Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POVRATAK RAZRUŠENOJ DOMOVINI

250.000 sirijskih izbjeglica moglo bi se vratiti kući 2019.

Izbjeglice
Foto: Goran Jakus/PIXSELL
11.12.2018.
u 16:16

Oko 37 tisuća ih se već vratilo ove godine

Do 250.000 sirijskih izbjeglica moglo bi se vratiti u svoju razrušenu domovinu 2019., dok su mnogi drugi suočeni s problemima vezano uz dokumente i imovinu u čijem rješavanju mora pomoći vlada u Damasku, priopćila je u utorak UN-ova agencija za izbjeglice UNHCR.

Oko 5,6 milijuna sirijskih izbjeglica ostaje u susjednim zemljama - Turskoj, Libanonu, Jordanu, Egiptu i Iraku, izjavio je je direktor UNHCR-a za Bliski istok i sjevernu Afriku Amin Awad.

Među njima je milijun sirijske djece rođene u inozemstvu čije je strane rodne listove vlada Bashara al-Assada pristala priznati, kazao je Awad.

Oko 37.000 izbjeglica vratilo se u Siriju ove godine, pokazuju UNHCR-ovi podaci. Oni su većinom otišli na područja Deraae, Damaska i Homsa.

"Sada je u velikoj mjeri rat završen. Imamo nekoliko džepova (u kojima vladaju neprijateljstva), uključujući Idlib, i kao što znate tamo je ispregovarano primirje i zona deeskalacije", rekao je Awad na brifingu za novinare.

"Budući da se situacija u Siriji poboljšava, dio izbjeglica se vraća kući", kazao je. "Predviđamo da će se u prvoj fazi vratiti do 250.000 Sirijaca 2019. Ta brojka može rasti i padati...", dodao je.

Najvažnije prepreke za povratak su dokumenti za izbjeglice i njihovu imovinu i kuće, rekao je Anwar. 

VIDEO: Dio migranata autobusom prevezen u prihvatni centar Bira

Ključne riječi

Komentara 7

Avatar Olujni
Olujni
19:37 11.12.2018.

Inzenjeri i kirurzi ocito nisu dobili na poklon stan, Mercedes i pocetnih 50.000 € kako su ocekivali u Njemackoj, shvatili su da bi ih mogao zapasti cak i posao, pa dizu sidro nazad za Siriju!

ST
Startrack
17:31 11.12.2018.

Vratiti odakle? Sa Zapada? Nikad nijedan jedini se nije vratio musliman sa zapada u muslimanije dobrovoljno.

ST
stomugromova
17:29 11.12.2018.

Pa nisu Soroš i lihvarska kabala planirali da se iz EU vrate kući.To nije dio master plana.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije