Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EU strategija ‘Od polja do stola’

Stručnjaci: Proizvodnja hrane u EU drastično će se smanjiti, bit ćemo još više ovisni o uvozu

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
1/2
22.10.2021.
u 06:00

"EU bi trebala proizvoditi zdravu, visokokvalitetnu i sigurnu hranu na održiv način i uz smanjenje štetnog utjecaja na okoliš, što je za hrvatske nesređene prilike trenutačno nemoguće", smatra Mladen Jakopović

Danas bi trebali biti poznati rezultati sinoćnjeg glasanja europarlamentaraca o izvješću o EU strategiji “Od polja do stola”, kojom se, među ostalim, predviđa pravedan, zdrav i ekološki prihvatljiv prehrambeni sustav – udio od čak 25% ekološke proizvodnje, korištenje 20% manje mineralnih gnojiva te smanjenje uporabe pesticida na njivama i antibiotika u uzgoju stoke za 50% do 2030.

No može li Hrvatska pratiti te ambiciozne okolišne ciljeve, s obzirom na velike poremećaje na tržištu, veliku uvoznu konkurenciju te malobrojnu i nedovoljno spremnu savjetodavnu službu, zapitali su se jučer iz Hrvatske poljoprivredne komore (HPK).

– Strategija je pozitivna, ali treba biti svjestan okolnosti u kojima nastaje, a situacija na tržištu hrane iz dana u dan drastično se pogoršava. Postavlja se pitanje hoće li EU, koji je do sada bio izvoznik, povećati uvoz te što će se dogoditi sa zemljama poput Hrvatske koje imaju nisku potrošačku moć, loš prijenos znanja, nesređeno pitanje poljoprivrednog zemljišta te neuređeno tržište. Ako razvijene zemlje očekuju padove u proizvodnji veće od 10%, onda mi možemo očekivati i više od toga – rekao je predsjednik HPK Mladen Jakopović.

MLADEN JAKOPOVIĆ
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL/Privatna arhiva

U najnovijim istraživanjima stručnjaka USDA, HFFA Research, Zajedničkog istraživačkog centra EU, Sveučilišta Kielkao te Sveučilišta Wageningen i Research zaključuje se da će se, usvoji li se strategija, poljoprivredna proizvodnja u EU smanjiti, i to prilično drastično u nekim područjima i za određene proizvode. A ako se smanji proizvodnja u EU, uvoz poljoprivrednih sirovina i sastojaka znatno će se povećati pa će EU ovisiti o uvozu kako bi prehranila svoje stanovništvo.

Neke studije spominju kako bi ciljevi strategije mogli ugroziti opskrbu hranom 22 milijuna stanovnika EU. Studija sa Sveučilišta u Kielu ukazuje, primjerice, da će smanjenje proizvodnje govedine u EU iznositi 20%, a svinjetine 17%. S lično se tvrdi i u analizi Fakulteta agrobiotehničkih znanosti iz Osijeka, koja upozorava na to da je u RH došlo do naglog rasta cijena inputa, odnosno troška hranidbe stoke, koji danas čine oko 50%, a u nekim sektorima i 70% materijalnih troškova. Promjena sustava prehrane u tim uvjetima bit će teža, a nametanje poreza na potrošnju, kako je predložio EP, moglo bi ga učiniti društveno nepravednim. Trebaju nam rješenja kako bi se to izbjeglo, napominje Jakopović.

– Vrijeme je da poslušamo ključna izvješća i studije. Trenutačni ciljevi, ako se implementiraju na predloženi način, predstavljat će znatan trošak za poljoprivrednike u EU kao i za održivost cjelokupne europske poljoprivrede – poručili su i iz Udruge proizvođača i zastupnika sredstava za zaštitu bilja RH CROCPA. 

 

>> Pogledajte i ovaj video - Vlada ograničila cijene goriva

Komentara 2

Avatar Majda
Majda
10:37 24.10.2021.

Hvala Bogu,konačno će se prestati dijeliti bezvezne potpore koje ničemu ne služe,jer nema kontrole..

DU
Deleted user
08:31 22.10.2021.

Ma sve su to teorije zavjere!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije