Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Marić: Moguće je i zatvaranje, novac nije problem

Na pitanje zašto se oporezivi dio ne podigne na 5000 kuna, Marić odgovara: - Kad smo dizali s 2600 na 4000, u tom trenutku s 900.000 na 1.9 milijuna smo digli broj onih koji ne plaćaju porez na dohodak.
06. studenoga 2020. u 00:03 27 komentara 12588 prikaza
Zdravko Marić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Najavljen peti krug porezne reforme potaknuo je pitanja u javnosti odakle novac za to s obzirom na situaciju, no ministar Zdravko Marić napominje kako je sve to već isplanirano u proračunu. Naime, Vlada je predložila snižavanje stopa poreza na dohodak s 24 na 20 posto te s 36 na 30 posto, kao i snižavanje stope poreza na dobit s 12 na 10 posto za poduzetnike koji godišnje ostvaruju prihode do 7.5 milijuna kuna.

REBALANS PRORAČUNA Vlada vjeruje u oporavak 2021., proračun raste na 158 milijardi

Ministar je utvrdio da ovo nije Superhik reforma, kako je naziva oporba, te dodaje kako je već bilo takvih epiteta od oporbe.

- Od 2016. do danas najviše je plaća rasla onima s najnižim plaćama - kazao je ministar u Dnevniku Nove TV
te dodaje da je jedna porezna reforma, a više je krugova. 

Na pitanje zašto se oporezivi dio ne podigne na 5000 kuna, Marić odgovara: - Kad smo dizali s 2600 na 4000, u tom trenutku s 900.000 na 1.9 milijuna smo digli broj onih koji ne plaćaju porez na dohodak.

Povišice

Upitan hoće li zdravstveni radnici dobiti povišicu, kazao je kako nisu došli s konkretnim prijedlogom. 

- Mi ćemo to učiniti. Ne bježimo od toga - kazao je. 

Na pitanje mogu li 1. 1. očekivati obećane povišice kazao je samo da je to predmet razgovora, kao i božićnice zaposlenima u državnom i javnom sektoru. Ako bude božićnica, iznos će biti 1500 kuna.

Zagreb: Andrej Plenković održao je konferenciju za medije u Banskim dvorima ZVONIMIR DESPOT A gdje je lokalna reforma? Najednom se o tome ne govori više

Uvođenje lockdowna 

Ministar Marić ustvrdio je u slučaju da će biti takva situacija da je moguće uvođenje lockdowna te tvrdi da novac nije problem te dodaje da s financijskim mjerama nisu prestali, već da su sada usmjerene prema sektorima koji su više pogođeni koronom.

Ustvrdio je da bi u slučaju kad bi to bilo potrebno, pronašli 150 milijuna kn za testiranje cijele nacije. Napomenuo je kako ima još  prostora za ukidanje određenih parafiskalnih nameta. 

Tri, dva, jedan – kuhaj!
Komentari ne staju! Gledatelji ovo zamjeraju pobjednici showa: 'Tužno. Trebala je to učiniti, nije fer'
Financijska pismenost
NOVA PARADIGMA
Financijska pismenost sve prepoznatija kao ključna životna vještina današnjice
 • Maux:

  Novac nije problem? Zasto onda imamo dugove za lijekove?? Gdje su nam nove bolnice? Gdje nam je zdravstvenu sustav uopce?? Ili ima novca samo za udarace pecata u ministarstvima i agencijama??

 • Mircen:

  Poštovani, znači nije Vam problem? Dakle, ne moram Vam donirati svoje zlatne poluge? A već sam pomislio kako ću uraditi vrijedan čin prema domovini, a sada vidim da čak niti to ne moram.

 • Avatar Trpimir
  Trpimir:

  Naravno da novac nije problem! Dobili ste 96 milijuna da to radite. Vama nije problem, osigurani ste za dvije generacije da nas dovedete na rub gladi i onda ucjenjujete cijepivom i "pandemijom".