Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ministar Medved: Zapadnu Slavoniju bili smo spremni osloboditi još 1991.

Akcija „Širinci '92" bila je od iznimne važnosti za novogradiško područje, jer je njenim uspješnim završetkom došlo do stabilizacije bojišnice na potezu Širinci – Mašićka Šagovina - Medari - Dragalić - Donji Bogićevci – Pivare – lijeva obala Save
03. siječnja 2017. u 17:05 11 komentara 2921 prikaza
Tomo Medved
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

– Ovdje smo kako bismo se prisjetili svih hrabrih trvatskih branitelja koji su od 1991. do 1995. godine zaustavili pakleni stroj koji je imao namjeru razoriti, spaliti i srušiti ideju o samostalnoj Hrvatskoj.

Na ovom smo području inicijativu preuzeli već tada, krajem 1991. godine i bili spremni osloboditi zapadnu Slavoniju, što smo na kraju i učinili u briljantnoj akciji Bljesak – rekao je ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved na današnjem (utorak) obilježavanju 25. obljetnice vojno-redarstvene akcije "Širinci 92" u tom selu kraj Nove Gradiške.

grmoja Oštro u Saboru Grmoja: Hrvatska postaje zarobljenikom međunarodnih interesnih skupina Tomo Medved MJERE I ZAKONI Prvi potezi Vlade u korist braniteljske populacije Tomo Medved Renata Rašović Tomo Medved šutnjom je činio medvjeđu uslugu braniteljima i sebi

Kod spomen obilježja položeni su vijenci i zapaljene svijeće, a održana je i prigodna komemoracija u spomen na poginule hrvatske branitelje u toj briljantnoj akciji u kojoj je za pet dana borbenog djelovanja poginulo deset, a ranjena su 22 hrvatska branitelja. Govoreći o koracima koje njegovo ministarstvo poduzima za vraćanje digniteta Domovinskog rata, Medved je istaknuo kako je prvi put nakon niza godina u proračunu za 2017. osigurano više od 200 milijuna kuna za implementaciju Zakona o hrvatskim braniteljima, na kojem su radili u zadnjih devet mjeseci.

Dodao je kako je iz proračuna vidljivo kako će zbog velike smrtnosti braniteljske populacije težište biti stavljeno na zdravstvenu skrb. - Tu smo osigurali velika sredstva. Stambeno zbrinjavanje je također vrlo važan iskorak, a ono što je posebno važno su rokovi za reguliranje statusa hrvatskih branitelja i hrvatskog ratnog vojnog invalida na osnovu bolesti, koji su ranije bili regulirani kroz zakone. Predvidjeli smo brisanje tih rokova, jer dokazano je da se dugi niz godina nakon oružanog sukoba i proživljenih strahota može pojaviti bolest – istaknuo je Medved.

On je dodao kako će medicinska povjerenstva i vještaci utvrditi je li bolest posljedica sudjelovanja u Domovinskom ratu ili ne, ali cilj je administrativno ukinuti barijere i omogućiti ljudima da mogu podnijeti zahtjev i regulirati svoj status. 

Zadar: Testiranje na Covid-19 u Općoj bolnici
PISMO OBIŠLO HRVATSKU
Prebolio COVID-19 pa otkrio što morate imati doma: 'Korona boli kao sam vrag'
Znanjem do financijskog oporavka
NOVI POČETAK
Uz prave savjete riješite se financijskih problema i pripremite se za svježi start
  • propalismoFranjoskroz:

    To, navodno ima jos hercegovaca rodenih 80tih koji nisu regulirali status branitelja

  • BogOtac:

    Dajte im i onih 42% dionica INE da ih prodaju MOLu ... pa smo riješili problem

  • cinbenik:

    Zašto onda nismo pomogli Vukovaru 91,ako se moglo kako kaže HDZe branitelj.....,a ja nisu htjeli radi Matica,za čija vremena se štedjelo da bi se napravio Hrvatski rast u najtežim uvjetima vladanja ikada,kikiriki napravi rast i napredak,a ovaj se hvali da ... prikaži još! se on izborio .......HDZe je 20 godina ustrojavao zakonima kupujuci biračko tijelo......Vac je za mnoge branitelja kasno i za stan i povlastice.......Nikada se vise nemojte vratiti ugled branitelja zbog političkog pomaganja HDZeu......Čast i ugled se nekupuje novcima ministre.