Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Predsjednik RH

Milanović u New Yorku: Vučić je bio veliki ratni huškač 90-ih

Zoran Milanović
Foto: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Dario Andrišek
1/8
21.09.2021.
u 06:52

Za Hrvatsku je najvažnije pitanje što će biti s EU u idućem desetljeću

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović rekao je u ponedjeljak u New Yorku da je za Hrvatsku najvažnije pitanje biti što će biti s Europskom unijom u idućih 10 godina i da uspjeh hrvatskog članstva u njoj mjeri samo izvlačenjem novca iz europskih fondova. 

"EU je vjerojatno najkompleksnije političko udruženje u povijesti čovječanstva. Teško je njime upravljati, nedostaje političke legitimnosti jer ga većinom vode birokrati. Za moju zemlju od najveće je važnosti pitanje što će biti s EU u idućih 10 godina", rekao je Milanović na Sveučilištu Columbia u sklopu World Leaders Foruma na temu "Krize u nastajanju i konkurentski narativi".

Kada je 2016. godine Britanija odlučila napustiti Europsku uniju, Milanović se pitao "koja je sudbina EU ako su oni vani".

Hrvatski predsjednik smatra da je Hrvatska "dugo" morala čekati na članstvo u EU i da će uspjeh Hrvatske u Uniji mjeriti samo po izvlačenju novca iz europskih fondova. 

Video – Zoran Milanović pozvao Kolindu Grabar-Kitarović na put u Ameriku

Ne vjeruje da bi uskoro neka zemlja mogla krenuti britanskim stopama, pa ni Poljska.

"Nema šanse, javna potpora nastavlja biti postojano visoka" za EU među Poljacima, rekao je Milanović.

Jugoistok Europe teži članstvu u EU, ali hrvatski predsjednik ne misli da su sve zemlje dovoljno motivirane za ulazak u Uniju. 

Vučić je bio ratni huškač

Govoreći o Srbiji, Milanović je rekao da je "najteža stvar" to što je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić "bio jedan od najistaknutijih ratnih huškača 90-ih" i smatra to preprekom.

Pristupni pregovori Srbije započeli su 2014. godine, do sada je otvorila 18 poglavlja, a dva privremeno zatvorila.

Milanović smatra da Srbija "nema snažnu namjeru" ući u EU, dok se Sjeverna Makedonija i Albanija "snažno trude i bore". 

Foto: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Dario Andrišek

Crna Gora je najbliže ulasku u EU s 33 otvorena poglavlja. Posljednje poglavlje, 8. poglavlje – Tržišno natjecanje, otvorila je krajem lipnja prošle godine. U devet godina pristupnih pregovora s Unijom privremeno je zatvorila tri poglavlja.

Sjeverna Makedonija dobila je status kandidatkinje EU 2005., godinu i pol dana nakon Hrvatske, a Hrvatska je već osam godina članica EU. Bosna i Hercegovina i Kosovo potencijalni su kandidati. 

Misija u Afganistanu

Afganistan je ponovno pod vlašću talibana, a svi vojnici NATO-a napustili su tu zemlju. 

Milanović smatra da su se hrvatski vojnici "trebali povući još prije 10 godina" nakon ubojstva šefa Al-Qa’ide Osame bin Ladena i kaže da se "nikada nije zavaravao" idejom da će biti išta od demokracije u Afganistanu.

Povlačenje američkih vojnika iz Afganistana započelo je za vrijeme bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa, a ono je dovršeno u mandatu predsjednika Joea Bidena

"Odluka Trumpove administracije bila je zakašnjela, ali pozdravljena", rekao je Milanović. 

Komentara 77

Avatar TvojUjko
TvojUjko
07:33 21.09.2021.

Nitko ne zeli Serbiju u EU, a pogotovo Nizozemska, Luksemburg, Belgija, Danska... Svi znaju tko su oni

DU
Deleted user
09:09 21.09.2021.

Vučić Srbima u Glini 1995: "Ovo nikad neće biti Hrvatska, živećete u Velikoj Srbiji!" Aleksandar Vučić u srbijanskij skupštini 20. srpnja 1995: "Ubićemo sto Muslimana za jednog Srbina." RATNI ZLOČINAC!

DO
domagoj1492
09:03 21.09.2021.

Opako se počinje rokati po Srpskom vodstvu. Mogli bi ti likovi još i po zatvorima završiti. Neki Haag da digne optužnicu … malo su se zaigrali sa onim Popovima i specijalcima u CG.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije