Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

MUP o snimkama s migrantima: Sve je zakonito, ne radi se o protjerivanju u BiH

Još jednom ističemo, da hrvatska policija postupa isključivo u skladu sa pozitivnim propisima uz uvažavanje svih visokih standarda temeljnih ljudskih prava i navode o „protjerivanju stotine migranata“ odlučno odbacujemo. "
16. prosinca 2018. u 13:33 74 komentara 7402 prikaza
Migranti na graničnom prijelazu Maljevac
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Iz Ministarstva unutarnjih poslova oglasili su se na pojavu novih snimki o postupanju hrvatske policije prema migrantima na granici Hrvatske i BiH. MUP je odmah reagirao i provjerio lokacije na kojima je nastala snimka, kao i postupanje hrvatske policije. MUP tvrdi da se ne radi o području unutar BiH, nego području Policijske uprave ličko-senjske te da se radi o zakonitom postupanju hrvatske policije.  

Migranti skrivene snimke Tajno snimali hrvatske policajce: Ovako postupaju s migrantima?

"Ne radi se o „protjerivanju stotina migranata u BiH“ već o postupanju hrvatske policije na samoj graničnoj crti na zelenoj granici i primjeni instituta odvraćanja. Institut odvraćanja je propisan člankom 13. Zakonika o schengenskim granicama i primjenjiv je na područje između dva granična prijelaza otvorena za međunarodni promet, u ovom slučaju između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Radi se o zakonitoj mjeri koju na raspolaganju imaju granične policije europskih država i primjenjuju ga prema osobama koje nezakonito, mimo graničnih prijelaza, pokušavaju ući na njihov teritorij, stoji to u priopćenju Ministarstva unutarnjih poslova koje je objavljeno kao reakcija na tajne snimke koje su se pojavile u njemačkim medijima, a na kojima je vidljivo postupanje hrvatskih policajaca prema migrantima. 

VIDEO Pogledajte spornu snimku:

"Naglašavamo bitnu razliku između instituta „odvraćanja“ koji je propisan spomenutim Zakonikom o schengenskim granicama i “protjerivanja” koje je propisano Zakonom o strancima, a o čemu se u ovom slučaju ne radi.  Još jednom ističemo, da hrvatska policija postupa isključivo u skladu sa pozitivnim propisima uz uvažavanje svih visokih standarda temeljnih ljudskih prava i navode o „protjerivanju stotine migranata“ odlučno odbacujemo. ", stoji dalje u priopćenju MUP-a, koji ističe da ni u kom slučaju "neće dopustiti nekontroliran ulazak većeg broja osoba u RH", naglašavajući da bi se takav slučaj Hrvatsku pretvorio u hot spot te da kako će se i dalje provoditi sve mjere i mehanizmi koji su na raspolaganju temeljem nacionalnog i EU zakonodavstva u svrhu zaštite državne granice. 

Izbjeglice POVRATAK RAZRUŠENOJ DOMOVINI 250.000 sirijskih izbjeglica moglo bi se vratiti kući 2019.

"Ukoliko je cilj bilo koje nevladine organizacije ispitati postupanje hrvatske policije tada o relevantnim saznanjima policiju treba obavijestiti bez odgode, a kako bi se žurno mogle provesti sve mjere sukladno pravilima kriminalističke struke. Sve ostalo smatramo otvaranjem prostora za manipulacije i krivo interpretiranje okolnosti bilo kojeg događaja. Sve dostupne informacije o mogućim navedenim optužbama o eventualnoj primjeni sile nad migrantima ili činjenju kaznenih djela na štetu migranata ovo Ministarstvo u svakom pojedinom slučaju pomno provjerava. Do sada u niti jednom slučaju nije utvrđeno da su policijski službenici prema migrantima prekoračili primjenu ovlasti."

- Napore koje hrvatska policija ulaže u sprječavanju ilegalnih i sekundarnih migracija i način na koji nadzire i štiti svoju granicu, a koja je ujedno i najduža vanjska granica Europske unije, na tragu su zaključaka relevantnih tijela Europske unije i prepoznati od strane članica EU koje su krajnje odredište ekonomskih migranata, a koje upravo zbog efikasnog rada hrvatske policije nisu izložene većem migrantskom priljevu, poručuju iz MUP-a

Snijeg u Zagrebu 14. 1. 2013.
BIT ĆE SVEGA
Objavljena velika prognoza: Ovakvoj zimi nismo se nadali, evo što nas sve čeka
s
OHR SAVJETNIK
Muči vas svrbež „tamo iza“? Saznajte kako ga se riješiti
 • Brandfackel2:

  Osobno nisam niti pogledao snimke kako naša policija postupa prema ilegalnim imigrantima jer smatram da je svako postupanje koje potencijalne zločince i teroriste udaljuje od hrvatskog teritorija ispravno i opravdano.

 • Avatar ninj@
  ninj@:

  Podrška policiji u čuvanju granica Republike Hrvatske.

 • Sapienti.sat:

  Sto ne napisete zko je to objavio u njemackim medijima? Napistai cu vam ja samo ime i prezime a ostalo zakljucite sami: SRDJAN GOVEDARICA.