Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 185
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Antonetti, Lattanzi, Niang

Tko su suci koji su donijeli presudu Šešelju

kolaž suci
Foto: icty.org
1/4
31.03.2016.
u 21:22

Sutkinja rođena u logoru u Etiopiji željela osuditi Šešelja

Jean-Claude Antonetti

Savjetnik Jacquesa Chiraca u Haagu je od 2003. godine. U prvostupanjskoj presudi u slučaju Prlić i ostali nije se složio s Vijećem da je postojao udruženi zločinački pothvat na čelu s F. Tuđmanom. 

Mandiaye Niang

Zamijenio je suca Frederika Harhoffa, nakon što je Šešelj tražio njegovo micanje zbog navodne pristranosti. Rođen je 1960. u Senegalu, radio je u Državnom tužiteljstvu Vrhovnog suda.

Flavia Lattanzi

– Dok sam čitala presudu većine članova Vijeća, imala sam dojam da sam se vratila puno stoljeća unazad, u davno vrijeme povijesti čovječanstva, kada su Rimljani, da bi opravdali svoja krvava osvajanja i ubojstva političkih neprijatelja u građanskim ratovima, govorili: U ratu zakoni šute – stoji između ostalog u izdvojenom mišljenju sutkinje Flavije Lattanzi.

 

Karijera sutkinje koja je tako prokomentirala odluku svojih kolega traje više od 50 godina. Rođena je 1940. u etiopskoj Adis Abebi, a odmah po rođenju nju i majku zatočili su u britanskom koncentracijskom logoru, dok joj je otac poslan u logor u Ugandi. Bila je jedino dijete mlađe od tri godine koje je preživjelo taj kamp. Od 1943. do 1948. živjela je u Češkoj, u gradu Svor na sjeveru zemlje, odakle joj majka vuče korijene. Obitelj 1948. odlazi u Italiju, gdje Flavia Lattanzi završava pravo. Sudjelovala je na međunarodnim konferencijama, kongresima i seminarima o međunarodnom humanitarnom pravu, ljudskim pravima i međunarodnom kaznenom pravu.

Živi u Rimu i redovna je profesorica međunarodnog prava na Fakultetu ekonomije na tamošnjem sveučilištu Roma Tre. Od 2003. do 2007. bila je sutkinja Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene na području Ruande, a 2007. izabrana je za sutkinju Međunarodnog suda za zločine počinjenje na području bivše Jugoslavije.  

>> Platforma 112 i Centar za žrtve rata prosvjeduju zbog presude Šešelju 

>> Šok iz haaške sudnice: Vojislav Šešelj oslobođen po svim točkama optužnice!

Komentara 62

CR
crocro
21:51 31.03.2016.

Časnije je skočiti u septičku jamu nego gledati ove poštene i časne suce koji bi za svoje djelo trebali također doći pod istragu i časno suđenje. Dokazi za osudu Šešelja očito postoje ali suci tumače onako kako oni hoće i žele, za inat cijelom demokratskom svijetu i tako se stavili na stranu počinitelja. A cijeli svijet zgrožen i u nevjerici dočekao presudu balkanskom krviniku.

JM
Jean-Michel_Nicolier
21:57 31.03.2016.

Ha Ha Ha Ha Haški sud

OX
oxymoron
22:05 31.03.2016.

Hrvatska mora zatraziti raspustanje Tribunala i trenutno pustanje na slobodu generala Praljka i ostalih Hrvata iz BiH!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije