Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kovačićeva metla

Tko postaje bivši, a tko će preuzeti ključne ravnateljske i programske funkcije na HRT-u

siniša kovačić
Foto: Tomislav Miletić/Pixsell
09.03.2016.
u 08:15

Nadzorni odbor HRT-a propitkivao je mogućnost da se Goranu Radmanu naplati 45-minutna presica jer su u njoj vidjeli prikrivenu reklamu

V.d. glavnog ravnatelja HRT-a Siniša Kovačić nakon zatraženih pismenih izvješća, jučer je razgovarao s četvero v.d. ravnatelja – ravnateljem HRT-ovih programa Sašom Runjićem, ravnateljicom produkcije Marijom Nemčić, ravnateljem poslovanja Borisom Srukom i ravnateljem tehnologije Duškom Zimonjom.

Na pitanja o mogućim smjenama, Kovačić je samo uzvratio: “Nema brzih odluka”. Ipak, s HRT-a se doznaje da će se sa smjenama početi brzo, bit će ih puno, a mogući su i otkazi te ukidanja nekih emisija. Tako bi v.d. šef programa HRT-a trebao postati Jozo Barišić umjesto Runjića, dok bi odjel produkcije od M. Nemčić preuzeo Josip Popovac, iako se spominje i Mislav Stipić. Ravnateljima bi mogli ostati tek Sruk i Zimonja. Nadalje, HTV1 će od Igora Tomljanovića vjerojatno preuzeti Katja Kušec. Umjesto Vesne Karuze, glavni urednik HTV2 bio bi Bruno Kovačević, HTV3 iz ruku Deana Šoše prešao bi Vlatki Kolarović, a umjesto Sanje Gvozdanović šeficom HTV4 postala bi Ružica Renić ili Dijana Čović. Na čelu IMS-a trebala bi se naći Katarina Periša Čakarun koja bi zamijenila Lamiju Alečković.

Povratak u Dnevnik

Za dva-tri tjedna promjena bi bilo i u nekim emisijama. U središnjem Dnevniku opet bi se trebale pojaviti Tončica Čeljuska i Melinda Kurilj, možda i R. Renić te Renato Kunić. S ekrana bi najprije mogli letjeti “Montirani proces” i “Bezveze”. Vezano uz informacije o prekjučerašnjim smjenama šefice HRT-ovih pravnih poslova Martine Novak Vukuša i šefice ljudskih resursa Koraljke Plaščar, jučer se doznalo da su one zapravo dobile otkaz, a protiv njih je pokrenut i postupak utvrđivanja povrede radne obveze. I to zato, doznaje se, što su njih dvije odgovorne za pokušaj da se 44-orici visokorangiranih zaposlenika aneksima ugovora osigura da im u slučaju smjene plaća ostane ista do kraja mandata na koji su bili izabrani ili im, u slučaju otkaza, u roku od 15 dana budu isplaćene sve plaće koje bi dobili do kraja mandata, i to u bruto iznosu.

Jedna od njih prekjučer je, tvrdi se, provodila istragu kako je ta informacija došla u javnost, pa je za to navodno okrivila jednu od tajnica, želeći je kazniti otkazom. No, kada je došla predložiti otkaz tajnici, nemalo se iznenadila time što je otkaz uručen njoj. Ipak, ostaje u toj priči i jedan misterij. Iako je Goran Radman povukao ta 44 aneksa ugovora i 43 su vraćena, jedan ugovor navodno nije vraćen. Ne zna se tko ga nije vratio, ali taj netko očito ima neki plan jer su na ugovoru navodno oba potpisa, i Radmanov i tog nekog.

Foto: VLm

Nova ideologija

A prijenos 45-minutne Radmanove konferencije za medije prošli četvrtak na HTV4, bio je jučer glavna tema sjednice Vijeća HRT-a. Naime, NO HRT-a zatražio je odgovore Vijeća na četiri pitanja: jesu li time narušena programska načela, je li bilo opravdano prekinuti redovni program HTV4, je li Radman time privatizirao javni medij zbog osobnog interesa, te može li se to tretirati kao marketing. Prevedeno, može li se Radmanu ispostaviti račun i naplatiti 45 minuta reklamiranjas amoga sebe. Ni na jedno od ta četiri pitanja nije donesen zajednički stav Vijeća, ni “za”, ni “protiv”, jer nije bilo potrebne većine od šest glasova. No, kako su pojedini vijećnici pitanja NO-a okarakterizirali isljedničkima, Vijeće je odlučilo donijeti svoj izdvojeni zaključak koji glasi – prijenos Radmanove konferencije bio je programski propust, i to zbog duljine prijenosa.

Inače, Runjić je naglasio da za prijenos sporne presice preuzima svu odgovornost. L. Alečković rekla je da HRT nije prenosio sjednicu Odbora za medije jer za to nije dobio dopuštenje Sabora. O Vladinu prijedlogu Saboru da ne prihvati izvješće Vijeća za 2014. nije se očitovalo, no to je ipak izazvalo niz kritika. – Očita je namjera Vlade da dođe do političke, svjetonazorske i ideološke paradigme u, simbolično rečeno, vladanju HRT-om – rekao je Ivica Maštruko, dok je Saša Milošević ustvrdio: “Ne mogu se oteti dojmu da je ovaj kraj priče o Radmanu, početak priče o Vijeću”.

>>Barišić, Katarina Periša Čakarun i Katja Kušec novi šefovi na HRT-u?

>>Siniša Kovačić najavio podizanje razine profesionalnosti na HRT-u

Komentara 125

LO
lojtra1
08:44 09.03.2016.

Što je s vraćanjem na posao i obeštećivanjem Karoline Vidović Krišto koju su fašisti odstranili zbog toga jer je predstavljala općeprihvaćeni tj. narodni pogled na društvene probleme vezane uz "dječju seksualnost"?

CR
CROLINDA
08:38 09.03.2016.

sve antihrvate smijeniti i na HTVu i u veleposlanstvima da nas ne sramote držeći u svojim službenim uredima fotografije Josipa Broza najvećeg satrapa hrvatskog naroda

DI
Diplomat2
08:59 09.03.2016.

A sto je sa drugaricom munizabom, najvise je galamila u prosle cetiri godine protiv HDZ-a, Hrvatske, Sanadera, pa je nestala sa ekrana i sada sjedi kao urednica Dnevnika

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije