Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ministar Medved uručio ključeve pet stanova

Na stambeno zbrinjavanje čeka 11.500 vojnih invalida i obitelji poginulih branitelja

Tomo Medved
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/3
11.02.2017.
u 11:40

Čak 3220 hrvatskih branitelja, istaknuo je ministar, umrlo je samo prošle godine. Županijske će bolnice uskoro početi pozivati branitelje na preventivne preglede, a Vlada RH za to je osigurala 26 milijuna kuna, istaknuo je ministar Medved

Ključevi ukupno pet stanova predani su u ruke hrvatskih ratnih vojnih invalida u Osijeku, a uručio im ih je sam ministar branitelja Tomo Medved. - Duže je trajao put do stana, nego rat sam. Kupio sam ranije kuću nabijaču s namjerom da ishodim kredit, srušim ju i napravim novu, ali nije bilo novca pa se otegnulo, sada se već sama ruši. U toj kući sam odgojio doktora. Dobili smo sad stan od 40-ak kvadrata, za mene i suprugu je dosta – sretan je bio Damir Preisberger.

Ukupno 11.500 zahtjeva vojnih invalida i obitelji poginulih hrvatskih branitelja za stambenim zbrinjavanjem "godinama je stajalo u Ministarstvu", naveo je ministar Medved.

- Naša je ambicija kroz tri do pet godina riješiti sve zahtjeve koji se nalaze u ministarstvu, i to kroz čitav niz mjera, od kreditranja do stavljanja u funkciju "mrtvog prostora". Zatražo sam, tako, od agencija da nam stave na raspolaganje sve te stambene jedinice koje su prazne. Svjesni smo da mnoge nisu useljive, no imamo novac za njihovo uređenje – rekao je ministar Medved.

Podsjetio je kako je njegovo ministarstvo dobilo 200 milijuna kuna više iz proračuna za ovu godinu, u usporedbi s prošlom, a 50 milijuna je, kaže, ciljano za stambeno zbrinjavanje.

- Kroz dodjelu stanova zbrinut ćemo ove godine 150 vojnih invalida i obitelji stradalih branitelja, njih 240 zbrinut ćemo kroz stambene kredite, zatim 120 kroz razne oblike financijskih potpora, dok smo za 60 stanova predvidjeli sanaciju nakon dodjele na raspolaganje nama. Dakle, ukupno ćemo stambeno zbrinuti 550 ratnih vojnih invalida i obitelji pog branitelja, što je 300 posto više u odnosu na 2016. - iznio je ministar. Planirana je, dodao je, i gradnja zgrade sa stotinjak stanova u Dubrovniku.

Ministarstvo je provelo i anketu po kojoj se 140 obitelji izjasnilo da bi se preselilo živjeti u Vukovar, ukoliko bi im se tamo poklonio stan. Ministar je poručio i kako je nacrt jedinstvenog zakona o hrvatskim braniteljima u završnoj fazi.

- Radi se o vrlo složenom tekstu koji nakon dugo godina u jednom tekstu objedinjuje sva pitanja koja su bila disperzirana po nizu drugih zakona i resora. U projektnim skupinama sudjelovalo je više od 500 stručnih osoba, predsjednika udruga, predstavnika ministarstava, kako bismo došli do najboljeg rješenje – kazao je on. Čak 3220 hrvatskih branitelja, istaknuo je ministar, umrlo je samo prošle godine. Županijske će bolnice uskoro početi pozivati branitelje na preventivne preglede, a Vlada RH za to je osigurala 26 milijuna kuna.

- Naglašavm da se radi o braniteljima koji nemaju status ratnog vojnog invalida, nemaju dopunsko zdravstveno osiguranje i nažalost su u najvećoj mjeri nezaposlni pa im ni zdravstvena skrb nije bila dostupna. Apsolutni priroitet je ta populacija, s posebnim naglaskom na one koji su proveli 1500 dana i više u borbenom sektoru – zaključio je ministar.

>> Baka Anđa iz Sretnica: Majka je otišla dovesti oca iz plamenih svatova, ali se nije vratila

Komentara 9

FE
fefellerunt
15:17 11.02.2017.

Ne obrazovanoj gomili smeća, velikoj većini hrvata , koji su dobili kojekakve diplomice i svjedodžbe , kada već njihov um nije u stanju da prikupi informacije, da napišem, branitelj , kao branitelj nema ništa od tog statusa, makar imao i15000 dana u gardijskoj brigadi . kao što je napisano stanove su "dobili" RVi, a to "dobili" znači imaju mogućnost otkupa, ono što su svi imali u hrvtaskoj a da se nisu ni ozmnojili na svojim radnim mjestima . Koliko je gomili smeća stalo do onih koji su im omogućili da lagodno smrde, je najbolji pokazatelj da je prosječni životni vijek branitelja 50 godina . očito je smeću i to predugo razdoblje , jer važnije je da štrace ne dopbiju rak maternice, nego preventivni pregled ljudi koji su bili prkeo 1500 dana na bojištu

Avatar Hazl113
Hazl113
15:15 11.02.2017.

Dokle, gospodo dokle ćete se dodvoratat nekim braniteljskim udrugama i braniteljima samo da se opstane na vlasti. Toga je dosta. I ja sam bio branitelj sa 1234 dana i nisam tražio ništa, mada mi je funkcija desne ruke umanjena za 80%. Nisam prihvatio ni mirovinu i sada će mnogi reći "idiote". Bilo bi dobro da se objavi spisak svih onih koji su od države dobili bilo što, pa makar i jednu kunu. Hajde objavite tej spisak ako imate muda.

MX
Mister X
19:48 11.02.2017.

11.500 vojnih invalida čeka na stambeno zbrinjavanje.. Ja to nisam pratio i nemam veze o tome . Pa gdje su stanovali živjeli do sada od rata . ?? Koliko znam šator su napustili odavno ... Stvarno mi nije jasno ?? Slobodnih i jeftinih stanova koliko god zaželiš A i kuće se daju danas za jeftinu lovu izgraditi i naći po selima !!! Taj njihov Medvdjed je dosta zakazao kako vidimo jadni ljudi.. Dali su lažni branitelji tu uračunati sa liste ili nisu ništa o tome ne ćujemo više ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije