Naslovnica Vijesti Hrvatska

Najizglednije je poništenje natječaja za šefa HRT-a?

Markotu podupire SDP, Most i NHS, no HDZ je za Sarjanovića
14. veljače 2017. u 09:15 7 komentara 1700 prikaza
08.12.2009., Hrvatska, Zagreb - 73. sjednica Programskog Vijeca HRT-a. Clan vijeca Blago Markota. Photo: Jurica Galoic/PIXSELL
Foto: Jurica Galoić/Pixsell

Nakon prve runde, odnosno izbora pet novih članova Programskog vijeća HRT-a, sada je pred saborskim Odborom za informiranje, informatizaciju i medije, kao i samim Saborom druga, izgleda puno kompliciranija runda – izbor novog glavnog ravnatelja HRT-a.

U igri su tri opcije. Da glavnim prisavskim ravnateljem postane sadašnji vršitelj dužnosti te funkcije Blago Markota, ili da na to mjesto zasjedne nekadašnji HRT-ov šef scenografije Ante Sarjanović, ili da se natječaj poništi i raspiše novi.

Mnogi upućeni u cijelu ovu priču govore da je najizglednija treća varijanta, odnosno poništavanje natječaja.

HRT saslušani Kandidat za glavnog ravnatelja HRT-a: Žena mi je pomogla pisati program Blago Markota Finiš utrke za šefa HRT-a HDZ za Antu Sarjanovića, a SDP i Most za Blagu Markotu?

Naime, Odbor za informiranje, informatizaciju i medije koji Saboru upućuje svoj prijedlog za imenovanje glavnog ravnatelja HRT-a ima 13 članova. Od devet kandidata koji su se prijavili za čelnu prisavsku funkciju, izgleda da su u završnicu ušla samo dva – Markota, kojeg navodno podržavaju SDP i Most, i Sarjanović, kojeg bi na vrhu HRT-a, može se čuti, rado vidio sam premijer Andrej Plenković, a to onda znači da tu volju sprovesti moraju saborski zastupnici HDZ-a.

No, problem je u tome što je u Odboru za medije samo četvero HDZ-ovih članova i članica (Jasen Mesić, Andro Krstulović, Andrija Mikulić i Irena Petrijevčanin Vuksanović), dok SDP ima pet članova (Nenada Stazića, Davora Bernardića, Bojana Glavaševića, Darka Parića i Damira Tomića).

Uzme li se u obzir da je Markoti navodno sklon i Most, to znači da bi se tijekom glasovanja SDP-u priklonio i Mostov član Odbora Hrvoje Runtić. A za očekivati je da bi istu stranu zauzeo i HNS-ov član istog Odbora Goran Beus Richembergh, tim više što je upravo on tijekom razgovora sa svih devet kandidata otkrio da je dio Sarjanovićeva programa pisan u ženskom rodu pa je Sarjanović uzvratio da program nije pisao sam već da mu je, kako kaže, u tom poslu pomogla i njegova supruga.

Zbroje li se članovi SDP, Mosta i HNS-a dolazi se do toga da bi za Blagu Markotu moglo glasovati sedam članova Odbora za informiranje, informatizaciju i medije, što je dovoljno da on uime Odbora Saboru bude predložen za imenovanje na petogodišnji glavnoravnateljski mandat.

No, zavrzlama bi onda mogla nastati u samom Saboru tijekom glasovanja jer Sabor glavnog ravnatelja HRT-a imenuje većinom glasova svih zastupnika.

U ovom dijelu priče, neki od dobro upućenih kažu – e, tu Markota ne prolazi. Bude li upravo tako, tada dolazi do one spomenute treće varijante – poništenja natječaja i raspisivanja novog.

Kako se još uvijek ne zna kada će se održati sjednica Odbora za informiranje, informatizaciju i medije, trebalo je to biti tijekom ovog tjedna, ali neki kažu da se to baš i ne može očekivati, ima i onih koji su spremni prognozirati da bi se, zbog raznoraznih taktika, poništenje natječaja moglo kao rješenje nametnuti već i na Odboru za medije. 

>> Nadzorni odbor HRT-a zbog nepravilnosti kod nabave audiovizualnih djela zove Državnu reviziju

>> Ovo su novi članovi Programskog vijeća HRT-a

Je li već odavno u tijeku potraga za novim imenina

Sabor je u petak izabrao pet novih članova Programskog vijeća HRT-a. To su: znanstvenik i jedan od organizatora inicijative “Hrvatska može bolje” Nikola Baketa, nekadašnji ravnatelj Leksikografskog zavoda “Miroslav Krleža” Vlaho Bogišić, povjesničar Ivo Lučić, izvršni direktor Hrvatskog crvenog križa Robert Markt i glavni tajnik Matice hrvatske Zorislav Lukić.

Dođe li do poništenja natječaja za šefa HRT-a, to će se vjerojatno obrazložiti time da nitko od devet prijavljenih kandidata nije bio dovoljno dobar za tu funkciju.

To bi značilo da se nikome od spomenute devetorke ne bi imalo smisla javljati na novi natječaj.

Ako je ovo izgledni scenarij, onda se može pretpostaviti da je već u tijeku politička potraga za nekim novim imenima s kojima će se ići u novu prisavsku utrku.

SPAR
Alternativa
Šećer i debljina: Kako staviti unos šećera pod kontrolu, a i dalje fino jesti
 • krka:

  za YUTEL došla turbolentna vremena, ali partija ga neda, pa neda

 • Mimizo:

  htv treba u prvom redu da postane hrvatska nacionalna televizija što trenutno po uređivačkoj politici nije ali ima blagih pomaka

 • Meter:

  Što je ostalo od HRT, mama...