Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'BRENDIRANA LOKACIJA'

Ministar Ćorić u obilasku Dinare: Osnivanjem javne ustane Park prirode ulazi u konačnu fazu

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
1/15
23.05.2020.
u 13:18

Dinarski krš je fenomen prepoznat na međunarodnoj razini koji obuhvaća puno šire područje, a upravo je po Dinari kao tipskom lokalitetu dobio ime.

Povodom Međunarodnog dana bioraznolikosti i Dana zaštite prirode u Republici Hrvatskoj te zakonodavne inicijative za proglašenje Parka prirode „Dinara“ održava se terenski obilazak Dinare u organizaciji Hrvatske gorske službe spašavanja.

Tijekom obilaska, sudionici su se od Samara popeli na Sinjal (1831 metar), najviši vrh Republike Hrvatske, a također su obišli planinarsko sklonište 'Zlatko Prgin' i planinarski dom 'Brezovac'.

Terenski obilazak je organiziran nakon što je jučer u Kninu održano javno izlaganje u sklopu javnog uvida u Zakon o proglašavanju Parka prirode „Dinara“.

Po usvajanju tog Zakona, Park prirode „Dinara“ postat će 12. park prirode u Republici Hrvatskoj. Budućim Parkom prirode „Dinara“ predviđa se zaštita površine od 63.052 ha na području Šibensko-kninske i Splitsko-dalmatinske županije. Zaštitit će se masiv Dinare (Dinara, Troglav i Kamešnica), izvorišni dio i gornji tok rijeke Cetine te krška polja (Hrvatačko, Paško i Vrličko) uz Cetinu.

U obilasku sudjeluju ministar zaštite okoliša i energetike dr. sc. Tomislav Ćorić sa suradnicima, gradonačelnik Grada Knina Marko Jelić, pročelnik Hrvatske gorske službe spašavanja Josip Granić, alpinist i član HGSS-a Stipe Božić te predstavnici nevladinih organizacija.

Ministar Ćorić rekao je kako je ovo javna rasprava koja će trajati mjesec dana kao i inače. 

- Ono što očekujemo u javnoj raspravi su komentari i primjedbe građana. U tom kontekstu, pri završetku primjedbi mi ovaj slučaj polako zatvaramo. Nakon toga šaljemo Zakon Vladi RH i onda ide u prvo čitanje u Sabor. Nema nijedne prepreke da od 1.1.2021. s osnivanjem javne ustane Park priroda 'Dinara' ne uđe u konačnu fazu. 

"Aktualna COVID-19 kriza je pokazala da se rješenja doista nalaze u prirodi. Budućnost Hrvatske je u održivosti - okoliša, poljoprivrede i energetike. Jedino zajedničkim djelovanjem možemo izgraditi samodostatno i prosperitetno društvo kakvo Hrvatska zaslužuje" rekao je ministar zaštite okoliša i energetike dr. sc. Tomislav Ćorić.
 

Dodao je i kako proglašenje Parka prirode nosi jednu novu dimenziju, a prije svega u smjeru razvoja ruralnog turizma i ekološke poljoprivrede i svih ostalih pozitivnih učinaka. 

Gradonačelnik grada Knina rekao je kako Park prirode ima jako puno posjetitelja i da treba uzeti u obzir da će ukupni utjecaj na turizam biti puno veći jer će imati brendiranu lokaciju. 

- Turizam, briga o okolišu i briga o vodu i gospodarske aktivnosti, to je temelj onoga svega. Puno godina je prošlo i čini mi se kako smo napokon došli do toga da imamo koristi.

Na području Dinare obitava oko 1000 biljnih vrsta, od toga 75 nacionalnih endema, a poznato je preko 20 endemskih vrsta životinja. Dinarski krš je fenomen prepoznat na međunarodnoj razini koji obuhvaća puno šire područje, a upravo je po Dinari kao tipskom lokalitetu dobio ime.

To je najvrijednija prirodna cjelina krša u svijetu, s debljinom naslaga koja prelazi 8 kilometara te izrazito razvijenim krškim poljima koja objedinjavaju sve krške pojave.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije