Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti

Na inzistiranje Plenkovića demografija uvrštena u strateški program EU

To znači da sada postoji osnova da se u proračunu Unije pronađe neki modalitet i financijski instrument za pomoć demografskoj revitalizaciji država članica
22. lipnja 2019. u 20:19 22 komentara 2598 prikaza
Andrej Plenković
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/6

U strateški program Europske unije za razdoblje do 2024. godine, koji je prihvaćen na summitu čelnika EU i koji će služiti kao okvir za budući radni program Europske komisije, prvi je put uvrštena tema s kojom muku muči Hrvatska, ali i gotovo polovica država članica – demografija – i to na inzistiranje premijera Andreja Plenkovića. To znači da sada postoji osnova da se u višegodišnjem proračunu Unije, o kojem se razgovara, pronađe neki modalitet i financijski instrument za pomoć demografskoj revitalizaciji država članica.

Andrej Plenković na svečanom obilježavanju Dana hrvatske diplomacije ČESTITKA PREMIJERA Plenković: Hrvatski antifašisti pridonjeli pobjedi nad fašizmom

Važna je to vijest i veliko postignuće Hrvatske iz više razloga. Kao prvo, demografija je pitanje u nadležnosti država članica, no ovom strategijom ono se diglo na razinu Unije. Drugo, demografija je izravno povezana s gospodarskim rastom. U dokumentu je demografija apostrofirana kao “temelj snažnog razvoja gospodarstva koje je ključno za blagostanje Europe, njezinu ulogu na svjetskoj razini te za stvaranje radnih mjesta”.

– Polovica od 28 država članica ima negativni prirodni prirast, među kojima je i Hrvatska. Mi smo uspjeli temeljem našeg amandmana uvrstiti u taj dokument spominjanje demografskih izazova – objasnio je Plenković.

Andrej Plenković s europskim čelnicima nakon duge noćne rasprave u Bruxellesu | Autor : Tomislav Krasnec Foto: Tomislav Krasnec

Hrvatski premijer to je pitanje prvi put otvorio na neformalnom sastanku Europskog vijeća u svibnju u rumunjskom gradu Sibiu, kako bi se na visokoj razini uhvatili ukoštac s problemom koji nije samo hrvatski specifikum. Brojke govore same za sebe – ni jedna od država članica danas ne ostvaruje razinu fertiliteta na razini obnavljanja generacije.

Prosjek fertiliteta EU je tek 1,59, a znatno se pogoršava omjer mladog i starog stanovništva. Gotovo polovica rođene djece u EU prvo je dijete, granica rađanja prvog djeteta pomaknuta je na gotovo 30 godina. Takvi trendovi imaju dalekosežne posljedice koje će odrediti buduću sliku Europe, upozoravaju su demografi.

Andrej Plenković PITANJE IMOVINE Plenković: Razgovarat ću s Kuščevićem, na njemu je da sve objasni

O pitanju demografije Plenković je nakon summita u Rumunjskoj razgovarao i s predsjednikom Europskog vijeća Donaldom Tuskom te sa šefom Europske komisije u Bruxellesu, ali i za njegova posjeta Zagrebu. Već tada je Juncker dao signal da prihvaća Plenkovićevu inicijativu kazavši kako zna da Hrvatska ima ozbiljan demografski problem te “kako vjeruje da europski fondovi moraju biti iskorišteni kako bi pomogli u demografskoj renesansi”.

 

Rijeka: Ivan Đikić sudjelovao na znanstvenom skupu o virusu COVID-19
PODRŽAO VLADU I STOŽER
Pet preporuka znanstvenika Ivana Đikića za primjenu novih mjera
Jasminka Horvat Martinović, predsjednica Uprave Wiener osiguranja
EY PODUZETNIK GODINE
Priznanje pozitivnim i uspješnim pričama važnije je nego ikad
 • moškov:

  Plenkovic i njegova frendica su rijesili demografiju u hrvatskoj i to vrlo uspjesno pa sada prodaju tu istu strategiju u eu ...bit ce to veliki uspjeh u eu....

 • Avatar dpejakovic
  dpejakovic:

  Povećati će iznos novaca za migrante i na taj način riješiti demografiju. To je očigledno plan ovog ljevičara.

 • velikizec:

  Jesu to oni isti europski fondovi kojim se grade stanovi za migrante? A mozda da se grade stanovi za nase mlade parove koji planiraju vise djece?