Naslovnica Vijesti Svijet

Tajno snimali hrvatske policajce: Ovako postupaju s migrantima?

Border Violence Monitoring tvrdi kako su ove snimke prvi dokaz sustavnog protjerivanja koje provodi hrvatska policija, daleko od službenih graničnih prijelaza.  Napominju kako snimke smatraju autentičnima
16. prosinca 2018. u 09:28 313 komentara 37453 prikaza
Migranti
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell

Njemački mediji  objavili su snimke na kojima se navodno vidi kako hrvatska policija nezakonito protjeruje migrante, uključujući djecu, maloljetnike i žene. Organizacija Border Violence Patrol objavila je snimke i poslala je njemačkim i drugim medijima.

Prema informacijama s kojima raspolažu, protjerivanja sa snimki su provedena na području BiH, udaljena od službenog graničnog prijelaza i bez prisutnosti BiH policije.

Snimke su anonimno dostavljene organizaciji Border Violence Monitoring (BVM).

Border Violence Monitoring tvrdi kako su ove snimke prvi dokaz sustavnog protjerivanja koje provodi hrvatska policija, daleko od službenih graničnih prijelaza.  Napominju kako snimke smatraju autentičnima. 

 

 

Opsežan video materijal snimljen je skrivenim kamerama postavljenima u šumi u blizini mjesta Lohovo, na području Bosne i Hercegovine, a obuhvaća period između 29. rujna i 10. listopada, tvrdi BVP.

Na snimkama su prikazana 54 ilegalna grupna protjerivanja najmanje 350 migranata, uključujući žene, maloljetnike i djecu, tvrdi BVP.

Na snimkama se u više navrata čuju pucnjevi.

U 240 sati video materijala snimljena su 24 očita protjerivanja tijekom dana, dok ih je 30 snimljeno u mraku. Na snimkama snimljenima po danu vidi se 91 hrvatski policajac, navodi BVP. 

Najveće protjerivanje odvilo se 6. listopada, kad je pet policajaca deportiralo 55 izbjeglica. 9. listopada je protjerano najviše ljudi. Kako tvrdi BVP, tog dana je u osam navrata deportirana najmanje 81 osoba.

Iz Ministarstva unutarnjih poslova još nisu reagirali na ovaj video i napise iz Njemačke.

Pogledajte i video Prosvjed Žutih prsluka u hrvatskim gradovima - Pula

VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
  • Darko22:

    Podrška policiji u prevenciji ILEGALNIH aktivnosti. Koliko ja vidim, oni jednostavno obavljaju posao koji bi trebala raditi BiH policija, koja očito ne radi baš dobar posao, da li namjerno ili slučajno, to ne znam. Pa što ako operiraju na području ... prikaži još! BiH? U roku par minuta našli bi se na području RH gdje bi im se potpuno ista stvar dogodila. Što? Ako policija primijeti da neki muškarac sliuje ženu, ALI to čini na drugoj strani granice, onda bi valjda to trebali ignorirati ili sjediti prekriženih ruku??? Očito je da imigranti nisu bili samo u ponoćnoj šetnjici, te da su se spremali prekriti HRVATSKI zakon, u čemu ih je HRVATSKA policija uspješno zaustavila, i tu za mene, niti za bilo kojeg dugog racionalnog građana ove zemlje, nema ničega spornog.

  • Crikveniva:

    Nevjerojatno bez dokumenata ulaze u državu ilegalno i jo ših bagra štiti.Za SFRJ nebi napravili ni koraka preko granice i za ilegalan ulazak bi bili upucani. Tako se rješava ilegalni ulazak u drugu državu.

  • LeandroZG:

    kako su bas Indexu dostavili snimke?