Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PORUKA VLADI

Načelnici i gradonačelnici SDP-a: Povucite zakon o komunalnom gospodarstvu

SDP
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
13.02.2018.
u 13:12

Zakon je loš, nedorađen i najbolje ga je odbaciti u prvom čitanju jer ga se ne može popraviti. Na prijedlog zakona je u javnoj raspravi stiglo preko 500 komentara i kritika koji uopće nisu prihvaćeni, kritiziraju esdepeovci

SDP-ovi načelnici i gradonačelnici zatražili su danas da se Vladin prijedlog izmjena Zakona o komunalnom gospodarstvu povuče iz procedure jer privatni interes stavlja ispred javnog. Gradonačelnik Pregrade, SDP-ov Marko Vešligaj je tako na zajedničkoj konferenciji za novinare u Saboru ustvrdio kako je spomenuti zakon opasan jer vodi ka privatizaciji javnih usluga, što, naglasio je, samo može voditi ka poskupljenju komunalija za građane. Jedan članak u zakonu, nastavlja, pogoduje privatnom sektoru koji će sada umjesto gradova i općina otvarati komunalne tvrtke ili pak vodi osnivanju stotinjak novih tvrtki sa stotinama novih uhljeba.

- Zakon je loš, nedorađen i najbolje ga je odbaciti u prvom čitanju jer ga se ne može popraviti. Na prijedlog zakona je u javnoj raspravi stiglo preko 500 komentara i kritika koji uopće nisu prihvaćeni – kaže Vešligaj koji poziva i Udrugu gradova, ali i Udrugu općina, da se očituju o ovom lošem zakonu. Dok je državu vodila SDP-ova vlada, nastavlja Vešligaj, spomenute udruge koje vode HDZ-ovci su reagirale na baš sve, a sad se njihov glas uopće ne čuje.

Njegov stranački kolega i načelnik Općine Kamanje Damir Mateljan također smatra da je intencija posljednjih izmjena ovog zakona, kojim se komunalnim društvima na diskriminatoran način ograničava obavljanje tržišne djelatnosti, da se pogoduje privatnom sektoru budući da se javna komunalna poduzeća sada stavljaju u nepovoljan položaj.

- To vodi samo ka padu razine usluge, ali i povećanju cijene usluge za građane – vjeruje Mateljan. Podsjeća da u prošlotjednoj saborskoj raspravi čak ni HDZ-ovci zastupnici koji su načelnici i gradonačelnici nisu imali što pozitivno reći o zakonu, a koliko loše mišljenje o njemu ima i sama Vlada koja ga predlaže, dodaje Mateljan, dokazuje činjenica da su brojne izmjene prezentirane u svega pet minuta. Iako se teži decentralizaciji, ove izmjene zakona opet idu ka centralizaciji, jer će sada načelnici i gradonačelnici, umjesto da sami donose odluke, morati ministra pitati spada li, primjerice uređivanje plaće ili iznajmljivanje ležaljki, u komunalnu djelatnost.

- Nećemo glasovati za ovaj zakon u prvom čitanju i tražimo da predložene izmjene u potpunosti povuku iz procedure – poručuje Mateljan.

Gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač prigovara da se čelnicima jedinica lokalne samouprave predloženim izmjenama, ali i drugim zakonskim prijedlozima, na dnevni red stavlja čitav niz novih troškova, a istovremeno im se oduzimaju ovlasti. Stalno se, tvrdi Kovač, donose zakoni koji su toliko loši da se moraju mijenjati za par mjeseci kako bi se popravili.

- Zar opet donosimo zakon koji ćemo mijenjati za dva-tri mjeseca – čudi se Kovač.

Načelnik Općine Brdovec Alen Prelec poručuje kako ne želi da građani žive lošije, a zahvaljujući ovom zakonu upravo ih to očekuje.

- Ovo je svojevrsni apel čelnika jedinica lokalne samouprave zbog čestog mijenjanja zakona. Ovaj zakon mijenja se 18. put, a lošiji je nego što je bio. Zakon osigurava samo nova zapošljavanja, a poanta bi trebala biti efikasnija lokalna samouprava – tvrdi Prelec. Građani rad čelnika svojih lokalnih samouprava mjere time koliko im je na kraju mandata olakšan svakodnevni život, no zakoni taj posao njima samo otežavaju jer ih pretvaraju u birokrate, tvrdi Prelec te dodaje kako je izračunao da godišnje mora pisati preko 150 izvješća iako bi istovremenu mogao raditi na podizanju kvalitete života svojih sugrađana.

Ključne riječi

Komentara 4

Avatar nekakav
nekakav
14:26 13.02.2018.

a koji prijedlog oporbe su uvažili cijenjeni sdpovci kad su oni drmali državom? sjećam se ja zakona o održivom gospodarenju otpadom, kolku je lavinu protesta izazvao, ali zmajlo je rekao da je to najbolji zakon ikad. pa su kasnili sa uredbom, baš oni, i sad nam radi kašnjenja prijete neki penali iz eu-a. nek si pogledaju građevinske zakone, pa da vide kalvariju koju prolazi investitor. zaštita okoliša? super. znate da za skoro svaki zahvat morate imati bar mišljenje da taj isti ne utječe negativno na okoliš? mjesec dana tu čekaš, mjesec tamo, i prođe godina. osim gomilanja posla administraciji, ništa drugog se nije napravilo onda, a ni sada. kad staviš sve te zakone na jedno mjesto, bojim se da će se morati početi zapošljavati po općinama i županijama. fizički to više ti ljudi ne stignu obrađivati u nekim razumnim rokovima. i da, to je grijeh svih struktura, ne samo jedne političke opcije. zato, sdp-ovci, u banku odmah, platiti stranci članarinu i usput položiti još neki novac, barem vi iz sabora imate primanja solidna.

DO
doktorica
16:16 13.02.2018.

činjenica je da građani plaćaju a sve manje mogu utjecati na komunalne usluge

Avatar sindarela
sindarela
14:47 13.02.2018.

Gledala sam neki dan na televiziji o Maroku ni tamo ti nitko ali baš nitko nepozvan nemože na imanje i ako ništa nije ograđeno a mi sve više i bliže Sj. Koreji gdje je država svugdje vlasnik i građanin ni u svom dvorištu a ni u kući nije vlasnik samo onda kad mora plaćati kojekakva davanja eto sad poslije komunizma uvodimo diktaturu gdje je sad onaj uvijek nasmijani smijuljko šta on po tom pitanju misli činiti ili se i dalje samo smješkat ko lud na brašno

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije