Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
veliko postignuće hrvatske

Na inzistiranje Plenkovića demografija uvrštena u strateški program EU

Andrej Plenković
Foto: Reuters/PIXSELL
1/6
22.06.2019.
u 20:19

To znači da sada postoji osnova da se u proračunu Unije pronađe neki modalitet i financijski instrument za pomoć demografskoj revitalizaciji država članica

U strateški program Europske unije za razdoblje do 2024. godine, koji je prihvaćen na summitu čelnika EU i koji će služiti kao okvir za budući radni program Europske komisije, prvi je put uvrštena tema s kojom muku muči Hrvatska, ali i gotovo polovica država članica – demografija – i to na inzistiranje premijera Andreja Plenkovića. To znači da sada postoji osnova da se u višegodišnjem proračunu Unije, o kojem se razgovara, pronađe neki modalitet i financijski instrument za pomoć demografskoj revitalizaciji država članica.

Važna je to vijest i veliko postignuće Hrvatske iz više razloga. Kao prvo, demografija je pitanje u nadležnosti država članica, no ovom strategijom ono se diglo na razinu Unije. Drugo, demografija je izravno povezana s gospodarskim rastom. U dokumentu je demografija apostrofirana kao “temelj snažnog razvoja gospodarstva koje je ključno za blagostanje Europe, njezinu ulogu na svjetskoj razini te za stvaranje radnih mjesta”.

– Polovica od 28 država članica ima negativni prirodni prirast, među kojima je i Hrvatska. Mi smo uspjeli temeljem našeg amandmana uvrstiti u taj dokument spominjanje demografskih izazova – objasnio je Plenković.

Foto: Tomislav Krasnec

Hrvatski premijer to je pitanje prvi put otvorio na neformalnom sastanku Europskog vijeća u svibnju u rumunjskom gradu Sibiu, kako bi se na visokoj razini uhvatili ukoštac s problemom koji nije samo hrvatski specifikum. Brojke govore same za sebe – ni jedna od država članica danas ne ostvaruje razinu fertiliteta na razini obnavljanja generacije.

Prosjek fertiliteta EU je tek 1,59, a znatno se pogoršava omjer mladog i starog stanovništva. Gotovo polovica rođene djece u EU prvo je dijete, granica rađanja prvog djeteta pomaknuta je na gotovo 30 godina. Takvi trendovi imaju dalekosežne posljedice koje će odrediti buduću sliku Europe, upozoravaju su demografi.

O pitanju demografije Plenković je nakon summita u Rumunjskoj razgovarao i s predsjednikom Europskog vijeća Donaldom Tuskom te sa šefom Europske komisije u Bruxellesu, ali i za njegova posjeta Zagrebu. Već tada je Juncker dao signal da prihvaća Plenkovićevu inicijativu kazavši kako zna da Hrvatska ima ozbiljan demografski problem te “kako vjeruje da europski fondovi moraju biti iskorišteni kako bi pomogli u demografskoj renesansi”.

 

Komentara 22

MO
moškov
20:32 22.06.2019.

Plenkovic i njegova frendica su rijesili demografiju u hrvatskoj i to vrlo uspjesno pa sada prodaju tu istu strategiju u eu ...bit ce to veliki uspjeh u eu....

Avatar dpejakovic
dpejakovic
21:32 22.06.2019.

Povećati će iznos novaca za migrante i na taj način riješiti demografiju. To je očigledno plan ovog ljevičara.

VE
velikizec
20:53 22.06.2019.

Jesu to oni isti europski fondovi kojim se grade stanovi za migrante? A mozda da se grade stanovi za nase mlade parove koji planiraju vise djece?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije