Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAKON TURSKE ODLUKE O MIGRANTIMA

Milanović: Trebamo jasnu odluku o pravilima djelovanja HV-a u kriznoj situaciji

Viceadmiral Robert Hranj preuzeo dužnost načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
1/3
03.03.2020.
u 19:53

Ministar obrane Damir Krstičević kazao je pak kako je vojska spremna pomoći policiji u zaštiti hrvatskih granica te dodao kako je već naložio novom načelniku Glavnog stožera da pripremi sve potrebne planove.

Nakon odluke Turske da pusti migrante prema Europi te vijesti s tursko-grčke granice, u Hrvatskoj se sve glasnije govori o mogućnosti slanja vojske na granicu. Tu temu nisu mogli izbjeći ni predsjednik države, ni ministar obrane, ni novi načelnik Glavnog stožera oružanih snaga, ni predsjednik Sabora...

Dan nakon što je otkrio da je s premijerom dogovorio da se ovih dana sazove Vijeće za nacionalnu sigurnost, predsjednik države Zoran Milanović je prilikom primopredaje dužnosti načelnika Glavnog stožera ponovio kako ćemo “možda opet morati reagirati u situaciji koju ne možemo predvidjeti“ i kako treba što prije “sjesti i jasno donijeti odluku o tome koja su to pravila djelovanja hrvatske vojske u neželjenoj situaciji”.

– To može samo ujedinjena politika, političke stranke i svi oni koji sudjeluju u tom procesu. U odgovoru na izazove oni koji dođu iza nas reći će jesmo li ili nismo valjali – kazao je Milanović.

Da treba definirati „rules of engagement“, tj. pravila postupanja vojske, Milanović je kazao i u ponedjeljak u Austriji. Njegov je jasan stav da treba biti spreman na sve opcije, ali i da ne vjeruje da će se situacija iz 2015. ponoviti, iz čega proizlazi i da ne vjeruje da će vojska na granicama uopće biti potrebna. Što je, uostalom, također rekao u Austriji.

Ministar obrane Damir Krstičević kazao je pak kako je vojska spremna pomoći policiji u zaštiti hrvatskih granica te dodao kako je već naložio novom načelniku Glavnog stožera da pripremi sve potrebne planove. Na raniju izjavu predsjednika Milanovića kako procedure za postupanje s migrantima na granici nisu dorečene, Krstičević je poručio kako će to ispraviti, ali i ustvrdio kako vojska dosad nije s policijom zajednički osiguravala granice izuzev u vrijeme Domovinskog rata.

– Uvijek ćemo u postupanju voditi računa da pazimo na sigurnost hrvatskih vojnika i svih drugih, prema tome i migranata – kazao je Krstičević.

Da vojska već dulje vrijeme ima operativne planove u slučaju da doista treba pomoći policiji u zaštiti granica, potvrdio je i novi načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH viceadmiral Robert Hranj, koji je kazao i kako u skladu sa sadašnjim zakonskim odredbama vojska može pomoći hrvatskoj policiji kada MUP to zatraži i kada dobiju odgovarajuće zapovijedi o potpornoj ulozi.

Objasnio je i da potporna uloga vojske može biti široka – od logistike, prehrane i prijevoza do medicinske pomoći – ali i da bi se moglo angažirati oko 2500 vojnika, kao i da treba dodatno doraditi odluku hoće li se vojnicima davati određene ovlasti jer vojnici nemaju policijske ovlasti.

I predsjednik Sabora Gordan Jandroković kazao je kako će Hrvatska, bude li za tim potrebe, poslati vojsku na svoje granice.

– Očito je da će, ako se sigurnosna situacija pogorša, hrvatska vojska doći na granicu – kazao je Jandroković, koji drži da EU mora imati jedinstven odgovor na migrantsku krizu. Morat će se, kazao je Jandroković, drugačije reagirati nego prije pet godina ako na granice doista počnu stizati deseci ili stotine tisuća ljudi.

Hrvatska će, kaže, pratiti stanje i koordinirati svoje aktivnosti, a osnovna je zadaća države zaštititi svoje granice i ljude. Potrebno je, dodao je, raditi u dva smjera, diplomatskom i humanitarnom kako bi se spriječio nastanak novog migrantskog vala. Predsjednik SDP-a Davor Bernardić kazao je da vjeruje da će predsjednik Milanović naći način da iskoristi svoje ovlasti i zaštiti zemlju od bilo kakve ugroze.Vijeće za nacionalnu sigurnost trebalo bi biti ovaj tjedna, ali Milanović i Plenković još nisu dogovorili točan dan.

Video: Hassan Haidar Diab - Prijeti li nova migrantska kriza: Tko će odgovarati za izgubljene živote ako krene egzodus?

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije