Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 178
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Konferencija Agro StartUp

Mladim poljoprivrednicima od 2023. za pokretanje posla 91,7 milijuna eura

Slavonski Brod: Poljoprivrednici obavljaju proljetnu sjetvu
Ivica Galovic/PIXSELL
26.10.2021.
u 18:12

Ministrica Vučković je u okviru svog predavanja studentima agronomije i biotehničkih znanosti naglasila važnost generacijske obnove poljoprivrede.

Mladi poljoprivrednici – kako mogu pokrenuti prvi poljoprivredni posao, uspješno studirati i voditi poljoprivredno gospodarstvo ili pak biti inovativniji i drukčiji – samo su neke od tema o kojima se raspravlja na dvodnevnoj 5. Agro StartUp konferenciji na zagrebačkom Agronomskom fakultetu, koja je otvorena danas. Riječ je o jedinstvenoj edukacijskoj platformi u Europi kojoj svih godina do sada potporu pruža Ministarstvo poljoprivrede kao pokrovitelj, a jedan od ciljeva je povezati studente sa liderima i kreatorima poljoprivredne politike kako bi stekli praktična znanja, upoznali se sa primjerima iz prakse i educirali se o procedurama prije kretanja na tržište.

Ministrica Vučković je u okviru svog predavanja studentima agronomije i biotehničkih znanosti naglasila važnost generacijske obnove poljoprivrede.

- Iako ih je u ukupnom broju poljoprivrednika nešto manje od 14%, hrvatski mladi poljoprivrednici u proizvodnji koriste više od četvrtine ukupno korištenog poljoprivrednog zemljišta, a posjeduju i višu razinu znanja od ostalih starosnih kategorija poljoprivrednika. S obzirom na naše strateške ciljeve, negativne demografske trendove te starosnu strukturu nositelja poljoprivrednih gospodarstava, naša je zadaća i cilj povećati udio mladih na 20% - istaknula je ministrica poljoprivrede Marija Vučković. Iz Programa ruralnog razvoja u okviru mjere 6.1.1 mladim poljoprivrednicima odobrena je potpora veća od 510 milijuna kuna, pri čemu je dosad isplaćeno više od 467 milijuna kuna, a danas u odnosu na kraj 2020. imamo 2136 mladih poljoprivrednika više, što je porast od gotovo 10%.

Od 2023. za pomoć u pokretanju poslovanja mladim će poljoprivrednicima biti na raspolaganju 91,7 milijuna eura, naglasila je ministrica.

Predsjednica saborskog Odbora za poljoprivredu Marijana Petir kazala je kako se smjena generacija na PG-ima odvija sporo. Unatoč izdašnim potporama, samo od 2005. do 2013. u EU je nestalo oko milijun mladih poljoprivrednika.

- Najveće prepreke koje im stoje na putu vezane su za pristup zemljištu, kapitalu, znanju, dostatnom i stabilnom dohotku te osnovnoj infrastrukturi i uslugama u ruralnim područjima – rekla je Petir te podsjetila kako

Rezolucija Europskog parlamenta o “Strategiji od polja do stola”, usvojena prošlog tjedna, naglašava važnost promicanja osposobljavanja mladih poljoprivrednika i poduzetnika u održivom uzgoju i prehrambenim sustavima i ističe ključnu ulogu koju će mladi poljoprivrednici imati u ostvarenju prijelaza na održivu poljoprivredu i u postizanju ciljeva Strategije.

- ZPP bi trebao pružiti bolju potporu mladim i novim poljoprivrednicima u smislu prihoda, generacijske obnove, osposobljavanja, zapošljavanja mladih, poduzetništva i digitalizacije, osobito u rubnim i vrlo rijetko naseljenim područjima, kako bi se stvorio prostor za uključivanje i zadržavanje mladih ljudi u poljoprivredi, s obzirom na to da će oni vjerojatno biti prvi usvojitelji novih i održivijih poljoprivrednih metoda, a što treba pripomoći ciljevima EU da do 2050. godine postane prvi klimatski neutralni kontinent - napominje Petir.

Ističe kako novi ZPP za razdoblje 2023.-2029. predviđa da države članice moraju dati najmanje 3% izravnih plaćanja poljoprivrednicima mlađim od 40 godina, kako bi doprinijele generacijskoj obnovi. Iznos potpore za pokretanje poljoprivrednog posla za mladog poljoprivrednika penje se sa dosadašnjih 50.000 na 100.000 eura u drugom stupu ZPP-a.

U preporukama Europske komisije Hrvatskoj za izradu Nacionalnog strateškog plana u okviru ZPP-a, mali i mladi poljoprivrednici prepoznati su kao glavni čimbenici procesa konsolidacije hrvatske poljoprivredne proizvodnje, poručila je.

Na području Slavonije, Baranje i Srijema četiri visoka učilišta upisuju i obrazuju studente iz područja biotehničkih znanosti: Fakultet agrobiotehničkih znanosti u Osijeku, Prehrambeno-tehnološki fakultet u Osijeku, Sveučilište u Slavonskom Brodu i Veleučilište u Požegi. Ministarstvo poljoprivrede je s navedenim visokim učilištima 2. kolovoza 2019. godine potpisalo Sporazum o suradnji o stipendiranju studenata. U akademskoj godini 2019./2020. stipendiran je 841 student, u 2020./2021. njih 897, a Ministarstvo planira za nastavak provedbe projekta sredstva u iznosu od oko 9 milijuna kuna godišnje, pri čemu ukupna vrijednost projekta za četiri akademske godine iznosi 36 milijuna kuna.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije