Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sveta Stolica

Na snagu stupio povijesni sporazum između Vatikana i Palestinaca

vatikan
Foto: Reuters/PIXSELL
02.01.2016.
u 20:09

Sporazum je potpisan 26. lipnja prošle godine, unatoč opiranju Izraela, dvije godine nakon što je Katolička crkva priznala Palestinske teritorije kao suverenu državu

Povijesni sporazum između Vatikana i Palestinaca stupio je na snagu nakon zaključivanja procedure, objavila je Sveta Stolica.

Sporazum je potpisan 26. lipnja prošle godine, unatoč opiranju Izraela, dvije godine nakon što je Katolička crkva priznala Palestinske teritorije kao suverenu državu.

Sporazum između Svete Stolice i Palestine sastoji se od uvodnog dijela i 32 članka i odnosi se na bitne aspekte života i aktivnosti Crkve u Palestini, uz potvrdu njezine podrške mirnom rješenju sukoba u regiji, navodi Vatikan u priopćenju.

Taj sporazum koji uključuje odredbe o zaštiti prava kršćana, Vatikan smatra modelom za odnose arapskih i muslimanskih zemalja s kršćanskim manjinama. 

Iako Vatikan govori o "državi Palestini" još od početka 2013., nakon što je Opća skupština UN-a prizala Palestini status države nečlanice, Palestinici ističu da sporazum s Vatikanom predstavlja "priznanje" njihove države.

Izraelsko ministarstvo vanjskih poslova izrazilo je žaljenje zbog tog "preuranjenog koraka" za koji kaže da šteti izgledima za napredovanje prema mirovnom izraelsko-palestinskom sporazumu.

Sveta Stolica, koja od 1993. godine ima diplomatske odnose s Izraelom, od 1999. sve dosad neuspješno pregovara o pravima katoličkih kongregacija u Izraelu, među kojima su pravo nasljeđivanja i porezne olakšice.

Ključne riječi

Komentara 40

LA
Lavica7
21:16 02.01.2016.

Makar nesto...jadni Palestinci. I mi bi tako prosli da je ideja "Krajine" pobijedila.

PE
Perunovic
22:23 02.01.2016.

Sveta stolica ? Gdje se nalazi ta drzava ?

Avatar prodao sam  ukrajnu
prodao sam ukrajnu
21:45 02.01.2016.

Na osno čega jedna religiska organizacija ima pravo da priznaje neku državu. Da li to ona radi u ime milijardu izmanipulisanih vernika .pulisanih vernika .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije