Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
reakcija

MUP o snimkama s migrantima: Sve je zakonito, ne radi se o protjerivanju u BiH

Migranti na graničnom prijelazu Maljevac
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/4
16.12.2018.
u 13:33

Još jednom ističemo, da hrvatska policija postupa isključivo u skladu sa pozitivnim propisima uz uvažavanje svih visokih standarda temeljnih ljudskih prava i navode o „protjerivanju stotine migranata“ odlučno odbacujemo. "

Iz Ministarstva unutarnjih poslova oglasili su se na pojavu novih snimki o postupanju hrvatske policije prema migrantima na granici Hrvatske i BiH. MUP je odmah reagirao i provjerio lokacije na kojima je nastala snimka, kao i postupanje hrvatske policije. MUP tvrdi da se ne radi o području unutar BiH, nego području Policijske uprave ličko-senjske te da se radi o zakonitom postupanju hrvatske policije.  

"Ne radi se o „protjerivanju stotina migranata u BiH“ već o postupanju hrvatske policije na samoj graničnoj crti na zelenoj granici i primjeni instituta odvraćanja. Institut odvraćanja je propisan člankom 13. Zakonika o schengenskim granicama i primjenjiv je na područje između dva granična prijelaza otvorena za međunarodni promet, u ovom slučaju između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Radi se o zakonitoj mjeri koju na raspolaganju imaju granične policije europskih država i primjenjuju ga prema osobama koje nezakonito, mimo graničnih prijelaza, pokušavaju ući na njihov teritorij, stoji to u priopćenju Ministarstva unutarnjih poslova koje je objavljeno kao reakcija na tajne snimke koje su se pojavile u njemačkim medijima, a na kojima je vidljivo postupanje hrvatskih policajaca prema migrantima. 

VIDEO Pogledajte spornu snimku:

"Naglašavamo bitnu razliku između instituta „odvraćanja“ koji je propisan spomenutim Zakonikom o schengenskim granicama i “protjerivanja” koje je propisano Zakonom o strancima, a o čemu se u ovom slučaju ne radi.  Još jednom ističemo, da hrvatska policija postupa isključivo u skladu sa pozitivnim propisima uz uvažavanje svih visokih standarda temeljnih ljudskih prava i navode o „protjerivanju stotine migranata“ odlučno odbacujemo. ", stoji dalje u priopćenju MUP-a, koji ističe da ni u kom slučaju "neće dopustiti nekontroliran ulazak većeg broja osoba u RH", naglašavajući da bi se takav slučaj Hrvatsku pretvorio u hot spot te da kako će se i dalje provoditi sve mjere i mehanizmi koji su na raspolaganju temeljem nacionalnog i EU zakonodavstva u svrhu zaštite državne granice. 

"Ukoliko je cilj bilo koje nevladine organizacije ispitati postupanje hrvatske policije tada o relevantnim saznanjima policiju treba obavijestiti bez odgode, a kako bi se žurno mogle provesti sve mjere sukladno pravilima kriminalističke struke. Sve ostalo smatramo otvaranjem prostora za manipulacije i krivo interpretiranje okolnosti bilo kojeg događaja. Sve dostupne informacije o mogućim navedenim optužbama o eventualnoj primjeni sile nad migrantima ili činjenju kaznenih djela na štetu migranata ovo Ministarstvo u svakom pojedinom slučaju pomno provjerava. Do sada u niti jednom slučaju nije utvrđeno da su policijski službenici prema migrantima prekoračili primjenu ovlasti."

- Napore koje hrvatska policija ulaže u sprječavanju ilegalnih i sekundarnih migracija i način na koji nadzire i štiti svoju granicu, a koja je ujedno i najduža vanjska granica Europske unije, na tragu su zaključaka relevantnih tijela Europske unije i prepoznati od strane članica EU koje su krajnje odredište ekonomskih migranata, a koje upravo zbog efikasnog rada hrvatske policije nisu izložene većem migrantskom priljevu, poručuju iz MUP-a

Ključne riječi

Komentara 66

BR
Brandfackel2
13:58 16.12.2018.

Osobno nisam niti pogledao snimke kako naša policija postupa prema ilegalnim imigrantima jer smatram da je svako postupanje koje potencijalne zločince i teroriste udaljuje od hrvatskog teritorija ispravno i opravdano.

DU
Deleted user
13:52 16.12.2018.

Podrška policiji u čuvanju granica Republike Hrvatske.

SS
Sapienti.sat
13:58 16.12.2018.

Sto ne napisete zko je to objavio u njemackim medijima? Napistai cu vam ja samo ime i prezime a ostalo zakljucite sami: SRDJAN GOVEDARICA.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije