Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obljetnica vojne akcije "Širinci"

Ministar Medved: Zapadnu Slavoniju bili smo spremni osloboditi još 1991.

Tomo Medved
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
03.01.2017.
u 17:05

Akcija „Širinci '92" bila je od iznimne važnosti za novogradiško područje, jer je njenim uspješnim završetkom došlo do stabilizacije bojišnice na potezu Širinci – Mašićka Šagovina - Medari - Dragalić - Donji Bogićevci – Pivare – lijeva obala Save

– Ovdje smo kako bismo se prisjetili svih hrabrih trvatskih branitelja koji su od 1991. do 1995. godine zaustavili pakleni stroj koji je imao namjeru razoriti, spaliti i srušiti ideju o samostalnoj Hrvatskoj.

Na ovom smo području inicijativu preuzeli već tada, krajem 1991. godine i bili spremni osloboditi zapadnu Slavoniju, što smo na kraju i učinili u briljantnoj akciji Bljesak – rekao je ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved na današnjem (utorak) obilježavanju 25. obljetnice vojno-redarstvene akcije "Širinci 92" u tom selu kraj Nove Gradiške.

Kod spomen obilježja položeni su vijenci i zapaljene svijeće, a održana je i prigodna komemoracija u spomen na poginule hrvatske branitelje u toj briljantnoj akciji u kojoj je za pet dana borbenog djelovanja poginulo deset, a ranjena su 22 hrvatska branitelja. Govoreći o koracima koje njegovo ministarstvo poduzima za vraćanje digniteta Domovinskog rata, Medved je istaknuo kako je prvi put nakon niza godina u proračunu za 2017. osigurano više od 200 milijuna kuna za implementaciju Zakona o hrvatskim braniteljima, na kojem su radili u zadnjih devet mjeseci.

Dodao je kako je iz proračuna vidljivo kako će zbog velike smrtnosti braniteljske populacije težište biti stavljeno na zdravstvenu skrb. - Tu smo osigurali velika sredstva. Stambeno zbrinjavanje je također vrlo važan iskorak, a ono što je posebno važno su rokovi za reguliranje statusa hrvatskih branitelja i hrvatskog ratnog vojnog invalida na osnovu bolesti, koji su ranije bili regulirani kroz zakone. Predvidjeli smo brisanje tih rokova, jer dokazano je da se dugi niz godina nakon oružanog sukoba i proživljenih strahota može pojaviti bolest – istaknuo je Medved.

On je dodao kako će medicinska povjerenstva i vještaci utvrditi je li bolest posljedica sudjelovanja u Domovinskom ratu ili ne, ali cilj je administrativno ukinuti barijere i omogućiti ljudima da mogu podnijeti zahtjev i regulirati svoj status. 

Ključne riječi

Komentara 11

PR
propalismoFranjoskroz
16:22 03.01.2017.

To, navodno ima jos hercegovaca rodenih 80tih koji nisu regulirali status branitelja

BO
BogOtac
16:55 03.01.2017.

Dajte im i onih 42% dionica INE da ih prodaju MOLu ... pa smo riješili problem

CI
cinbenik
19:02 03.01.2017.

Zašto onda nismo pomogli Vukovaru 91,ako se moglo kako kaže HDZe branitelj.....,a ja nisu htjeli radi Matica,za čija vremena se štedjelo da bi se napravio Hrvatski rast u najtežim uvjetima vladanja ikada,kikiriki napravi rast i napredak,a ovaj se hvali da se on izborio .......HDZe je 20 godina ustrojavao zakonima kupujuci biračko tijelo......Vac je za mnoge branitelja kasno i za stan i povlastice.......Nikada se vise nemojte vratiti ugled branitelja zbog političkog pomaganja HDZeu......Čast i ugled se nekupuje novcima ministre.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije