Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ograničavanje globalnog zagrijavanja

Nacrt izjave članica: G20 će se obvezati da zagrijavanje ostane unutar 1,5 stupnja Celzija

Preparations for Rome's G20 summit
Foto: REMO CASILLI/REUTERS/PIXSELL
1/3
29.10.2021.
u 01:00

"Hitne akcije moraju se poduzeti" kako bi održavanje zagrijavanja do 1,5 stupnjeva bilo dohvatljivo, naglašava se u dokumentu

Čelnici skupine G20 priznat će ovaj vikend da su potrebni hitni koraci kako bi se održao cilj o ograničavanju globalnog zagrijavanja do 1,5 stupnjeva Celzija, proizlazi iz nacrta zajedničke izjave u koju je uvid imala agencija Reuters.

"Obvezujemo se uhvatiti u koštac s egzistencijalnim izazovom klimatskih promjena", kaže se u nacrtu zajedničke izjave koja bi trebala biti prihvaćena na samitu G20 u Rimu ovaj vikend. To je ključni korak uoči šire konferencije UN-a o klimi sljedeći tjedan u Škotskoj.

Lideri će reći da priznaju da je utjecaj klimatskih promjena "puno niži" ako se zagrijavanje može održati na 1,5 stupnjeva iznad predindustrijskih razina nego ako se popne na 2 stupnja.

Pripreme za summit G20 u Rimu
Foto: REMO CASILLI/REUTERS/PIXSELL

"Hitne akcije moraju se poduzeti" kako bi održavanje zagrijavanja do 1,5 stupnjeva bilo dohvatljivo, naglašava se u dokumentu.

Radi se o pokušaju država, koje su zajedno odgovorne za više od 75 posto emisija stakleničkih plinova, da predstave ujedinjeni front prije nego se priključe drugim delegacijama na svjetskoj klimatskoj konferenciji COP26 u Glasgowu.

Iako nacrt dokumenta pokazuje da postoji slaganje oko toga da rast temperature treba održati unutar 1,5 stupnja u odnosu na predindustrijsko razdoblje, što je i cilj generalno usklađen s pariškim dogovorom iz 2015., neki detalji čini se da su još uvijek otvoreni za debatu, piše dpa.

Aktivisti za zaštitu okoliša koji su imali uvid u nacrt dokumenta kažu da su razočarani jer je G20 trebao iskoristiti prigodu i snažnije alarmirati javnost o opasnostima s kojima se svijet suočava.

Komentara 5

SI
sisavac
07:12 29.10.2021.

rijetko kad se znanost tako predala kao po ovom pitanju. trenutan stav oko klime, promjena (?) je postala dogma, svako drugačije mišljenje se blokira, ljude se izbacuje iz udruženja, blokira im se objava članaka i tako dalje. činjenica je da spaljivanjem nafte, plina i ugljena, u atmosferu se vraća co2 koji se nekad uzeo. inače, konsolidirani podaci pokazuju da zadnjih 7 godina nema globalnog zagrijavanja, srednja temperatura stagnira. ni broj tajfuna, hurikana, suša i poplava, ne odskače od statističkih očekivanja. najstarije zabilježeno mjerenje temperature, ono u engleskoj krajem 17 stoljeća, u 40 god periodu, pokazalo je zagrijavanja u rangu od preko 4 stupnja u stoljeću!. nije bilo ugljena, nafte, plina... otkud taj porast? današnji 'klimatolozi' te podatke ignoriraju. zašto? podaci o smrtima zbog nevremena pokazuju pad umrlih, a mediji nam serviraju da je sve više. danas ima 7 puta više polarnih medvjeda nego 1940.g. dal znate da su područja pod sušom se smanjila za 30%? ne povećala. šumskih požara je manje nego prije, samo što vam to ne govore. u razdoblju prije 11.000-4.000 god razina mora se podigla za 40 metara, znači godišnje 4 puta više nego sada. ponavljam, bez nafte, plina, ugljena. globalno zagrijavanje je 3 puta manje nego projekcije iz 1990. da bi bili dobri klimatolozi, morate biti dobri statističari, matematičari. tko je od njih dobar u matematici? nitko. filozofi. to da. fake znanost, dogma, bez suprotstavljanja argumenata nije znanost. žrtve lobija smo.

XA
xaron
03:40 29.10.2021.

Ako ne ubijede Kineze da se pridruže, ovaj sastanak je totalno irelevantan. Merkel je zatvorila nekoliko elektrana na ugalj i misli da je spasila Planetu, jer joj nisu rekli da Kinezi imaju 1080 takvih

DU
Deleted user
07:45 29.10.2021.

Imam ideju,mozemo nosače zrakoplova pretvoriti u ogromne klima uređaje i neka kruze svim morima svijeta,postajem i ja znanstvenik

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije