Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LOKALNI MOĆNICI UZIMAJU STVARI U SVOJE RUKE

Najmanje 52 osobe mrtve u krvavoj predizbornoj kampanji na Filipinima

militanti
AFP
24.11.2009.
u 08:52

Predsjednica Gloria Arroyo proglasila je opsadno stanje u dvije južne provincije nakon što su militanti jučer ujutro oteli i ubili najmanje 52 osobe.

 Filipinska predsjednica Gloria Arroyo proglasila je opsadno stanje u dvije južne provincije nakon što su militanti oteli i ubili najmanje 24 osobe.

Vojnicima na terenu, a ima ih preko tri tisuće, pridružit će se i posebne vojne jedinice kako bi lakše pretražili teren i pronašli preostalih 19 osoba od njih 40 koliko ih se jučer ujutro uputilo u pokrajinu Maguindanao kako bi kandidirali Esmaela Mangudadata za guvernera na predstojećim lokalnim izborima.

Skupina od stotinjak naoružanih muškaraca zaustavila je konvoj i povela grupu civila, među kojima je bilo najviše novinara i političara, u nepregledno planinsko područje, kazali su iz vojske.

- To je ogromno područje. Svakih nekoliko sati pronađemo neka tijela - kazao je ministar unutarnjih poslova Ronaldo Puno.

Izbori će se održati u svibnju iduće godine, a već je započela registracija za lokalnu i nacionalnu izbornu utrku. Iako su filipinski izbori često obilježeni nasiljem, pogotovo na jugu gdje su se osokolili lokalni moćnici, jučerašnje će smaknuće ostati zabilježeno kao najkrvavija predizborna kampanja, poručuju iz ureda predsjednice Arroyo.

Situacija na jugu posebno je komplicirana. S jedne strane su komunistički pobunjenici i muslimanski separatisti koji se bore međusobno i protiv vladinih postrojbi, dok lokalnom politikom dominiraju moćnici sa svojim privatnim vojskama.

Izborni stožer Esmaela Mangudadata kojemu je u napadu poginula i supruga i dvije sestre optužio je za masakr moćnu obitelj Ampatuan koja još od 2001. vlada južnim filipinskim krajevima.

Komentara 2

OB
-obrisani-
12:38 24.11.2009.

Ajde cuti sta ti znas, valjda vecernjak ima bolje informacije, u njemu su svi zaposleni preko veze, oni najbolje znaju sta rade! Jos ako nisi dragovoljac domovinskog rata, onda zaista nemas pojma o cemu pises!

Avatar Sidewinder
Sidewinder
09:28 24.11.2009.

Od kada to na jugu Filipina žive crnci?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije