Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 97
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
povijesno vrlo važna mjesta

Na ulazima u Vukovar postavljene nove skulpture - mjesto posebnog domovinskog pijeteta

Postavljene skulpture Vukovar
Foto: Branimir Bradarić
1/2
09.11.2020.
u 13:43

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava kazao je kako su do sada postavljene 4 takve skulpture, a da će ostale biti postavljene idućih tjedana i mjeseci.

Proteklih dana na cestovnim ulazima u Vukovar postavljene su nove skulpture koje svim putnicima ukazuju kako ulaze u Vukovar – mjesto posebnog domovinskog pijeteta. Radi se o trodimenzionalnim skulpturama visokim 587 centimetara, a koje su idejno rješenje Borisa Ljubičića. Skulpture se sastoje od čeličnih kocaka crvene, bijele i plave boje i velikog slova V te simbola križa.

Sve zajedno konstruktivno je povezano nosivom konstrukcijom u obliku slova H i osvijetljeno podnim reflektorima. Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava kazao je kako su do sada postavljene 4 takve skulpture, a da će ostale biti postavljene idućih tjedana i mjeseci. Jedna od njih biti će postavljena i na ulazu u Bogdanovce, iz smjera Marinaca, pojašnjavajući kako će se kako se radi o području koje je zakonom definirano kao mjesto posebnog domovinskog pijeteta ali i da je to ujedno i poruka svima koji dolaze u naš kraj da su Vukovar i Bogdanovci povijesno vrlo važna mjesta za Republiku Hrvatsku.

- Slovo V je početno slovo imena/riječi Vukovar ali i slovo koje su branitelji tijekom Domovinskog rata isticali kroz uzdignutu ruku zatvorene šake s ispruženim kažiprstom i srednjim prstom u obliku slova V u znak pobjede, međusobno se pozdravljajući i iskazujući svoje unutarnje stanje predanosti pobjedi i borbi za slobodnu državu. Ukupni vizualni identitet čine 3D kvadrati u hrvatskim  bojama (crvemoj, bijeloj i plavoj) jer su kvadrati osnovica hrvatskog povijesnog grba i određuju identitet hrvatske države. Križ na vrhu simbolizira vjeru jednako kao što ju je simbolizirala krunica u Domovinskom rat ali i žrtvu koju je Vukovar podnio kako bi se rodila Hrvatska - rekao je Penava.

Istakao je i kako sagledavajući ukupno da se cijela simbolika može svesti pod slogan „Vukovar je Hrvatska, Hrvatska je Vukovar“. Penava je kazao i kako je Vukovar najveća žrtva velikosrpske agresije na Republiku Hrvatsku ali i konačni pobjednik jer je u njegovoj žrtvi i gubitku slomljena velikosrpska agresija ali i međunarodno priznata Republika Hrvatska kao samostalna država.

Ključne riječi

Komentara 9

Avatar YUKA1962
YUKA1962
13:58 09.11.2020.

"Vukovar za sve ljude dobre volje!!!!"✌

MU
mala ulica
14:29 09.11.2020.

Vukovar je dio naše povijesti, sadašnjosti i budućnosti. Živjeli svi u miru, molim vas.

MI
Miaka
14:18 09.11.2020.

VUKOVAR na ponos Hrvata i Hrvatske i ovo mi se jako sviđa samo treba staviti kamere da nebude devastiranja!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije