverner Kijeva.

Napadi u ponedjeljak, koji su dijelove Ukrajine ponovno bacili u ledeni mrak, najnoviji su u nizu višetjednih napada koji su pogodili ključnu infrastrukturu i mnogi su ostali bez grijanja i vode.

Čini se da je Kijev, grad s oko 3 milijuna stanovnika, izbjegao ozbiljne štete. No kijevska regija, koja ne uključuje glavni grad i koja je prije rata imala oko 1,8 milijuna stanovnika, teško je pogođena.

"Sljedećih dana oko pola regije bit će bez struje", rekao je Oleksij Kuleba, guverner regije, u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram kasno u ponedjeljak.

Moskva negira da napada civile, ali kaže da njihova patnja neće prestati ako Ukrajina ne popusti ruskim zahtjevima.


8:57 - U HRT-ovoj emisiji 'U mreži Prvog' gostovali su energetski konzultant Davor Štern i ekonomski analitičar Damir Novotny te su raspravljali o tome što znači ograničavanje cijena ruske nafte na 60 dolara po barelu kao i embargo na rusku naftu koji je jučer stupio na snagu.

Više o tome, pročitajte OVDJE


8:20 -  Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da je razmjestilo mobilne obrambene raketne sustave na sjevernom Kurilskom otoku - dijelu strateški lociranog lanca otoka koji se proteže između Japana i ruskog poluotoka Kamčatke.

Japan polaže pravo na južne Kurilske otoke koje drži Rusija, a koje Tokio naziva Sjevernim teritorijima. Radi se o teritorijalnom sporu koji datira još od kraja Drugog svjetskog rata kada su ih sovjetske trupe zauzele i istisnule Japan.

Ruski raketni sustav Bastion, koji ima projektile s dometom do 500 km, raspoređen je na otoku Paramušir u sjevernom dijelu Kurilskog otočja, priopćilo je u ponedjeljak rusko ministarstvo obrane.

"Obalne službe Pacifičke flote držat će danonoćnu stražu kako bi kontrolirale susjedno morsko područje i zone tjesnaca", rečeno je.

Centar za strateške i međunarodne studije sa sjedištem u Washingtonu u rujanskom je izvješću napisao da je moskovska militarizacija Kurilskih otoka, u sjeni invazije na Ukrajinu, "uglavnom prošla ispod radara".


7:10 - Napad dronom na aerodrom u ruskoj regiji Kursk zapalio je spremnik za skladištenje nafte, rekao je lokalni guverner u utorak. “Nije bilo žrtava. Požar je lokaliziran. Sve hitne službe rade na mjestu”, rekao je Roman Starovoy, guverner regije, u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

Guardian je uspio odmah provjeriti izvješća. Regija graniči s Ukrajinom.

Prošli tjedan, Starovoyt je rekao da su ukrajinske snage pogodile elektranu u višestrukim napadima na regiju, uzrokujući neke nestanke električne energije, rekao je lokalni guverner. Ukrajina nije preuzela odgovornost za napad.

U ponedjeljak je rusko ministarstvo obrane priopćilo da su ukrajinske bespilotne letjelice napale dvije zračne baze u Ryazanu i Saratovu u južnoj središnjoj Rusiji, ubivši tri vojnika i ranivši četiri, a dva zrakoplova oštećena. Ukrajina nije izravno preuzela odgovornost za ono što bi predstavljalo najdublje udare unutar ruskog središta otkako je Moskva napala Ukrajinu 24. veljače.

Guardian nije mogao neovisno provjeriti snimku ili izvješće o napadu.


7:00 - Rusija je tijekom noći započela napade na regiju Zaporižja, prema Oleksandru Starukhu, šefu regionalne vojne uprave Zaporižja, koji je objavio fotografije na Telegramu u ranim jutarnjim satima u utorak, 6. prosinca. Udari su oštetili kritičnu infrastrukturu i stambene zgrade, rekao je. U ovoj fazi nije bilo ozlijeđenih niti smrtno stradalih.

Ispod su fotografije koje je izvorno objavio Starukh:


6:50 - Ukrajinska energetska kompanija Ukrenergo upozorila je u ponedjeljak da će na cijelom području zemlje biti na snazi isključenja struje zbog novih ruskih napada na elektroenergetski sustav. "Zbog posljedica raketiranja (...) u svim dijelovima Ukrajine uvode se izvanredna isključenja struje kako bi se održala ravnoteža između proizvodnje i potrošnje. Struja će se poglavito osigurati za važnu infrastrukturu", objavio je Ukrenergo na Telegramu.

"Situacija je teška, ali je pod kontrolom", dodao je Ukrenergo dok su snage Kijeva priopćile da su uništile više od 60 od sedamdesetak raketa što su ih ispalili Rusi.

Ipak, "neke elektrane neko vrijeme neće moći raditi punim kapacitetom", navodi distributer. "Uz daljnji pad temperature ispod ništice u iduća 24 sata, to će prouzročiti deficit struje u sustavu".

U tijeku su žurne popravke, navodi Ukrenergo.

Ruska vojska je priznala da je "izvela masovni zračni udar visokopreciznim oružjem" u ponedjeljak oko 13.00 sati po srednjoeuropskom vremenu na ukrajinske vojne objekte i na energetsku infrastrukturu povezanu s vojskom.

Pošto je pretrpjela velike poraze u sukobu koji je prerastao u najveći u Europi od Drugog svjetskog rata, Rusija je u listopadu počela razarati ukrajinsku energetsku infrastrukturu, zbog čega su na snazi isključenja struje.

U petak je ruski predsjednik Vladimir Putin rekao da su ruski napadi na ukrajinsku infrastrukturu "neminovni".

Ključne riječi

Komentara 22

Avatar Malo_vitra
Malo_vitra
22:01 06.12.2022.

Jedini predsjednik u EU koji shvaća i odbija globalistički plan uvođenja kaosa i uspostavu Novog svjetskog poretka. Rat u Ukrajini je dimna zavjesa za događaje u sjeni koji su neusporedivi opasniji za svijet.

Avatar kastanjer2
kastanjer2
21:57 06.12.2022.

Od Mađarske revolucije 1956. godine, hada su se studenti i radnici pobunili protiv prisutnosti sovjetske vojske na njihovom teritoriju, Mađari su prešli dug put i 2022. godine postali Ruska 5. kolona u EU.

DU
Deleted user
21:52 06.12.2022.

Trebalo bih te madjare malo spustiti na zemlju....! Malo su postali bahati....! A kad se zakuha, prvi ce poceti kukati.! Malo ih je al su g..na.!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije