Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Na pripreme za maturu 63% gimnazijalaca i 50% strukovnjaka

Pripreme uz plaćanje pohađalo je 48,6 gimnazijalaca i 26,4 posto učenika strukovnih škola
23. lipnja 2022. u 07:24 0 komentara 116 prikaza
Bjelovar: Maturanti zapo?eli s pripremama za završetak škole i upis u na studij
Foto: Damir Spehar/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

U školskoj 2020./2021. godini na pripreme za državnu maturu išlo je 62,9 posto učenika gimnazija i 50,3 posto učenika strukovnih programa koji su željeli upisati fakultet. Od ukupnog broja gimnazijalaca koji su se odlučili dodatno pripremati za ispite državne mature 48,6 posto njih biralo je pripreme pohađati kod privatnih tvrtki uz plaćanje, dok je taj postotak kod učenika strukovnih škola niži – 26,4 posto. Rezultati su to provedena istraživanja u projektu "Nacionalno praćenje učenika pandemije i potresa na sustav odgoja i obrazovanja" koje su proveli s Instituta za društvena istraživanja, Boris Jokić i Zrinka Ristić Dedić.

Na dvostruke pripreme 11,6%

U samom istraživanju koje je provedeno u svibnju 2021. godine sudjelovalo je 80 srednjih škola s ukupno 6353 učenika, od kojih 2538 gimnazijalaca. Od učenika koji su sudjelovali u velikom istraživanju, njih 11,6 posto pripreme je pohađalo čak na dva mjesta – u školi i u privatnim tvrtkama koje provode pripreme za državnu maturu, od čega je kada se u obzir uzme ukupan broj gimnazijalaca koji su sudjelovali u istraživanju, njih 15,9 posto iskoristilo mogućnost priprema u školama i kod privatnih osoba.

Kada se u obzir uzmu svi srednjoškolci koji su sudjelovali u istraživanju, onda je jasno da se u korištenju plaćenih priprema izdvajaju oni učenici koji žive na području Zagreba i okolice – 73,2 posto gimnazijalaca iz zagrebačke regije pohađalo je pripremne tečajeve. Slijedi središnja Hrvatska u kojoj se 39,7 posto gimnazijalaca odlučilo za maturu pripremati kod privatnih tvrtki, a u Dalmaciji 28,4 posto. Što se pak regionalnog pohađanja pripremnih tečajeva učenika strukovnih škola tiče, ono je znatno ujednačenije – u zagrebačkoj regiji na pripreme kod privatnih tvrtki išlo je 29,8 posto strukovnjaka, a u Dalmaciji 16,7 posto.

Provedeno istraživanje ujedno je pokazalo da pripremne tečajeve češće koriste učenici boljeg školskog uspjeha, a oni ujedno i češće koriste i plaćene pripreme organizirane kod privatnih tvrtki. Tako je, primjerice, od ukupnog broja gimnazijalaca koji su bili obuhvaćeni istraživanjem sa školskim prosjekom 4,51 do 5,00 na plaćene pripreme išlo 32,2 posto, dok ih je još 21,7 posto pohađalo i pripreme koje se organiziraju i u školama.

Trećina se pripremala u školi

Među ostalim, plaćenim pripremama pristupilo je više djece čiji roditelji imaju više obrazovanje.

Od ukupnog broja učenika koji su pristupili istraživanju 31,5 posto njih pripreme za državnu maturu pohađalo je u školi.

Testiranje znanja Večernji TV Vinko Filipović: Nacionalnim ispitima mogu svi profitirati ako ih shvate u dobronamjernom smislu Srednjoškolci u šibensko-kninskoj županiji prelaze na online nastavu U srednje škole upisuju se 43.793 učenika Obrtničke škole slagat će upisne kvote prema preporukama zavoda za zapošljavanje Ilustracija za pisanje državne mature Promjene na državnoj maturi od 2023. godine Ispit iz hrvatskog bez razina, vraća se bodovni prag na eseju
staford
cane corso i američki stafordski terijer
Užas u Brodu: Dva psa preskočila ogradu i napala 59-godišnjaka i njegovog psa
Hrvatski ured za osiguranje
OSIGURAJ SE
Kako biti spreman za nepredvidive i neizvjesne životne situacije?
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.