Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 110
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ministar vanjskih poslova

Kovač kaže da je oslobađanje Šešelja nagrada za ratne huškače

Miro Kovač
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
31.03.2016.
u 21:29

"Ova presuda je nagrada za sve one u svijetu koji huškaju na rat, koji pozivaju na etničko čišćenje i koji žele nasilno mijenjati međunarodno priznate granice", izjavio je Kovač nakon sastanka u Željeznom sa zemaljskim poglavarom Gradišća Hansom Niesselom.

Ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač izjavio je danas da je oslobađajuća presuda Vojislavu Šešelju od krivnje za zločine protiv čovječnosti nagrada za sve ratne huškače te da predstavlja udar na međunarodnopravni poredak poslije Drugog svjetskog rata.

"Ova presuda je nagrada za sve one u svijetu koji huškaju na rat, koji pozivaju na etničko čišćenje i koji žele nasilno mijenjati međunarodno priznate granice", izjavio je Kovač nakon sastanka u Željeznom sa zemaljskim poglavarom Gradišća Hansom Niesselom.

"Ovo je udar na međunarodnopravni poredak poslije Drugog svjetskog rata", ocijenio je Kovač.

Šef hrvatske diplomacije stigao je u posjet gradišćanskim Hrvatima u sklopu svog dvodnevnog službenog posjeta Austriji.

U razgovoru s gradišćanskim zemaljskim poglavarom izrodila se ideja o mogućnosti stvaranja partnerstva Gradišća s jednom od hrvatskih županija.

"Gradišće je napredna austrijska savezna zemlja, s iskustvom u obnovljivim izvorima energije i vrlo uspješna u povlačenju europskih fondova (...) mislim da možemo zajedno napraviti dobre stvari za Austriju i Hrvatsku", kazao je Kovač u izjavi novinarima.

Izrazio je zadovoljstvo ulogom i položajem gradišćanskih Hrvata koji čine 10 posto stanovništva Gradišća, s udjelom od 30 posto u lokalnoj samoupravi.

"Oni su snažan element identiteta Gradišća i Austrije", istaknuo je ministar.

Kovač se u petak u Beču sastaje sa svojim kolegom Sebastianom Kurzom, a najavljen je i susret s ministricom unutarnjih poslova Johannom Mikl-Leitner.

Dvije će strane, kako je najavljeno, razgovarati o gospodarskim odnosima, turizmu i suradnji na području kulture, a nezabilazna tema bit će i migrantska kriza.

"Ponovit ću ono što sam već i prije rekao, a to je da možemo biti ponosni na ostvarenu suradnju između Austrije, Slovenije, Hrvatske, Srbije i Makedonije. Odluka da zajedno štitimo granicu Makedonije i Grčke uvelike je pomogla smanjenju priljeva izbjeglica", rekao je Kovač najavljujući sutrašnji susret.

Prema njegovim riječima, "nismo pomogli samo sebi već i Europskoj uniji te zemljama koje primaju najviše migranata, poput njemačke, Švedske, Nizozemske Austrije".

Prije Austrije, ministar Kovač je u nešto više od dva mjeseca mandata službeno posjetio BiH, Mađarsku, Njemačku, Italiju, Vatikan i Sloveniju. 

>> Šešelj na predizbornom skupu u Pančevu komentirao presudu Haaškog suda 

>> Tko su suci koji su donijeli presudu Šešelju

Komentara 8

Avatar d-ano
d-ano
22:27 31.03.2016.

.po ovoj sasvim lijepoj osudi,,,,,,vehabije i salafisti imaju ista prava....... .........

Avatar kravata
kravata
08:09 01.04.2016.

Sve ovo je laprdanje, cetnici slave po ulicama srbije a nase su prazne .

AP
apolon
21:40 31.03.2016.

Oslobađajućom presudom četničkom vojvodi V.Šešelju zapravo je rehabilitiran politički projekt velik srbije koju su ratni nosioci četnici - provodili.Možemo cinično zaključiti da ( svakako-ne sutra) ali u dogledno vrijeme netko bi mogao zatražiti povratak spomenika koji je sve do 1997povratak spomenika koji je sve do 1997 god. krasio grad Vukovar?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije