Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvatski startupi uspješni u Las Vegasu

Na ovogodišnjem sajmu tehnologije CES-u televizijski ekrani postali su još veći i svjetliji, a neki i prozirni

CES 2024 consumer electronics trade show in Las Vegas
Foto: STEVE MARCUS/REUTERS
1/4
17.01.2024.
u 16:55

Uz neizbježnu umjetnu inteligenciju koja se implementira u gotovo sve proizvode i usluge te niz inovativnih, ekscentričnih gadgeta, na CES-u je jedna od popularnijih priča bila ona oko razvoja i zaslona, posebice onih na televizorima

Najvažniji događaj tehno industrije odmah nakon proslave Nove godine svakako je sajam potrošačke elektronike, popularni CES, koji se tradicionalno održava u Las Vegasu. Ni ovoga puta nije iznevjerio očekivanja. Uz više od 4000 izlagača iz 150 zemalja, te više od 130.000 posjetitelja, najveći svjetski tehno izlog dao je naznake koji će trendovi dominirati u ovoj godini. Uz neizbježnu umjetnu inteligenciju, niza inovativnih, ekscentričnih gadgeta ili usluga koji su predstavljeni na CES-u, nezaobilazna je svakako bila inovacija u području zaslona, posebice onih velikih, televizijskih.

Najvećih imena u industriji pokazala su svoje najintrigantnije kreacije koje dolaze na tržište ove godine, a nitko to ne radi bolje od korejskih konkurenata Samsunga i LG-a, i to posebno na CES-u, te se taj trend mogao vidjeti i ove godine, pišu stručnjaci iz Wireda. "Prvo je Samsung zaslijepio posjetitelje na svom ‘eventu’ First Look prozirnim MicroLED TV-om, prikazujući živopisne slike koje plešu po ploči od tankog, svjetlećeg stakla. Samsung se već godinama poigrava s MicroLED tehnologijom, koja obećava isti kontrast i savršene razine crne kao OLED zahvaljujući kontroli slike na razini piksela, ali u svjetlijem i potencijalno modularnom obliku. Nažalost, kao i prije, najnoviji Samsungov MicroLED zaslon ne pokazuje znakove skorog dolaska na tržište", pišu u Wiredu i nastavljaju.

VEZANI ČLANCI:

"Kada se pak radi o LG-jevu prozirnu čudu, 77-inčnom savitljivom OLED TV-om pod imenom OLED T., to nije tako. LG ne samo da tvrdi da će njegov prozirni zaslon biti dostupan za kupnju, već su uzeli obzir i potencijalne nedostatke tehnologije s odvojenim rolo kontrastnim ekranom koji se može postaviti kao pozadina kada želite gledati film ili TV emisiju. Televizor će pritom imati i bežični prijenos videozapisa i zvuka putem LG-jeva Zero Connect Boxa. Iz LG-ja su poručili da je ideja iza njegova stvaranja omogućiti da ga se postavi gotovo bilo gdje, uključujući i ispred prozora. No, još nema informacija o cijenama.

Evolucija sve svjetlijih televizora u trendu je posljednje vrijeme. Na CES-u 2024. kineski proizvođači elektronike Hisense i TCL otvorili su vrata upravo svjetlini, s dva nevjerojatno moćna televizora koji obećavaju da će znatno promijeniti igru, smatraju iz Wireda. TCL-ov vodeći QM8 zaslon je prednjačio, tvrdeći da ima nevjerojatnih 5000 nita vršne svjetline uz izvrsnu pokrivenost bojama te do 5000 zona zatamnjenja iz njegove miniLED elektrane pozadinskog osvjetljenja. To je više nego udvostručen broj u odnosu na većinu najsvjetlijih televizora koji postoje. Podsjetimo, niti svjetline važno su mjerilo i to pojednostavljeno govori o tome kako će TV ekran raditi na danjem svjetlu i kako će ga biti gledati, a da nema odsjaja.

Uz TLC i Hisense je pokazao svoj prethodni 110UX TV, 110-inčni velikan koji, kako tvrde, ima maksimalnu svjetlinu od 10.000 nita. Televizor obećava i druge impresivne atribute, uključujući navodnu 95-postotnu pokrivenost najvišeg standarda raspona boja i više od 40.000 zona zatamnjenja za smanjivanje svih onih sjajnih svjetala kada padne mrak. Očekuje se da će oba televizora stići ovog proljeća, no ni tih cijena još nema. Iako na CES-u glavne pozicije drže veliki tehno proizvođači, ondje postoji i zasebno mjesto za predstavljanje startupa – Eureca Park. Hrvatski startupi redoviti su izlagači upravo u tom dijelu sajma, a sve uglavnom zahvaljujući tome što je glavna nagrada Ideae Knockout, Bugova natjecanja, upravo odlazak na CES.

Tako direktor natjecanja Dragan Petric, izvještava o njihovim uspjesima direktno iz Las Vegasa. Dakle, kako piše ove godine, tri su hrvatska predstavnika među izlagačima, riječ je o Ani Biomu, pobjedniku Idea Knockouta 2023, koji proizvodi individualizirane mikronapitke za unapređenje crijevne mikrobiote, temeljene na AI algoritmima, s ciljem produljivanja zdravog života. Tu je i CircuitMess, “povratnik” na CES koji je prvi put nastupio prije nekoliko godina, također kao tadašnji pobjednik Idea Knockouta te startup DotYourSpot X Yellow Dot koji je na Idea Knockoutu 2023. osvojio treće mjesto. “Već prvog dana ekipi iz Ani Bioma, čiji je proizvod iz domene longevityja, pristupili predstavnici Mayo Clinica iskazavši interes za suradnju.

Ostvarili su i nekoliko B2B kolaboracija te razgovarali o suradnji s Bayer Innovationom. CircuitMess je već u prvom satu sajma dogovorio sastanak s predstavnicima Best Buya, američkog lanca trgovina s potrošačkom elektronikom, a dobili su i nagradu “Best of Kickstarter” za najuspješnije kreatore kampanje na toj platformi za crowdfunding. Brojnu ekipu splitskog startupa DotYourSpot X Yellow Dot doslovce su salijetali posjetitelji, a jedan od najzanimljivijih dogovora ostvaren je s predstavnicima japanskog Suntory Holdinga, distributera pića koji su zainteresirani za rješenje problema u očitavanju “tagova” na tekućinama”, izvijestio je Petric.

VIDEO Donald Trump odnio pobjedu na predizborima u Iowi: 'Ovo je najveća pobjeda do sad'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije